פריז ידועה באתריה ההיסטוריים והתרבותיים ומהווה אבן שואבת לתיירים מרחבי העולם. בשנים האחרונות נוסף יעד המושך תיירים לעיר – מועדון הכדורגל פריז סן ז’רמן(Paris Saint German).ב-2011 נפל דבר בכדורגל העולמי, מועדון הכדורגל פריז סן ז’רמן נרכש על ידי חברת QSI (חברות השקעות קטארית).
פסג’ שעד אז לא נחשבה כאחת מאריות הכדורגל הצרפתי, הפכה מאז לאחד ממועדוני העילית של הכדורגל האירופאי. נאסר אל חאליפי, נשיא המועדון, סימן את מטרת העל – זכיה בליגת האלופות היוקרתית. על מנת להשיג את מטרה זו השקיעה פסג’ סכומי כסף עצומים ובקיץ 2017 ניפצה פעמיים את שיא העברות בכדורגל העולמי.
עם הגעתם של ניימאר ואמבפה לעיר האורות, הפכה צפייה במשחק כדורגל באצטדיון הביתי של הקבוצה “פארק דה פרנס”, (parc de princes) לאטרקציה מרכזית ברשימה של התיירים.
האצטדיון: פארק דה פרנס (Parc de Princes) נפתח בשנת 1972, מכיל כ- 48,000 מקומות ישיבה, מוקפים ב-50 עמודי בטון היוצרים גג בצורת טבעת, עוצב על ידי האדריכל Roger Taillibert, שזכה על עבודתו זו במספר פרסי עיצוב. מאז שנפתח לקהל אירח האתר משחקים חשובים ובינלאומיים רבים.
החל מעונת 2011/12 חלה כל שנה עליה דרסטית במכירת הכרטיסים למשחקי הקבוצה ולכן מומלץ לרכוש מראש ובהקדם, במיוחד למשחקים מרכזיים. אמנם רוב הכרטיסים שייכים לבעלי מנויים, אך עדיין יש מספר מצומצם שהקבוצה מציעה, אותם ניתן לרכוש באתר הרשמי של הקבוצה.
מחירי הכרטיסים תלויים במסגרת התחרות ובסוג היריבה. למשחקי הליגה מחירי הכרטיסים מתחילים בכ-35 יורו לכרטיס מאחורי השער. אך למשחקים מרכזיים המחירים עלולים לטפס ולהרקיע שחקים (בשלבים המכריעים של ליגת האלופות יכולים להגיע לכמה מאות יורו). ניתן גם לקנות כרטיסים הנמכרים ע”י בעלי מנוי, גם אלה נמכרים באמצעות האתר הרשמי.
חשוב לדעת: ביציע של Auteuil היצע הכרטיסים נמוך לרוב, מכיוון ששם יושבים אוהדי האולטראס של הקבוצה. לאלו מכם המגיעים בעיקר בשביל החוויה, האווירה ביציע זה עלולה להיות מעט מתוחה.
בשני היציעים מאחורי השערים Auteuil ו- Boulogne הישיבה היא על בסיס מקום פנוי, על אף שמצויין על הכרטיס מספר מושב מסוים. לכן, אם רכשתם לאחד מהיצעים הנ”ל, חשוב להגיע מוקדם ולתפוס מקום. אם רכשתם כרטיס לאורך המגרש, סדרן ילווה אתכם למקום המדויק שרכשתם אליו.
ניתן להגיע עם כרטיס אלקטרוני על הנייד, או להדפיס את הכרטיס מראש. חובה להצטייד בתעודה מזהה (עדיף דרכון, מכיוון שרישיון נהיגה לא נחשב כאמצעי זהות רשמי בצרפת).
הגעה לפארק דה פרנס
פארק דה פרנס’ שוכן בדרום מערב פריז ברובע ה-16, והוא בנוי על הכביש הטבעת ההיקפי של פריז, ה”פריפריק” (Peripheric). כשאתם מחפשים את האצטדיון הזה נא לא להתבלבל עם האצטדיון הלאומי סטאד דה פראנס שנמצא בצפון פריז.
ההגעה לאצטדיון קלה מאוד, האצטדיון נמצא כמה דקות הליכה מתחנת מטרו Porte de ST. Cloud, הנמצאת על קו 9. בכל משחק נוכחים סדרנים בדרכי ההגעה לאצטדיון שיובילו אתכם ליציע שלכם, וגם יש מפת התמצאות המציגה דרכי הגעה אל על כרטיס המשחק.
בימים של משחק, המטרו יוצא בתדירות גבוהה יותר, לפני ואחרי המשחק, כך שמומלץ להגיע ולחזור בעזרתו.
הכניסה למגרש מותנת בבדיקה ביטחונית קפדנית, יש חנות פרנצייז’ באצדטיון, בנוסף ביציעים עצמם ניתן לרכוש מזון מהיר ושתייה.
למיטבי לכת:
פודקאסט עם אורי לוי, באבא גול מדבר על כדורגל צרפתי, ועל איך פריז הפכה מאגר הכשרונות הכדורגל הגדול בעולם.
העיר ניס היא אחת הערים הכי מתויירות בצרפת מאז המאה ה-19. והאמת שבצדק. יש שם חוף ים משגע וטיילת מפורסמת בשם “טיילת האנגלים” הידועה בשמה הצרפתי “פרומנד דז אנגלה” (Promenade des Anglais). תוסיפו לזה שדה תעופה שמאפשר טיסות ישירות, בין השאר מישראל, אוכל נהדר, מוזיאונים וארכיטקטורה ותבינו מדוע מיליוני תיירים מבקר בעיר הזאת כל שנה.
תופעת הלוואי של הצלחה תיירותית היא כמובן עליה במחירי המלונות מה שהופך את ניס לאחד היעדים הפחות זולים בצרפת. אולם אל דאגה, אספתי בשבילכם שורה של בתי מלון מומלצים במגוון רחב של מחירים. החל ממלונות 2 כוכבים שיספקו לכם חדרים נקיים ונעימים במחירים סבירים ועד מלונות של 5 כוכבים, במידה והחלטתם להתפנק.
עד סוף הכתבה כולי תקווה שתמצאו את המלון שהכי מתאים לכם אז בואו נצא לדרך!
מלון 2 כוכבים מקסים הממוקם ממש לא רחוק מרחוב הקניות הראשי של ניס ובמרחק של כ-15 דקות הליכה מחוף הים. עושה רושם שבעלי המלון החליטו ללכת מעל ומעבר למה שמלונות ברמה הזאת מספקים לאורחיהם וניתן למצוא בחדרים אפילו מוצרי טיפוח בחינם (מה שלרוב מקבלים במלונות של 3 כוכבים ומעלה).
תוסיפו על כל זה חדרים נקיים וצוות מקסים וידידותי ותקבלו מלון מושלם למטיילים שמעוניינים לא להוציא כסף רב על מלון.
מלון צנוע אך חביב מאוד הממוקם בפרבר של ניס במרחק של כ-2 ק”מ מטיילת האנגלים (ממש ליד המלון ישנה תחנת רכבת קלה שיכולה להביא אותכם בקלות ובמהירות למרכז העיר).
כאמור, המלון צנוע אך מספק לאורחיו חדרים נקיים, WIFI חופשי ומקלחת בכל חדר. תוסיפו לכך שירות לבבי ותקבלו מלון מצויין וממש לא יקר שמכיל את כל מה שמטייל חסכן צריך.
מלון הדירות הזה ממוקם בלב ליבה של ניס ומספק דירות מרווחות יחסית עם מטבחון יחד עם שירותי קבלה של בית מלון.
יחידות הסטודיו והדירות ממוזגות ואטומות לרעש וכוללות חלונות עם זיגוג כפול, טלוויזיה וחדר רחצה פרטי. מי שמעוניין יכול גם לאכול ארוחת בוקר במלון ולחסוך מעצמו את הבישולים.
ולבסוף המלון ממוקם לא רחוק מתחנת אוטובוס ממנה יוצאים אוטובוסים אל שדה התעופה של ניס וממנו מה שיאפשר לכם לחסוך כסף על מונית.
בקיצור, אופציה לא יקרה ולא רעה בכלל בעיר שנחשבת ליחסית יקרה בצרפת.
מלון בוטיק של 3 כוכבים הממוקם בוילה שנמצאת ממש לא רחוק ממוזיאון האומנויות היפות של ניס. המלון מספק לאורחיו חניה ציבורית בחינם מה שהופך אותו לבסיס מעולה למי שמעוניין לעשות טיולי כוכב בפרובאנס.
צוות המלון הוא מאוד ידידותי וקיבלתי גם ביקורות מצויינות לגבי ארוחת הבוקר שמוגשת שם. כל זה יחד עם המחיר הסביר מאוד של המלון הופכים אותו לאחד ממלונות שלושת הכוכבים הטובים ביותר בניס.
מלון בוטיק משפחתי השוכן בבית מהמאה ה-19 הממוקם לא רחוק מטיילת האנגלים. המלון מעוצב בקפידה ומכיל את כל אמצעי הנוחות של מלון ברמתו. שני הבונוסים הגדולים של המלון הזה (מעבר למיקום המרכזי שלו) הם הצוות הידידותי והגינה המקסימה עם עצי התפוז בה ניתן לשבת.
Ibis Styles Nice Centre Gare. מקור צילום: BOOKING.COM
מלון סולידי מאוד של רשת Ibis הידועה בכך שהיא מספקת תמורה מצויינת למחיר. המלון ממוקם בקרבת תחנת הרכבת דבר שמהווה יתרון למי שמגיע מפריז או כל מקום אחר ללא אוטו. כמו כן המלון נמצא ממש לא רחוק מרחוב הקניות הראשי ובמרחק הליכה סביר מחוף הים.
חדרי המלון כוללים כל מה שמטיילים צריכים כולל טלוויזיה בעלת מסך שטוח וחדר רחצה פרטי עם מקלחת. צוות המלון מקסים וחייכני ושמח תמיד לעזור וארוחת הבוקר המוגשת במלון היא יותר מסבירה.
כל אלו הופכים את המלון הזה לאופציה מצויינת למטיילים שמחפשים תמורה טובה למחיר.
Hotel La Villa Nice Promenade . מקור צילום: BOOKING.COM
מלון מעוצב ומקסים שנמצא ברחוב שקט מאוד ממש ליד טיילת האנגלים. כל החדרים מכילים את כל אמצעי הנוחות שניתן לצפות ממלון ברמה הזאת (טלויזיה שטוחה, אינטרנט חינמי וכו’). כמו כן ארוחת הבוקר המוגשת במלון הזה היא פשוט מצויינת.
בקיצור, מלון נעים מאוד וידידותי באחד המיקומים הטובים ביותר בניס.
אין לי מושג מי החליט לתת את השם המוזר הזה אבל אל תתנו לשם לבלבל אותכם. מדובר במלון משפחתי במיקום פשוט נהדר ישר על הפרומנד דז אנגלה (טיילת האנגלים). מעבר לזה המלון מציע חדרים נקיים אטומים לרעש, מיזוג אוויר וכמובן WIFI חופשי (שזה כבר די סטנדרט ברוב המלונות).
Palais Saleya Boutique hôtel. מקור צילום: BOOKING.COM
מלון דירות מפנק הנמצא במבנה מהמאה ה-18 לא רחוק מהכניסה לעיר העתיקה וטיילת האנגלים. בקיצור, מיקום מעולה.
למרות שמדובר במבנה עתיק הרי שבפנים תוכלו להנות מכל הפינוקים של מלון מודרני בן 4 כוכבים החל ממזגן ועד מטבח מאובזר היטב עם מכונת קפה של נספרסו וקפסולות חינם. במידה ולא תרצו לבשל במלון תוכלו להנות מארוחת בוקר קונטיננטלית בחדר האוכל.
תוסיפו על כל זה צוות ידידותי ותקבלו את אחת האופציות הטובות ביותר ללינה בניס.
מלון ארבעה כוכבים הממוקם בבניין שנבנה בראשית המאה ה-20. הוא אומנם לא נמצא ממש במרכז העיר (כ-20 דקות הליכה מהעיר העתיקה), אך הוא קרוב מאוד לתחנת הרכבת. מכאן שזהו יתרון לא קטן לאלו שמחליטים להגיע לניס שלא באמצעות מכונית.
המלון שקט מאוד בזכות החדרים האטומים לקול ומספק ללקוחותיו את כל אמצעי הנוחיות שמלון בן 4 כוכבים סולידי מספק (כולל שתייה קלה חינם). כמו כן המקום מגיש ארוחת בוקר מצויינת לאורחיו.
מומלץ לאנשים שמחפשים תמורה מצויינת למחיר. ודבר אחרון. במידה ורציתם להשתכן במלון הזה ולא מצאתם חדר תשמחו לשמוע שלמלון הזה יש “אח תיאום” בשם Hotel 64 Nice שנמצא במיקום דומה.
Hyatt Regency Nice Palais de la Méditerranée. מקור צילום: BOOKING.COM
מלון מפנק מרשת בתי המלון של Hyatt הממוקם בפרומנאד דז אנגלה (טיילת האנגלים).
כאן תוכלו למצוא את כל הפינוקים האפשריים (בריכת שחייה גדולה, חמאם, סאונה ועוד). למי שנשאר עוד כסף אחרי ששילם על לילה או שניים במלון הזה, מוזמן לאבד אותו באלגנטיות בקזינו שנמצא במתחם המלון.
בקיצור, מלון פשוט מושלם למי שיכול להרשות זאת לעצמו.
אי אפשר לכתוב על בתי מלון בניס מבלי להזכיר את מלון נגרסקו, גם אם ככל הנראה מעטים מקוראיי יוכלו להרשות לעצמם להתגורר בו.
המלון הוקם בראשית המאה ה-20 על חוף הים ומיד הפך לשם נרדף ליוקרה לא פחות ממלון ריץ בפריז. החדרים כאן מעוצבים במגוון רחב של סגנונות החל מסגנון לואי ה-17 ועד לחדרים מודרניים לחלוטין. המלון מספק לאורחיו חוף פרטי ואת כל הפינוקים האפשריים באיכות הגבוהה ביותר.
אז אם החלטתם לפנק את עצמכם וללכת על מלון יוקרתי באמת זו האופציה בשבילכם.
לא מצאתם בית מלון בניס שמתאים לכם?
האם כל המלונות שמצאו חן בעינכם תפוסים? אל דאגה! הנה עוד שתי אופציות לא רעות.
האופציה הראשונה היא לחפש מלונות נוספים שלא הופיעו ברשימה הזאת. מכיוון שיש כל כך הרבה בתי מלון בעיר הזאת הרי שלא יכולתי להביא לכם את כולם ואני בטוח שאם תחפשו תוכלו למצוא לא מעט מציאות. ניתן למצוא את רשימת בתי המלון בקישור הזה.
אופציה נוספת היא לחפש דירת נופש (במיוחד אם אתם משפחה שזקוקה למרחב מחיה). תוכלו למצוא לא מעט דירות נהדרות בקישור הזה.
כשצבי הציע לי לכתוב על ניס, אני לא בטוחה שהוא ידע שיש לו עסק עם אנגלופילית מושבעת. יחד עם זאת גם מכורה ללונדון כמוני לא יכולה להישאר אדישה לשיק הצרפתי, במיוחד כשהוא מגיע ארוז בקומפקטיות כמו בניס.
למה הכוונה?
בניס יש כל מה שאתם מחפשים בחופשה עירונית: שופינג, מוזיאונים, שוק, מסעדות וברים ואפילו חופים. היופי הוא שכל הדברים האלו נמצאים במרחק הליכה קצר אחד מהשני, מה שהופך את הביקור בה לכייפי, נוח ומתאים לכל גיל.
טיילת האנגלים
כבר מרגע הנחיתה בניס מרגישים את תחושת החופש – שדה התעופה נמצא ממש על הים, והנסיעה ממנו אל העיר עוברת בטיילת האנגלים (Promenade des Anglais) שלכל אורכה מתנשאים עצי דקל.
טיילת האנגלים נשקפת מאחד מבתי הקפה שבעיר
חוף הים של ניס
רצועת החוף של ניס מרהיבה ביופייה. מומלץ לעלות לתצפית מ- Colline du Chateau ולהשקיף על החוף ועל מי הטורקיז, שעל שמם נקראת הריביירה הצרפתית Cote d’Azur (חוף התכלת). הטיפוס לתצפית מוצל ברובו ועובר בתוך אזור מיוער ונעים. מי שמוכן לטפס גבוה יותר יזכה לראות מפלים וגם את הנוף מהצד השני העיר.
תצפית על קו החוף של ניס
מול העלייה לתצפית נמצא השלט המפורסם I love Nice שלא תוכלו לחזור לארץ לפני שתצטלמו על ידו 😊.
חשוב לדעת שבחופים של ניס אין חול אלא אבנים קטנות. אם אתם מחפשים חופים עם חול, תוכלו למצוא אותם בעיירה אנטיב (Antibes), שנמצאת כ-40 דקות נסיעה משם.
ישנם הרבה בתי קפה ומסעדות שנמצאים סמוך לחוף הים. ברבים מהם יש קומה שנייה עם מרפסת שכיף מאוד לשבת בה וליהנות מהנוף הנשקף ממנה. מקום מומלץ במיוחד (לפחות בגזרת המאפים) נקרא Topaze.
מקרון פטל ומסקרפונה של Topaze
העיר העתיקה של ניס
סמטאות העיר העתיקה יפהפיות, הבתים צבועים בצבעים חמים: ורוד, כתום וצהוב, והם מהווים תפאורה מושלמת לצילומים. תמצאו כאן שלל מסעדות, בתי קפה, ברים וחנויות מזכרות -זה ללא ספק האזור המתויר ביותר של העיר.
סמטאות העיר העתיקה של ניס
למרות שהוא מתויר ניתן למצוא כאן כמה פנינות קולינריות. המקום האהוב עלי הוא Lac patisserie . פטיסרי על טהרת השוקולד שכמעט כל מה שטעמתי בו היה מופלא בדגש על עוגת קרם שוקולד במילוי קרם אגוזים. בעיר העתיקה נמצא שוק COURS SALEYA. בבוקר זהו שוק פירות וירקות שמשמש את המקומיים, ואילו אחה”צ חלק מהדוכנים מתחלפים והופכים לדוכני מזכרות.
דוכן בשוק COURS SALEYA
מרכז העיר
השדרה הראשית של ניס מחברת בין העיר העתיקה לתחנת הרכבת של העיר ונקראת Ave. Jean Medecin. השדרה הזו והרחובות היוצאים ממנה הם ה-מקום למי שמחפש שופינג. תמצאו כאן סניפים של זארה, מנגו ושות’ לצד מותגי יוקרה, כמו: מייקל קורס ולקוסט.
שדרת Jean Medecin
כשתרצו מנוחה קלה מהקניות, כדאי לעצור ב- Ballanger. בית קפה ורדרד שלא תוכלו להתעלם מהעיצוב שלו ומהויטרינה המושחתת שמציגה לראווה מגוון סוגי וופל בלגי, קרפים, צ’ורוס ועוד.
החזית הורודה של Ballanger
ביציאה מהעיר העתיקה לכיוון רחוב Jean Medecin נמצאת רחבה ענקית שמוקדשת לילדים. מצד אחד יש אזור עם מזרקות שאפשר להתרוצץ ביניהן. מהצד השני יש גן שעשועים מיוחד שנקרא PROMENADE DU PAILLON. יש בו מתקנים גדולים ומושקעים שעשוים עץ.
רחבת המזרקות
ברחבי העיר נמצאים כמה מוזיאונים וגלריות, ביניהם: מוזיאון מארק שאגל, מוזיאון מאטיס ומוזיאון צילום. ניתן לקנות כרטיס חופשי יומי לכל המוזיאונים העירוניים ב-10 יורו או כרטיס חופשי שבועי ב-20 יורו. ניתן לראות את פירוט המוזיאונים כאן.
בקיצור, אם אתם מחפשים יעד עירוני מגוון שלא דורש הליכה רבה – ניס היא ללא ספק הבחירה המתבקשת. אם תרצו חופשה ארוכה ומגוונת עוד יותר, דעו שבאזור הריביירה יש עיירות, כפרי אמנים ואטרקציות רבות שכולם שווים ביקור.
אטרקציות ופעילויות בניס וסביבתה
אם אתם מחפשים פעילויות מהנות אותן לעשות בניס ובסביבתה מומלץ לבדוק את האתר Get Your Guide שמכיל לא מעט אופציות החל מסיור סגווי ועד נסיעה בלמבורגיני בריביירה הצרפתית. הנה כמה מהאופציות הכי פופולריות:
אם כל זה לא הספיק לכם אתם מוזמנים להיכנס לקישור הזה ולמצוא אופציות נוספות.
מלונות בניס
לניס ניתן להגיע בקלות באופן ישיר באמצעות טיסות של אלעל ואיזי ג’ט (מידע נוסף ניתן למצוא בכתבה על טיסות זולות לצרפת). לכן אחרי שקניתם כרטיס כל מה שנשאר לכם הוא למצוא לעצמכם מלון. אז אם אתם מחפשים מלון מומלץ בניס אני ממליץ לכם להיכנס לכתבה מלונות בניס (NICE) לכל כיס.
מסעדות בניס
אם הטיול בניס עשה אותכם רעבים (ובצדק) אתם מוזמנים להיכנס לכתבה מסעדות בניס ולמצוא שם מסעדות מומלצות במגוון של מחירים. מה שיפה בכתבה הזאת זה שלא תמצאו שם המלצות אלא תוכלו גם לקבל עד 50% הנחה התפריט של חלק מהמסעדות.
למעלה מ-400 פארקים וגנים הופכים את פריז לעיר ירוקה ונותנים מענה לתושבים ולתיירים המחפשים קצת שלווה, מנוחה וריחוק מלחצי העיר, הרעש וזיהום האוויר. בשני קצותיה, במערב ובמזרח, שוכנות ריאותיה הירוקות של העיר אשר שמשו בעבר כמקומות ציד למלכים – יער בולון (BOIS DE BOULOGNE) המפורסם במערב העיר ויער ונסן (BOIS DE VINCENNES) הגדול קצת יותר ומשום מה ידוע פחות, אך אטרקטיבי לא פחות, במזרחה של פריז.
שני היערות מעוצבים בסגנון אנגלי ובשניהם תמצאו אגמים מלאכותיים מרהיבים, אפשרות לשייט, מדשאות ענק, מסלולי רכיבה לאופניים ועל סוסים וקילומטרים רבים של שטחים מיוערים. בשניהם תוכלו לבלות לפחות יום שלם בחיק הטבע וליהנות ממפלט אידאלי מחיי העיר הסואנים.
המערה המלאכותית ביער ונסן. צילם: יואל תמנליס.
בכתבה זו בחרתי להציג סיור ביער ונסן על היבטיו השונים, הבילויים והאטרקציות המוצעות בקרבו. היער נמצא כאמור במזרחה של העיר וגובל ברובע ה-12, למרות שבשנת 1999 בסופה עזה וחריגה בעוצמתה נפגעו בו עשרות אלפי עצים הרי שהוא עדיין מרשים ביותר. היער היה אהוב מאוד על מלכי צרפת שנהנו בימי הביניים לצוד במרחבים האינסופיים שלו. במאה ה-13 גודר היער על ידי פיליפ אוגוסט ה-2 כדי לשמש כשטח ציד. רק בשנת 1860 היער הוענק למדינה על ידי נפוליאון השלישי והפך לפארק ציבורי פתוח לכל. ביער משטחי דשא עצומים המשמשים כמקום נהדר לפיקניקים בימים יפים.
חשוב לציין שהמטרו ורכבת הפרברים ה-RER מגיעים רק לשולי הפארק וכדי לנוע בתוכו ממקום למקום יש להיעזר באוטובוס או ברכב פרטי או באופניים שכורים.
אגם DAUMESNIL
אגם דומניל. צילם יואל תמנליס.
את הסיור נתחיל בתחנת המטרו PORTE DOREE (קו 8) משם בהליכה קצרה מאוד דרומה נעבור לצדו של פאלה דה לה פורט דורה אשר בעבר שימש כמוזיאון לאמנות אפריקנית ואוקיאנית, אך האוסף שלו הועבר למוזיאון ברנלי. בקומת הקרקע נותרו אקווריומים ענקיים וניתן לבקר בהם בתשלום. ביתר המבנה שוכן עכשיו מוזיאון ההיסטוריה של ההגירה.
במרחק הליכה קצרצר נגיע לאחד החלקים המרהיבים ביותר של היער – אגם DAUMESNIL – אגם דומניל הוא האגם הגדול ביותר בונסן והוא אחד המקומות האהובים עלי ביותר בפריז. אפשר לשכור כאן סירה ולבלות בשיט בשלווה וברוגע, אך מומלץ עוד יותר להקיף את האגם ברגל מצדו הימני, לחלוף על פני המרכז הבודהיסטי הסגור למבקרים רוב ימות השנה למעט בחגים בודהיסטיים, לעלות על הגשר ולטייל בשני האיים המיוחדים בהם נפגוש בעלי חיים רבים וצמחייה ענפה ופורחת.
הגשר מוביל אל אי DE REUILLY ובסמוך אליו מצד ימין תמצאו מבנה רומי עתיק ומתחתיו מערת נטיפים מלאכותית קטנה. במרחק קצר מכאן עומדת לרשותכם מסעדה. בין שני האיים מחבר גשר נוסף המוביל אל האי DE BERCY אם הגעתם בחודשי הסתיו תוכלו ליהנות ממרחבי ענק של שלכת צבעונית חריגה ביופייה.
אם הטיול שלכם מתקיים במקרה בחודשים אפריל-מאי בליווי ילדים אז הסעיף הבא תפור במיוחד עבורכם.
FOIRE DU TRONE
אגם דומניל וברקע מתקני הפואר דו טרון. צילם: יואל תמנליס
מדי שנה מראשית חודש אפריל ועד לסוף מאי מתקיים ב- PELOUSE DE REUILLY בקרבת אגם DAUMESNIL יריד השעשועים הגדול ביותר בצרפת הכולל רכבות שדים, גלגל ענק ומתקנים רבים אשר חלקם נחשבים “להופכי קיבה”. הכניסה למתחם היריד בחינם, התשלום לפי שימוש במתקנים. בכל מקרה, היזהרו מכייסים.
גן החיות
גן החיות של פריז. צילם: יואל תמנליס.
אם אתם אוהבי חיות או שהגעתם עם ילדים הרי שהיעד הבא שלכם הוא גן החיות הנמצא ממש סמוך לאגם. תזהו אותו באמצעות הסלע המלאכותי הענק המתנשא לגובה של כ-70 מטרים. גן החיות המשופץ הוא הגדול ביותר בצרפת ויש בו למעלה מ-1,000 בעלי חיים מכל הגדלים והסוגים. הגן נפתח מדי יום בשעה 09:30 ובחודשי החורף משעה 10:00. כרטיס במחיר מלא עולה 20 אירו. יקר אבל שווה.
קניית כרטיס לגן החיות
במידה ותרצו להזמין כרטיסים מראש ולא לעמוד בתור לקופות אתם מוזמנים להכנס לקישור הזה.
טירת ונסן
טירת ונסן. צילם: יואל תמנליס
מסביבת גן החיות אתם יכולים לעלות על אוטובוס קו 46 אשר בנסיעה קצרה צפונה יוביל אתכם לאזור טירת ונסן ופארק הפרחים. CHATEAU DE VINCENNES אליו ניתן להגיע ממרכז פריז באמצעות קו 1 של המטרו מכונה ורסאי של ימי הביניים ובזכות המתחם המרשים שסביבו ליער ונסן יש עושר היסטורי גדול הרבה יותר מאחיו התאום – יער בולון.
הטירה היא סוג של תכשיט אדריכלי מימי הביניים חלקה מקורית וחלקה משוחזרת בצורה יוצאת דופן. סביב החומות מצויה תעלת מגן באורך כולל של יותר מקילומטר. הטירה המבוצרת נבנתה על ידי המלך פיליפ ה-4, והושלמה בשנת 1369 על ידי שארל ה-5. החל משנת 1652 הוסיף מאזארן המושל הממונה של ונסן, שורה של ביתנים מלכותיים סימטריים המקיפים את הרחבה המרכזית.
מגדל השמירה הראשי מהמאה ה-14 מתנשא לגובה של 52 מטר. מתחילת המאה ה-16 עבר המקום מספר גלגולים ושימש בין היתר כבית כלא וכמפעל לחרסינה. בימי נפוליאון הוסבה הטירה למחסן נשק ענק. בשנת 1660 בילה לואי ה-14 את ירח הדבש שלו בביתן המלך. המלך האנגלי הנרי החמישי מת כשהיה כלוא במקום, ואילו המרקיז דה סאד, דידרו ומיראבו נכלאו פה.
בשנת 1791 מנע לה-פאייט מההמון הזועם להרוס את המקום ובשנת 1814 סירב הגנרל דומניל להיכנע ולמסור את הטירה לידי בנות הברית. ב-1917 הוצאה כאן להורג המרגלת מאטה הארי.
במתחם מצויים היום שני מוזיאונים קטנים: מוזיאון הציידים ומוזיאון לסמלים צבאיים.
קניית כרטיס לטירת ונסן
במידה ותרצו לקנות כרטיסים לטירה ולמוזיאונים שלה מבלי לעמוד בתור, אתם מוזמנים להיכנס לקישור הזה.
הקפלה המלכותית
הקפלה המלכותית. צילם: יואל תמנליס.
המלך שארל החמישי החל בבניית הקפלה במאה ה-14 אך בנייתה הושלמה רק במאה ה-16 על ידי אנרי ה-2. המבנה בסגנון גותי עוצב בהשראת כנסיית סנט שאפל המפורסמת ומשולבים בה וויטראז’ים מרהיבים עם תמונות אחרית הימים של יוחנן הקדוש וסצנות מיום הדין. הם שוחזרו וחודשו במהלך המאה ה-19. בקפלה חלונות שושנה מרהיבים ואולם תווך נאה למדי.
פארק הפרחים של פריז
פארק הפרחים. צילם: יואל תמנליס.
בסיום הביקור במתחם המבוצר והמוקף חומה של הטירה, צאו מהכניסה האחורית, חצו את הכביש ותמצאו את עצמכם בכניסה ל- PARCE FLORAL DE PARIS המשתרע על פני למעלה מ-300 דונם ובו מאות סוגי פרחים וצמחים חלקם מיוחדים מאוד. הפארק הוקם בעקבות תערוכת הפרחים שנערכה כאן בשנת 1969.
ככלל, מדובר בשילוב יפהפה של אמנות וטבע. אופיו של הפארק משתנה בהתאם לעונות השנה, אולם במרכזו מצוי גן ארבע העונות הפורח כל השנה. מדובר למעשה בפארק בוטני גדול ומורכב בו מגוון של צמחים, עצים ופרחים. ניתן למצוא כאן מאות זני פרחים מכל הסוגים, הצבעים והגדלים. בין היתר: אירוסים, סחלבים, פרחי לוטוס, גן דליות מרשים, חבצלות מים וצמחי מרפא מיוחדים ומגוונים.
גן הפרחים מכיל בתוכו גם מגרש משחקים גדול להנאתם של הילדים. בערבי הקיץ מתקיימות במקום הופעות מוזיקליות ומספר פעמים בשנה מוצגות כאן תערוכות אמנות. הפארק נפתח מדי יום בשעה 09:30 בבוקר.
מה עוד ניתן לראות ביער ונסן?
אחרי שסיימתם את כל האטרקציות העיקריות של היער סביר להניח שאתם זקוקים למנוחה. אך אם יש לכם עוד כוח להמשיך או שאתם מבקשים להקדיש יום נוסף לאזור הנעים הזה, הרי שליער ונסן יש עוד כמה דברים מעניינים להציע.
אגם מינים (LAC DES MINIMES)
אגם מינים. צילם: יואל תמנליס.
אגם מינים הוא האגם השני בגודלו ביער ונמצא בחלקו הצפון מזרחי. מטיבי לכת יכולים להגיע אליו רגלית מפארק הפרחים או לחילופין לעלות על אוטובוס קו 114 ולרדת בתחנת PORTE JAUNE. מי שמבקש להגיע ישירות לאגם הזה ממרכז פריז יכול לעשות זאת באמצעות רכבת הפרברים ה- RER קו A2 ולרדת בתחנת FONTENAY-SOUS-BOIS.
לאגם מינים יש שלושה איים אשר רק לאחד מהם מחובר גשר להולכי רגל בפורט ז’ון. גם באגם זה ניתן לשכור סירה ולשוט סביב האיים.
אגם סן מאנדה
אגם סן מאנדה. צילום: יואל תמנליס.
בצדו הצפון מערבי של היער מצוי LAC DE ST. MANDE זהו אגם קטן שקט ופסטורלי המשמש בעיקר את ילדי העיירה סן מאנדה. ההגעה לכאן באמצעות קן 1 של המטרו ולרדת שתי תחנות לפני הטירה בתחנת ST. MANDE TOURELLE.
היפודרום
אם אתם אוהבי הימורים או שאתם סתם מבקשים לצפות במרוץ סוסים אתם מוזמנים להיפודרום של יער ונסן השוכן בחלקו הדרום מזרחי של היער בקרבת נהר המארן. ההגעה לכאן באמצעות רכבת הפרברים ה- RER קו A2 ולרדת בתחנת JOINVILLE LE PONT. מרוצי הסוסים נערכים בערבים, מידע על מועדי המרוצים ניתן לקבל בטל: 0149771717.
כמה מילים על יואל תמנליס
יואל הוא פרנקופיל שמתגורר כיום במודיעין. מעבר להיותו עיתונאי הוא גם צלם ואם אתם מעוניינים להנות מתצלומי פריז היפהפיים שלו אתם מוזמנים להציץ בדף פריז דרך הזום. במידה ואתם רוצים לקרוא את הכתבות שהוא פירסם באתרכנסו לקישור הזה.
ניס (Nice) היא אחת הערים החשובות ביותר בחבל פרובנאס וככזו היא מציעה שילוב מרתק של אוכל פרובנסאלי מחד ואוכל המבוסס על פירות ים ודגים מאידך. לכל זאת יש להוסיף כמובן את ההשפעה של המטבח האיטלקי מכיוון שניס הייתה חלק ממלכת סאבוי עד שנות השישים של המאה ה-19.
לכן אין זה מפתיע שיש בניס לא מעט מסעדות. חלקן מצויינות וחלקן…ככה ככה. על מנת למנוע מכם נפילות קולינאריות החלטתי לבחור לכם בפינצטה שורה של מסעדות מצויינות במגוון של מחירים, כך שבין אם אתם מחפשים מסעדות לא יקרות או מסעדות גורמה, תמיד יהיה לכם מה מה למצוא.
בית קפה שמשמש כביסטרו ומגיש אוכל פשוט אך מוקפד במחירים סבירים. כמו בכל ביסטרו המכבד את עצמו התפריט כאן משתנה מידי יום ומוגש על לוח עץ. ממה ששמעתי מפרנקופילים אחרים, אם ביום שתבקרו שם יוגש פילה אז זהו יום המזל שלכם ומוזמן מאוד להזמין אותו.
דבר אחד שלא משתנה כאן זה השירות החמים והידידותי מה שהופך את המקום למומלץ במיוחד.
בר יין קטן לא יקר עם אוכל לא רע בכלל. ניתן להזמין פלטות קרות של נקניקים, גבינות או דגים אולם מי שרוצה ישמח לאכול כאן גם מאכלים “רציניים” יותר דוגמת גרטן דופינואה וצלע עגל חלב.
כפי שתראו, בר היין הזה איננו יקר כלל ועיקר ואם תזמינו מקום באמצעות הקישור באתר הזה תוכלו להנות לעיתים מעד 50% הנחה על התפריט.
מסעדה מצוינת ואינטימית שמגישה אוכל מקומי. התפריט אומנם מצומצם אך זהו סימן טוב שמראה שהשף החליט ללכת על איכות ולא על כמות. תמצאו כאן לא מעט מאכלים צרפתיים קלאסיים כגון טלה מבושל בטמפרטורה נמוכה עם ירקות מקומיים או שרימפסים גדולים (Gambas) ושירות מצויין.
ולבסוף, אם תזמינו דרך הקישור באתר הזה תקבלו עד 20% הנחה על התפריט מה שהופך את הארוחה כאן ללא רק טעימה אלא גם משתלמת.
מסעדה קטנה המגישה אוכל טרי באווירה נעימה ושירות לבבי. המסעדה מתמחה בבישול עם כמהין כך שתוכלו למצוא את הפטריה הטעימה הזאת בלא מעט מנות (לדוגמא: ביצה מקושקשת עם כמהין). למרות זאת, לא מדובר במסעדה יקרה והיא בהחלט נותנת תמורה ראויה ואף יותר למחיר.
מסעדה חביבה מאוד ולא יקרה שמגישה אוכל פרובנסאלי. כך לדוגמא תוכלו למצוא כאן חציל ממולא בירקות, בשר ופיסטו (רוטב פרובנסאלי ירקרק עשוי משום, בזיליקום ושמן זית) או רביולי בנוסח ניס. האוכל פה מצויין והשירות חמים וידידותי.
שימו לב שמותר לעשן במסעדה אז אם אתם חברים בקהילת המעשנים וודאי תעריכו זאת ואם לא, אז אולי כדאי לכם לחפש מסעדה אחרת.
מסעדה ותיקה מאוד שמגישה אוכל צרפתי מוקפד יחד עם תפריט יינות מצויין ושירות קשוב. המסעדה מתמחה בדגים ופירות ים ומומלץ מאוד לנסות את מרק הדגים המפורסם שלה. כפי שניתן להבין לא מדובר במסעדה זולה אך היא גם לא יקרה באופן מיוחד. תשמחו לדעת שבימים מסויימים ניתן להשיג עד 30% הנחה על התפריט (אם מזמינים דרך הקישור באתר שלי) מה שיהפוך את הארוחה למשתלמת עוד יותר.
מסעדה מיוחדת המתמחה באוכל טרי טרי המבוסס על מצרכים טריים הנקנים בשוק יום יום. האוכל כאן לא רק טעים אלא גם מאוד אסתטי, כפי שתוכלו לראות בתמונה.
המחירים כאן לא זולים אולם ניתן להשיג כאן עסקיות במחירים שנעים בין 40-60 יורו. כמו כן אם תזמינו מקום למסעדה הזאת באמצעות הקישור באתר שלי תוכלו לקבל 150 נקודות במקום 50. זה יאפשר לכם להגיע במהירות לסף ה 1000 נקודות שיאפשר לכם לקבל הנחה על הארוחה הבאה שלכם.
מסעדה לא זולה כלל המתמחה בבישול עם כמהין ועושה זאת מצוין. את פטריות הכמהין תמצאו כאן החל מהמנה הראשונה (מומלץ לנסות את פאטה כבד האווז עם פטריות כמהין) ועד לקינוח (לדוגמא: עוגת “באבא או רום” עם כמהין).
מכיוון שלא מדובר במסעדה זולה כלל ועיקר אתם בוודאי תשמחו לדעת שניתן לקבל הנחה של עד 20% על התפריט אם תזמינו מקום באמצעות הקישור בכתבה הזאת.
Le Chantecler – Hôtel Negresco. מקור צילום: THE FORK
סוג מסעדה: מטבח עילי צרפתי
את המסעדה הזאת השארתי לסוף מכיוון שעצם ההמלצה עליה מהווה שיא של הדוניזם ושחיתות. מלון נגרסקו, עליו כתבתי בכתבה מלונות בניס, הוא ללא ספק המלון היוקרתי ביותר בעיר הזאת (והמחיר כמובן בהתאם). וכמו שהמלון מעוצב להפליא ומפנק כך גם המסעדה השייכת לו.
השף של המסעדה ז’אן-דני ריובלאן (Jean-Denis Rieubland), אשר עבד בעבר במסעדת טור דארז’אן המפורסמת בפריז, מגיש כאן מטבח עילי עם השראה פרובנסלית מובהקת. המחירים כאן גבוהים מאוד כמתבקש, אולם אם אתם חוגגים אירוע מיוחד או סתם רוצים לפנק את עצמכם, אין ספק שזו המסעדה בשבילכם.
אנשים שקראו את הכתבה הזאת אהבו גם את הכתבות הללו
כמה מילים על The Fork או La Fourchette
אתר The Fork, הידוע בצרפת גם בתור La Fourchette, הוא אחד הסודות הכי שמורים של כל מי שחי בצרפת. מדובר בשירות המאפשר להזמין שולחנות במסעדות שונות בעיר האורות ובחלק גדול מהמקרים אף לקבל עד 50% אחוזי הנחה על התפריט (בכפוף לתנאים).
מה שכל כך טוב לגבי השירות הזה הוא שגם אם המסעדה הספציפית לה הזמנתם מקום לא נותנת הנחה, הרי שכל הזמנה תקנה לכם נקודות הנקראות Yums. אם תצברו מספיק נקודות תוכלו לקבל הנחה על הארוחה הבאה שלכם בכל מסעדה שנמצאת באתר, בלי קשר אם היא נותנת הנחה על התפריט או לא. מכאן שאם אתם פרנקופילים ותיקים שאוהבים לחזור לפריז פעם אחר פעם, הרי שבסופו של דבר תוכלו לזכות בלא מעט הנחות ולחסוך לא מעט כסף.
זאת הסיבה מדוע אני ממליץ לכם בחום להשתמש בקישורים שנמצאים בדף הזה ולהזמין את השולחן דרך השירות המעולה הזה.
בורדו היא אחת הערים האהובות בצרפת. יש בה שילוב מנצח של ארכיטקטורה מקסימה, אוכל מצויין ויין טוב. ועוד לא דיברנו על המיקום של ממש על סיפו של חבל פריגור על שלל טירותיו וכפריו המקסימים. תוסיפו על כל זה את העובדה שקיימת טיסה ישירה מישראל לבורדו ותקבלו מקום נהדר לבלות בו את החופשה הבאה שלכם.
השלב הראשון בתכנון החופשה (אחרי שמצאתם טיסה זולה כמובן) היא למצוא מקום לינה ובדיוק בשביל זה יצרתי את הכתבה הזאת. ישנם לא מעט מלונות בבורדו וגם דירות נופש לא חסר. הבעיה היא שלא כל מלון יגרום לכם להרגיש כאילו את נמצאים במלון ריץ (בלשון המעטה) ולא כל דירה תתאים לצרכים שלכם.
אז על מנת למנוע מכם נפילות אספתי בשבילכם בפינצטה בתי מלון ודירות נופש שיהוו בסיס נהדר לחופשה מוצלחת בבורדו וסביבתה. על מנת להקל עליכם חילקתי את הכתבה לשני חלקים. החלק הראשון עוסק במלונות מומלצים בבורדו והוא מחולק על פי מחיר (מלונות זולים יחסית בהתחלה ומלונות יקרים יחסית בסוף). החלק השני עוסק בדירות נופש ואותן חילקתי על פי תכולה מקסימלית, כאשר הדירות שמתאימות לזוג נמצאות קודם והדירות הגדולות יותר שמתאימות למשפחה נמצאות בסוף.
כמובן שלא יכולתי לעבור על כל המלונות והדירות בבורדו אז אם פספסתי מלון טוב או דירה מצויינת אתם מוזמנים להגיב לכתבה הזאת או לכתוב לי ואני אשמח להוסיף אותם.
אז אחרי ההקדמה הזאת בואו נצא לדרך ונמצא לכם מקום לינה מעולה בבורדו.
מלונות בבורדו
אם אתם נוסעים לבדכם או בזוג ומעוניינים לטייל רוב הזמן בחוץ אז מלון יכול להיות אופצייה מצויינת בשבילכם. הנה כמה בתי מלון מומלצים במיוחד.
עוד בד אן ברקפסט מקסים. הוא אומנם ממוקם מעט רחוק ממרכז העיר בורדו (כ 10 דקות בחשמלית) אולם הוא מציע חדרים מעוצבים בבניין מודרני ונעים. ארוחת הבוקר כאן מצויינת והבעלים נטלי ידידותית מאוד.
אז אם אינכם חייבים לגור ב”צנטרום של הפיילה” המקום הזה יספק לכם איכות במחיר סביר מאוד. מומלץ במיוחד לאלו שמעוניינים לעשות טיולי כוכב בסביבה ומחפשים מקום טוב, נקי ועם חנייה על מנת לישון בו בלילה.
מלון בוטיק קטן השוכן במרכז ההיסטורי של בורדו. למרות שהוא שוכן באחוזה מהמאה ה-18 הרי שעיצוב הפנים שלו מאוד עכשיו והוא מספק לכם את כל מה אמצעי הנוחות המודרניים (WIFI, טלויזיה שטוחה ואפילו מוצרי טיפוח). ארוחת בוקר לא רעה בכלל מוגשת כל יום במלון.
צוות המלון מקצועי מאוד והחדרים מעוצבים בצורה מאוד חכמה כך שגם החדרים הקטנים יותר לא גורמים לכם להרגיש כאילו אתם בצינוק.
בקיצור, מלון לא יקר יחסית שמספק תמורה מעולה לכספכם.
Hôtel des Voyageurs Centre Bastide . מקור צילום: BOOKING.COM
מלון משפחתי קטן צנוע ולא יקר במרחק של כחמש דקות הליכה מהנהר החוצה את בורדו ובמרחק הליכה קצר מהגן הבוטאני ומרכז העיר. למרות שמדובר במלון זול הוא מספק לכם את כל מה שתצטרכו כולל WIFI חינמי, אמבטיה ושירותים בתוך החדרים ואפילו שמפו חינמי (לא בנאלי כשמדובר במלון 2 כוכבים).שימו לב שלמלון אין מזגן. ברוב הפעמים זו לא בעיה אך רצוי מאוד לא להגיע לשם בזמן גל חום.
בעלת המלון היא אדם מקסים ותשמח לעזור לכם בכל שאלה שתתעורר. מכאן שהשילוב של שירות מצויין, מיקום טוב ומחיר סביר ואף זול, הופך את המלון הזה לאופצייה נהדרת למטיילים החסכנים.
La Maison Des Vignes Bordeaux. מקור צילום: BOOKING.COM
אם תרצו להתגורר בבית עתיק לא רחוק ממרכז העיר (600 מטר מקתדרלת סן מישל) זה המקום בשבילכם. המקום מתאים הן לזוגות והן למשפחות קטנות שיכולות לשכור את הסויטה במקום. ארוחת הבוקר כאן פשוט מצויינת ומכילה בין השאר ריבות תוצרת בית. תוסיפו לכך בעלי בית מקסימים וקיבלתם מקום מנצח.
Hôtel Cardinal Bordeaux Centre. מקור צילום: BOOKING.COM
מלון קרדינל בורדו הוא מלון מעוצב הממוקם ממש בליבה של בורדו ומאפשר גישה נוחה לכל האטרקציות המרכזיות שלה. מעבר לכל אמצעי הנוחות הרגילים שמלון ברמה הזאת מספק אתם תהנו ממקלחת מצויינת ושירות אדיב במיוחד. אם
ודבר אחרון, לטובת הגרגרנים שביננו: אם תזמינו ארוחת בוקר במלון הזה תוכלו להנות ממאפים תוצרת בית ולא מסתם איזה קרואסון מחומם תוצרת סופרמרקט.
מלון סולידי הממוקם ברובע שקט במרחק הליכה ממרכז העיר בורדו (למי שמעוניין ישנה גם רכבת פרברים שתביא אותכם למרכז העיר במהירות). היתרון הגדול של המלון הזה נעוץ בעובדה שעבר מחיר צנוע יחסית תקבלו תמורה מעולה הכוללת בין השאר גם חנייה (מצויין למי שמשתמש בבורדו כבסיס לטיולי כוכב).
Best Western Grand Hotel Francais . מקור צילום BOOKING.COM
מלון סולידי מרשת BEST WESTERN הידועה בסטנדרטים הגבוהים שלה. ממוקם במרכז העיר בורדו לא רחוק מהקתדרלה והמוזיאונים השונים.
המלון מספק לאורחיו חדרים נוחים, מקלחת מעולה וארוחת בוקר מצויינת. לכן הוא מהווה אופציה מצויינת למי שמעוניין להתגורר במרכז העיר בורדו בנוחות מירבית ובמחיר סביר.
Le Boutique Hotel Bordeaux Centre. מקור צילום: BOOKING.COM
מלון מפנק במיוחד השוכן בבית מהמאה ה-18 במרכז בורדו. כפי שאתם רואים בתמונה למעלה בעלי המלון לא חסכו בעיצוב ובפינוקים ומעבר לאמצעי הרגילים במלונות מהסוג הזה הם מספקים לאורחיהם גם מכונת אספרסו.
צוות המלון מאוד ידידותי וישמח לעזור לכם בתכנון הטיול בבורדו והסביבה. מעבר לכל זה יש למלון בר עם טרסה גדולה בו ניתן לשתות יין מקומי ולאכול גבינות מצויינות.
בקיצור, מלון נהדר למי שמעוניין בפינוק מקסימלי בשילוב של מיקום מנצח.
La Grande Maison de Bernard Magrez. מקור צילום: BOOKING.COM
אם אתם רוצים לחיות לא רק בנוחות מקסימלית אלא גם בפאר זהו המלון בשבילכם. המלון ממוקם באחוזה מהמאה ה-19 ומוקף בגן גדול. במלון ישנה מסעדה בת 2 כוכבי מישלן ובמרתף היינות שלה ניתן למצוא מבחר גדול מאוד של יינות הסביבה.
צוות המלון הוא לא פחות ממעולה וכך גם ארוחת הבוקר המוגשת שם. אפשר להמשיך ולכתוב על הפאר והפינוק שהמלון מספק לאורחיו אך פשוט יותר ללחוץ על הקישור באתר ולראות בעצמכם 🙂
כל בתי המלון בבורדו שהמלצתי עליהם תפוסים?
אל דאגה, תוכלו למצוא מלונות נוספים בקישור הזה או ללכת לחלק הבא של הכתבה ולחפש לכם דירת נופש מעולה.
דירות נופש בבורדו
נוסעים לבורדו עם כל המשפחה? רוצים לנהל טיול רגוע ונעים שבו תוכלו לבקר בשוק המקומי ולבשל (עם כוס יין מצויין ביד כמובן)? אז מה שאתם צריכים זו דירה ויש לי כמה אופציות לא רעות בכלל בשבילכם.
דירה חמודה מאוד המכילה חדר שינה וסלון המתאימה לזוג או אפילו לזוג עם ילד. הדירה ממוקמת לא רחוק ממרכז העיר בורדו והבעלים שלה נחמדים מאוד. עד כמה הם נחמדים? מכיוון שהם יודעים שלוקח זמן לעשות קניות וחלקנו יגיעו לדירה מאוחר בערב הם יספקו את ארוחת הבוקר הראשונה בחינם!
דירה חמודה מאוד שנמצאת במרכז העיר בורדו ומתאימה לזוג או לזוג עם ילד קטן. הדירה שופצה לפני כעשור ומכילה כל מה שצריך לשהות נעימה מאוד. הדירה כוללת מזגן, דבר לא טריוויאלי כלל בכל הנוגע לדירות בצרפת, מה שהופך אותה לאידיאלית בעת טיול בקיץ.
Appartement Jardin Public. מקור צילום: BOOKING.COM
דירה גדולה שיכולה להכיל בקלות משפחה בת 7 נפשות. הדירה נמצאת לא רחוק ממוזיאון היין והמטבח שלה מצוייד בכל טוב על מנת לאפשר לכם להפוך את החופשה לחגיגה קולינארית. לור-הלן, בעלת הבית, היא אישה מקסימה שתעשה הכל על מנת לעזור לכם ולענות על כל מיני שאלות שיצוצו. בקיצור, לא סתם הדירה הזאת קיבלה ציון כל כך גבוה ב BOOKING.COM.
L’Aristide – Appartement Bordelais. מקור צילום: BOOKING.COM
דירה שיקית מאוד שיכולה להכיל עד 6 אנשים. היא ממוקמת בלב הפועם של בורדו במרחק הליכה מכל האטרקציות העיקריות ומכילה מטבח מאובזר בכל טוב. גם בעלי הבית כאן מקסימים ונכונים לעזור עם כל בעיה או בקשה. בקיצור, דירה מושלמת למשפחה שרוצה להכיר את בורדו ולא להתרחק מהמרכז.
דירה מצויינת למשפחה קטנה בת 4 נפשות. נמצאת במרכז ההיסטורי של בורדו בתוך בניין עתיק מהמאה ה-16. הדירה מצויידת בכל מה שצריך, כולל מטבח מאובזר היטב, אולם צריך לשים לדבר אחד חשוב. לדירה אין מעלית ועולים אליה דרך גרם מדרגות מה שיכול להיות בעייתי לאנשים מבוגרים או לכאלו שסובלים מנחות. שאר האורחים יהנו מאוד מהדירה ומהמיקום המצויין שלה.
כל הדירות בבורדו תפוסות?
האמת זה לא מפתיע מכיוון שלהבדיל ממלונות בהם יש לא מעט חדרים, ברגע שדירה נתפסת לתקופה מסויימת אז כבר לא ניתן להשיג אותה. אך אל דאגה, תוכלו למצוא דירות מעולות נוספות בקישור הזה.
לפני זמן מה התקשר אלי חבר טוב ואמר לי “אני נוסע לתאילנד ויש לי 6 שעות קונקשן בפריז, מה אתה ממליץ לי לעשות”? מיד נזכרתי באגדה האורבנית המפורסמת על התיירת האמריקאית שהגיעה למשרד התיירות בפריז ושאלה את הפקיד את אותה שאלה. “מדאם”, אמר הפקיד בטון רציני, “אני מציע לך ללכת אל גדות הסיין, להתיישב שם ולהתחיל לבכות”.
אז האם זה מה שהצעתי לחבר שלי? כמובן שלא 🙂
אחרי שביררתי עם מי הוא נוסע ובאילו שעות הוא יוכל להיות בפריז בניתי לו מסלול מיוחד ואת המסלול הזה אני רוצה לשתף אתכם למקרה שאתם או חברים שלכם מגיעים לפריז לפחות מ 24 שעות.
המסלול שלפניכם בנוי על מספר הנחות יסוד ביחס לקונקשן שלכם. מאוד יתכן שחלק מההנחות הללו איננו רלוונטי אליכם. במקרה כזה נסו לאלתר עם המסלול על מנת להתאים אותו לצרכים שלכם ואם זה לא ילך אז אתם תמיד מוזמנים להציץ בעוד מסלולי טיול בפריז שיצרתי בעבר ולנסות להתאים אחד מהם לצרכים שלכם. אופציה נוספת תהיה ללכת לדף האטרקציות בפריז באתר, לבחור אטרקציה אחת, לבקר בה ולחזור לשדה התעופה.
אז לאחר כל ההקדמה הזאת הנה כמה הנחות היסוד שצריכות להתקיים בשביל מסלול הטיול הזה:
יש לכם קונקשן ארוך בפריז (מעל 5 שעות)
אם הקונקשן שלכם נמשך 4-5 שעות ומטה הייתי ממליץ לוותר על הרעיון של ליסוע לפריז ולהישאר בשדה התעופה. נכון, תיאורטית תוכלו להגיע משדה התעופה לפריז בתוך כחצי שעה ולחזור תוך חצי שעה בערך. אולם בפועל זה אף לא עובד ככה. תמיד יש סיכוי שתסתבכו ותגיעו למקום הלא נכון, הרכבת תאחר, תפרוץ שביתה פתאומית ועוד שאר מריעין בישין. אז חבל על העצבים והלחץ.
הגעתם למספר שעות קצר? לכו לשתות כוס קפה, בלו לכם בדיוטי פרי, קראו ספר ועלו על המטוס ליעד הבא שלכם. פריז תחכה לכם בסבלנות לפעם הבאה שתגיעו אליה.
אתם לא מגיעים באמצע הלילה
אם הגעתם בין השעות 22:00-04:00 ויש לכם רק כמה שעות אז הייתי ממליץ לכם לוותר. בשעות הלילה התחבורה הציבורית לא פועלת (היא מפסיקה ב 01:00) מה שהופך את העסק של הגעה משדה התעופה ואליו ליקר יחסית. תוסיפו לכך שפריז, להבדיל מתל אביב, היא לא ממש עיר ללא הפסקה ולקראת חצות רוב מקומות הבילוי נסגרים וחלקים רבים מהעיר מרגישים נטושים. אז אם חשבתם על סיור קונקשן בסגנון “חצות בפריז”, הייתי חושב על זה שוב.
אתם מגיעים לנמל התעופה Charles De Gaule
שארל דה גול הוא שדה התעופה הראשי של פריז ורוב הטיסות הבינלאומיות ליעדים רחוקים כגון יבשת אמריקה או המזרח הרחוק עוברות שם. היתרון הגדול של שדה התעופה הזה היא העובדה שהוא מחובר ברכבת פרברים ישירות למרכז פריז (קו RER B). זה מאפשר לכם להגיע למרכז פריז בתוך קצת יותר מחצי שעה (בתנאי שלקחתם את הרכבת הישירה ולא את רכבת המאסף שעוברת בלא מעט תחנות).
במידה ואתם מגיעים לשדה התעופה אורלי (Orly) תצטרכו לאלתר מעט על מנת להתאים את המסלול עליו אני עומד לכתוב להגעה משדה התעופה ואליו. אולם בשביל להבין את האילתור אני ממליץ לקרוא קודם את המסלול כמו שהוא ובסופו אכתוב לכם על השינויים הדרושים על מנת להתאים אותו לשדה התעופה אורלי.
המסלול שלפניכם הוא מסלול מודולרי
מכיוון שחלקכם יגיעו ל 5-6 ואחרים יגיעו ל 8-12 שעות ואף יותר ומכיוון שכל אחד הולך בקצב שלו העדפתי ליצור מסלול ארוך יחסית שיכול להתאים לאלו שהולכים מהר ונמצאים זמן רב יחסית בפריז. אולם, כפי שתראו, הוספתי במסלול כמה וכמה נקודות יציאה שמהן תוכלו להגיע לשדה התעופה בקלות. ככה תוכלו לקחת מהמסלול רק את החלקים הרלוונטיים ולהתאים אותו לקצב שלכם.
מסלול טיול בן 4-5 שעות לאנשים שעושים קונקשן בפריז
אז אחרי כל ההקדמות הללו הגיע הזמן למסלול עצמו. משדה התעופה שארל דה גול קחו לכם את רכבת ה RER B.התחנה נמצאת בטרמינל 2 ועל מנת להגיע אליה פשוט עקבו אחרי השלטים עם הכיתוב Gare SNCF. ניתן לקנות כרטיסים בתחנת הרכבת בקלות רבה באמצעות מכונות לשירות עצמי ואחרי שעשיתם זאת לכו לפלטפורמה הרלוונטית שם תחכה לכם הרכבת.
קונקשן בפריז – מפת מסלול הטיול. נא ללחוץ על התמונה על מנת לפתוח את המפה.
שימו לב: קחו אך ורק את הרכבת שנוסעת ישירות לפריז ולא את רכבת המאסף. כך תוכלו לחסוך לא מעט זמן כי רכבת הפרברים עוצרת בכל תחנה ותחנה מה שהופך אותה לאיטית במיוחד. תוכלו לדעת אם מדובר ברכבת מהירה או רכבת מאסף באמצעות צפייה במוניטור שמראה באילו תחנות הרכבת תעצור (ככל שיש פחות תחנות בין שדה התעופה ל Gare du Nord כך יותר טוב).
נא לרדת בתחנת Les Halles ולעלות על פני השטח לשער Porte Saint Eustache. התחלנו את הטיול!
רחוב מונטורגיי וכנסיית סנט אוסטאש
כנסיית סן אוסטאש – צילום: צבי חזנוב
אחרי שיצאתם משער המטרו תראו לפניכם את כנסיית סן אוסטאש המפוארת שהיא בעיני אחת מ 10 הכנסיות בפריז שחובה לראות. במידה והכנסייה פתוחה אתם מוזמנים להיכנס אליה ולהנות מיופיה המהמם וממוזיקה מצויינת (במקרה ומישהו מתאמן שם על העוגב).
אחרי שיצאתם מהכנסיה, אני מציע לכם למצוא מקום טוב לאכול בו (הרי אף אחד לא בונה על אוכל מטוסים, נכון?). לשמחתכם תגלו שרחוב מונטורגיי הוא אחד הרחובות הכי קולינאריים בפריז ותגלו בו שפע של בולנז’רי, פטיסרי ופרומז’רי. אם חשקה נפשכם בלאכול במסעדה הרשו לי להמליץ לכם על אחת משתי המסעדות הללו:
Au Pied du Cochon – מסעדה מיתולוגית של Les Halles מהימים שאירמה לה דוס הייתה מסתובבת שם ופועלים היו פורקים סחורה בשוק הסיטונאי והולכים לאכול שם מרק בצל. אז השוק הסיטונאי כבר מזמן עבר לרונז’יס אבל מרק הבצל המיתולוגי, שיש שיאמרו שהוא הכי טוב בפריז, נמצא עדיין שם.
Lobster Bar – נמצאת באותו רחוב כמו Au pied du cochon אך במרחק של כמה דקות הליכה ממנו. מגישה פירות ים מצויינים במחירים סבירים לחלוטין.
Le Cochon à l’Oreille – ביסטרו צרפתי מצויין שנמצא מעט צפונית לסנט אוסטאש. חוץ מאוכל טוב ושירות לבבי תמצאו שם אריחים מצויירים שמראים לכם כיצד נראה השוק הסיטונאי בימים עברו.
הגשר החדש (Pont Neuf)
אחרי שסיימתם לאכול חזרו לכנסיית סנט אוסטאש וחצו את הפארק דרומה. לכו לכם דרומה ב rue de pont neuf ושימו לב שבמספר 31 תראו שלט המציין שכאן (כנראה) נולד המחזאי המפורסם מולייר.
השלט ברחוב Pont Neuf 31, אשר מציין שכאן נולד מולייר. מקור צילום: WIKIPEDIA.
המשיכו ישר אל הגשר וחצו אותו. אם תרצו ללמוד מעט על הגשר המיוחד הזה אתם מוזנים להיכנס לכתבה פון נף (Pont Neuf) – הגשר המהפכני ששינה את פריז. זהו זמן מעולה להסתכל מערבה ולראות את הלובר את גשר האומנויות, הגדה השמאלית ואת מגדל אייפל.
הפון נף. צילם: יואל תמנליס
אם תרצו לנוח מעט רדו למטה אל גינת Vert Galant ואם לא אז כנסו לכם אל כיכר דופין המקסימה (Place Dauphine), שם התגוררו איב מונטאן וסימון סיניורה. אם לא אכלתם כשביקרתם בסביבות רחוב מונטרגיי אתם מוזמנים לשבת ב La Rose de France, מסעדה חביבה מאוד שנמצאת בכיכר.
איל דה לה סיטה והנוטרדאם
אחרי שסיימתם לבקר בפלאס דופין לכו מזרחה על גדות הסיין עד שתגיעו אל Boulevard du Palais. שם תוכלו לראות בפינה את מגדל השעון העתיק ביותר בפריז. לכו דרומה בבולבאר והציצו אל המבנים המרשימים של בית המשפט והסן שאפל. בסוף הבולבאר פנו מזרחה ולכו ישר עד שתגיעו לעבר כנסיית הנוטראדם.
עד לא מזמן הייתי ממליץ לכם לבקר בכנסיה אולם ב 15 באפריל עלתה הנוטרדאם באש וכרגע היא סגורה לקהל. במקום זאת אתם מומלצים ללכת מזרחה במקביל לצד הדרומי של הכנסייה עד שתגיעו לגשר הארכיבישופות (Pont de l’Archeveche).
מוס השוקולד של A. Lacroix
חצו את הגשר לגדה השמאלית בעודכם צופים בכנסיית הנוטרדאם ובנזקים שנגרמו לה מהשריפה. אם המראה השרוף של הנוטרדאם גרם לכם לרצות לפצות את עצמכם באמצעות משהו מתוק, הרשו לי להמליץ על הפטיסרי המצויינת A. Lacroix שנמצאת ב 11 Quai de Montebello.
גן רנה ויויאני ו Shakespeare & Company
המשיכו מערבה ב Quai de Montebello וחצו את הכביש לעבר גן רנה ויויאני (Square Rene Viviani). אם מזג האוויר יפה ובא לכם לנוח מעט זה פשוט מקום נהדר הן בזכות הפרחים, הן בזכות הנוף לנוטרדאם והן בזכות העץ הכי עתיק בפריז שנמצא שם.
גינת רנה ויויאני כפי שנצפתה דרך מזרקת וואלס שנמצאת ממש קרוב לחנות Shakespeare & Company. צילם: צבי חזנוב
אחרי שתשסיימו להנות מהגן המקסים הזה אתם מוזמנים להמשיך מערבה אל חנות Shakespeare & Compnay. תוכלו למצוא שם חנות ספרים נהדרת ובית קפה חמוד (אם כל האוכל עד כה לא הספיק לכם). אם אינכם ביבליופילים אתם מוזמנים פשוט להמשיך מערבה עד שתגיעו לתחנת המטרו Saint Michel.
הציצו בשעון שלכם: האם הלא הגיעה השעה לחזור לשדה התעופה? אם כן, כנסו לתחנה וקחו את ה RER B לכיוון שדה התעופה Charles de Gaule. יש לכם עוד קצת זמן? אז בואו נמשיך.
מוזיאון קלוני, הסורבון וגני לוקסמבורג
לכו דרומה בבבולבאר סן מישל והציצו שמאלה על מנת לראות את המרחצאות הרומיות. המשיכו עוד מעט ולכו שמאלה אל rue de Somerard. תמצאו שם כיכר מקסימה וממולה את מוזיאון קלוני לימי הביניים. המוזיאון כרגע בשיפוצים וזה לא ממש נורא מכיוון שככל הנראה גם ככה אין לכם הרבה זמן אולם בגינה אפשר גם אפשר לשבת. ואם אתם כבר שם לכו לפסל של מישל דה מונטן, שפשפו את רגלו והביעו משאלה. אם זה עובד בשביל הסטודנטים של הסורבון, זה עוד יכול לעבוד בשבילכם :).
אחרי שסיימתם לשפשף את רגלו של מונטן חזרו ב rue des Écoles לעבר בולבאר סן מישל והמשיכו דרומה. משמאלכם תתגלה במלוא הדרה הכניסה הראשית לאוניברסיטה של פריז, הלא היא הסורבון. השומר לא יתן לכם להיכנס אבל אתם תוכלו לפחות להנות מהכיכר הנחמדה ומבתי הקפה שלה.
פסלון ה”סלפי” בגני לוקסמבורג. צילום: יואל תמנליס
המשיכו שוב דרומה עד שתגיעו אל גני לוקסמבורג. אתם מוזמנים להיכנס ולהנות מאחד הגנים המקסימים ביותר של פריז. אם במקרה יש לכם זמן אתם מוזמנים לעשות את מסלול הטיול בגני לוקסמבורג שהכנתי בעזרתו האדיבה של יואל תמנליס.
הגיע הזמן לחזור לשדה התעופה? ממש מחוץ לגני לוקסמבורג נמצאת תחנה של RER B שתיקח אותכם לשארל דה גול. נשאר לכם עוד זמן ועוד כח ברגליים? המשיכו הלאה.
מונפרנאס
צאו מגני לוקסמבורג והמשיכו הלאה ב Avenue de l’Observatoire דרומה. תהנו מהגן והפסלים המקסימים בתוכו (חלקם של הפסל המפורסם Carpeaux עליו כתב עמירם צברי בכתבה הריקוד השערורייתי של קארפו). המשיכו עד לפסלו של הגנרל ניי ובית הקפה המפורסם La Closerie de Lilac שהיה אהוב מאוד על המינגווי. כאן יש לכם שתי אופציות:
La Closerie de Lilac. צילום: צבי חזנוב
אופציה ראשונה, במידה ויש לכם מספיק זמן היא לעשות את מסלול הטיול של מונפרנאס שמתחיל לא ממש רחוק מכאן. במידה ואין לכם זמן או אנרגיות לזה כנסו לתחנת Port Royal וקחו לכם רכבת חזרה לשדה התעופה שארל דה גול.
כאן סיימנו את המסלול מקווה שנהנתם.
אנשים שקראו את הכתבה הזאת אהבו גם את הכתבות הללו
שתי שאלות שבוודאי יעלו בעקבות קריאת הכתבה הזאת
רגע לפני שנסיים הנה שתי שאלות שיש לי תחושה שלא מעט מכם ישאלו. אז הרשו לי “להקדים תרופה למכה” 🙂
מה קורה אם נוחתים בשדה התעופה אורלי (Orly)?
אתם בוודאי זוכרים שלפני שהתחלתי לפרט את המסלול אמרתי שהנחת היסוד שלי היא שתנחתו בשדה התעופה שארל דה גול. במידה ונחתתם באורלי אני ממליץ לכם לקחת את האוטובוס Orly Bus משדה התעופה לכיכר Denfert Rochereau. משם כנסו למטרו בעל אותו שם וקחו את הרכבת RER B לכיוון שדה התעופה שארל דה גול. רדו בתחנת Les Halles והתחילו את הטיול.
כשתרגישו שהגיע הזמן לחזור קחו רכבת RER B לכיוון דרום מתחנת סן מישל, גני לוקסמבורג או Port Royal, רדו ב Denfert Rocherau וקחו את ה Orly Bus לשדה התעופה. אופציה אחרת, אם לא בא לכם להסתובב יותר מידי בתחבורה ציבורית, היא פשוט לקחת Uber לשדה התעופה אורלי. זה לא יקר כל כך ואמור לקחת לכם כ 25 דקות (בהנחה שאין פקקים כמובן).
מה קורה אם מתחשק דווקא לעלות על מגדל אייפל?
במקרה כזה קחו משדה התעופה שארל דה גול את ה RER B עד תחנת Saint Michel. משם קחו RER C לכיוון וורסאי ורדו בתחנת מגדל אייפל. מכיוון שיש תורים גדולים והזמן שלכם הוא קצר במיוחד מומלץ בחום לקנות כרטיסים מראש. ניתן למצוא כל מיני אופציות לקניית כרטיסים בכתבה העוסקת באטרקציות ברובע השביעי.
אחרי שתסיימו, ובמידה ונשאר לכם מספיק זמן,אתם מוזמנים לעשות את מסלול הטיול בעקבות האר נובו שמתחיל לא כל כך רחוק ממגדל אייפל. לאמיצים ובעלי הזמן הפנוי מומלץ לעשות את מסלול הטיול בעקבות ג’וליה צ’יילד שיביא אותכם, בסופו של דבר, קרוב מאוד לתחנת Les Halles, שם תוכלו לקחת רכבת חזרה לשדה התעופה.
בורדו ידועה כמובן בזכות היין שלה אך יש לה גם מסורת קולינארית מפוארת. לכן אין זה מפתיע שניתן למצוא בבורדו מסעדות מצוינות רבות שיכולות להתאים לכל כיס. אז על מנת למנוע מכם נפילות קולינאריות שיכולות להתרחש אפילו בבורדו, אספתי בשבילכם בפינצטה שורה של מסעדות מצויינות בתוך העיר, החל מביסטרו משפחתי ועד מסעדות עטורות כוכבי מישלן.
מסעדה שמגישה מטבח צרפתי יצירתי בשילוב שירות מצויין ואווירה נהדרת. מה שמפתיע כאן הוא המחיר שהוא בעיני נמוך יחסית למסעדה ברמה כזאת. ואם תרצו להוריד את המחיר עוד אתם מוזמנים להזמין שולחן דרך הקישור באתר שלי ולקבל הנחה של עד 20% על התפריט.
CRU Restaurant-Bar à Tartares. מקור צילום: THE FORK.
מטבח: צרפתי (מתמחה בסטייק טרטר)
אם אתם אוהבים סטייק טרטר זה המקום בשבילכם. תמצאו כאן גרסאות שונות של הסטייק טרטר (בסגנון רוסיני, בסגנון איטלקי ועוד) לצד בשרים קרים וגרבלקס מצויין. מצויין למי שמחפש ארוחת ערב לא כבדה במיוחד. ודרך אגב, אם תזמינו מקום באמצעות הקישור באתר תוכלו לקבל עד 30% הנחה על התפריט מה שיהפוך את הארוחה לקלה לא רק לקיבה אלא גם לכיס.
מסעדה ממש לא יקרה שמגישה אוכל דרום מערבי על גבול אפילו הספרדי הייתי אומר. התפריט כאן מצומצם וזה בעיני סימן טוב מכיוון שאת מה שהם עושים הם עושים מצויין. המסעדה מגישה תפריטים עסקיים שנעים בין 21-38 יורו ואם תרצו לטעום מהתפריט “א-לה קארט” תוכלו להזמין מקום דרך הקישור באתר ולזכות בהנחה של עד 30%.
מחפשים מקום לאכול בו ארוחת ערב קלה ולא יקרה עם כוס יין טוב? זה המקום בשבילכם. המסעדה מגישה בעיקר פלטות של נקניקים וגבינות שמגיעות מחוות שנמצאות בסביבה הקרובה והכל בתוספת שירות לבבי ותפריט יין מצומצם יחסית אך טוב.
מסעדות גורמה בבורדו
אלו הן מסעדות בהן המחיר נע בין 40-100 יורו לאדם. לא זול אבל לא בלתי מושג. אז אם כבר מחליטים להשקיע סכום כסף כזה אז כדאי מאוד שתהיה תמורה טובה למחיר ובדיוק בשביל זה אני כאן.
מסעדה קטנה (יש בה רק 20 מקומות), אינטימית ורומנטית שמגישה אוכל מסורתי מדרום מערב צרפת. זוהי מסעדה משפחתית בה הבעל פטריק פולון (Patrick FOULON) הוא השף ואילו אשתו מגישה את האוכל. נסו את הכבד אווז וממש לא תתאכזבו.
מבחינת מחיר המסעדה נמצאת איפשהו בין זול ליקר אולם אם תזמינו שולחן באמצעות הקישור באתר תוכלו לקבל עד 30% הנחה על התפריט מה שיהפוך את הארוחה למשתלמת במיוחד.
כשמן כן הן. מדובר במסעדות מכוכבות בכמה וכמה כוכבי מישלן והן מספקות אוכל יצירתי באיכות הגבוהה ביותר. המחיר לרוב יותר מ 100 יורו לאדם (בלי יין) למרות שפה ושם אפשר למצוא גם מציאות…
אם החלטתם לחגוג אירוע סופר חשוב או כסף לא מהווה בעיה בשבילכם אז זו ללא ספק המסעדה בשבילכם. מדובר במסעדת 2 כוכבי מישלן השייכת לשף גורדון רמזי ובא עובד השף הישראלי גלעד פלד. זוהי מסעדה שלוקחת את המרכיבים שמאפיינים את מחוז בורדו ויוצרת מהם יצירות אומנות קולינאריות, לא פחות.
המחירים כאן גבוהים מאוד אולם ניתן למצוא שם עסקיות צהריים וערב במחיר של 180 יורו שזה מחיר בהחלט שפוי למסעדה ברמה הזאת.
Pierre Gagnaire – La Grande Maison Magrez. מקור צילום: THE FORK
מטבח: צרפתי (עילי)
מסעדתו של פייר גנייר (Pierre Gagnaire) בעלת 2 כוכבי מישלן הנמצאת בתוך אחוזה מפוארת. המסעדה מגישה אוכל של פעם בחיים בשילוב כמה מהיינות הטובים ביותר שניתן למצוא בבורדו. הכל פה לא פחות ממושלם כולל השירות מה שיוצר חוויה קולינארית עילאית במחיר גבוה מאוד (כ-200 יורו לאדם).
בורדו היא אחת הערים היפות ביותר בצרפת והיא מכילה לא מעט אטרקציות, מוזיאונים ובניינים יפהפיים (רובם מהמאה ה-18). תוסיפו לכך את כל הכפרים והיקבים שנמצאים במרחק נסיעה קצר מבורדו יחד עם תרבות היין המרתקת של האזור והנה לכם מבחר עצום של פעילויות.
לא מעט אנשים שמעוניינים לבקר בבורדו ובסביבתה הקרובה עומדים המומים מהשפע הזה. לכן המטרה שלי בכתבה הזאת היא לנסות לספק לכם את מיטב הפעילויות והאטרקציות שאותן מומלץ מאוד לא לפספס. בבואי לעשות זאת ניסיתי למצוא לכם אופציות במגוון רחב של מחירים כך שגם מי שמחפש אטרקציות זולות יחסית וגם מי שמחפש סיורי בוטיק מפנקים יוכל למצוא מה שמתאים לו.
אז אחרי ההקדמה הקצרה הזאת לא נותר לנו אלא לצאת לדרך!
לפני שנתחיל לטייל את הטיולים והפעילויות שניתן לעשות בבורדו וסביבתה אני רוצה לדבר על כרטיס ה Bordeaux Metropole City Pass. זהו כרטיס שמשלב נסיעה חופשית בתחבורה ציבורית וכניסה חינמית וללא תור לכל המוזיאונים והמונומנטים של בורדו (מזכיר מאוד את כרטיס המוזיאונים של פריז עליו ניתן לקרוא בכתבה אטרקציות בפריז). ניתן לקנות את הכרטיס ליומיים, ארבעה ושישה ימים ואם משתמשים בו בחוכמה הוא יכול לחסוך לכם לא מעט כסף.
זהו מוזיאון אינטרקטיבי המוקדש כולו ליין ולתרבות היין. במהלך הביקור תלמדו על תהליך הכנת היין ועל סוגי היינות בצרפת. הביקור כולל טעימת יינות ובונוס בדמות טיפוס לקומה השמינית ממנה ניתן לקבל מראה פנורמי של בורדו.
זוהי דרך מעולה להכיר לא מעט מהעיר וסודותיה מפי אנשים שמכירים את ההיסטוריה של בורדו וכל פינה בה. יש סוגים שונים של סיורים בבורדו ולא ניתן לכתוב על כולם. לכן החלטתי לתת לכם מבחר מייצג של סיורים החל מסיור קבוצתי שמתאים לכל כיס ועד סיורים ממונעים או סיורים פרטיים אך מספקים חוויה משודרגת של העיר.
סיור קבוצתי בן שעה וחצי בקבוצה גדולה יחסית של עד 25 איש במחיר שווה לכל נפש (15 יורו לאדם). במהלך הסיור תגלו את כל המקומות הכי מפורסמים של בורדו תוך דגש על ארכיטקטורה מהמאה ה-18 בה מצטיינת העיר. שימו לב שלמרות שמדובר בסיור רגלי הוא תומך באנשים המשתמשים בכסאות גלגלים (רק צריך להודיע למדריכים מראש).
זהו סיור דומה במהותו לסיור הקודם וגם הוא מתמקד במרכז העיר ובהיסטוריה של בורדו. הסיור כולל גם וואוצ’ר שיאפשר לכם לטעום 2 יינות באחד מברי היין של בורדו והוא עולה 16 יורו לאדם. שימו לב שבר היין סגור ביום ראשון כך שאם במקרה סיירתם ביום הזה תקבלו וואצ’ר שיאפשר לכם לטעום את היין ביום אחר.
טוב, זה לא בדיוק סיור מכיוון שלא ממש הולכים בו אבל תזרמו איתי (כמו יין בורדו משובח). הפעילות מתרחשת באחד ממרתפי היינות העתיקים בעיר. כאן תטעמו 9 סוגי גבינות שונים מכל רחבי צרפת ו 3 יינות בורדו. במהלך הפעילות שעורכת כשעה וחצי לא רק תלמדו על כל גינה ויין אלא גם איך להתאים לכל גבינה את היין שהכי מתאים לה.
סיטרואן דה שבו היא מכונית ללא ספק את המכוניות הצרפתיות המוכרות ביותר בעולם. אם גם אתם אוהבים את המכונית הזאת אתם מוזמנים לסדרה של סיורים רכובים בבורדו (מוצעים סיורים בני 45 דקות, שעה וחצי ושלוש שעות). במהלך הנסיעה הנהג יספר לכם סיפורים משעשעים ואנקדוטות על בורדו וההיסטוריה שלה. כמו כן, אם יש לכם תחומי התעניינות ספציפיים אתם מוזמנים לומר זאת לפני הטיול וישתדלו לשלב אותם במסלול.
במידה ואינכם מעוניינים לטייל בקבוצה גדולה אלא לקבל שירות אישי אז הטיול הזה בשבילכם. זהו סיור פרטי בן 2-3 שעות שיקח אותכם בין כל האטרקציות החשובות של בורדו. המחיר הוא לא זול (232 יורו) אולם מדובר במחיר לקבוצה של עד 8 אנשים. לכן אם אתם משפחה גדולה יחסית או כמה זוגות חברים המחיר הזה יכול להתברר כמשתלם מאוד.
אם אתם אוהבים לרכב על אופניים אתם תגלו שניתן לגלות כך לא מעט מבורדו והסביבה ועל הדרך לשרוף ולו מעט מהקלוריות שתצברו במהלך ביקורכם בבורדו. הנה כמה סיורים רכובים שחשבתי שיכולים לעניין אותכם.
סיור רכוב לאורך נהר הגארון שעובר בעיר במהלכו תגלו כמה משכיות החמדה הארכיטקטוניות של העיר. עלות הסיור היא 25 יורו לאדם (ממש לא יקר) והוא כולל אופניים, קסדה ובקבוק מים.
סנט אמיליון היא אחת העיירות המוכרות ביותר מסביב לבורדו בזכות היין המעולה שמיוצר בכרמים שבסביבתה. זהו אתר מורשת עולמי של אונסק”ו והוא מייצר כמה מהיינות הטובים ביותר של האזור. תוכלו להגיע לעיירה מבורדו בקלות ויש לא מעט סיורים מודרכים בה. הנה כמה אופציות לא רעות בכלל שמצאתי בשבילכם:
נתחיל מהאופציה הזולה יחסית. הטיול המודרך הזה שעולה 70 יורו לאדם כולל הסעה מבורדו לסנט אמיליון וחזרה, סיור בכפר, ביקור באחת הטירות בסביבה, וטעימת כמה יינות מקומיים.
סיור מעט יקר יותר מהקודם (94 יורו לאדם) שכולל ביקור בשתי טירות שנמצאות על גדול נהר הדורדון וקורס קצר על נושא הכנת יין הכולל גם טעימה של 4 יינות מקומיים. מעבר לכל זה הטיול כולל כמובן גם סיור בכפר סנט אמיליון והסעות.
סיור אופניים בן יום שלם שבמהלכו תרכבו בין הכרמים של סנט אמליון ותבקרו בשתי טירות שונות. הסיור כולל הסעה מבורדו לסן אמיליון, אופניים וקסדה, כניסה לשתי טירות, ארוחת צהריים בכרם של אחת הטירות וכמובן טעימת יינות מקומיים.
מדוק הוא מחוז יין מפורסם הנמצא צפונית לבורדו והוא ידוע גם במרתון היין המשעשע שלו. המחוז מצטיין ביינות האדומים שלו ושמות יקבים כגון שאטו לאטור (Chateau Latour), שאטו פישון לונגוויל (Chateau Pichon Longueville) וכמובן שאטו מארגו (Chateau Margaux) נהגים בהערצה על שפתותיהם של כל אוהבי היין.
במהלך סיור זה תבקרו בשני יקבים ותלמדו להבחין בין סוגים שונים של יינות. אחרי שתטעמו כמה מיינות בורדו המפורסמים תצאו לנסיעה בין כמה מהטירות החשובות באיזור ובהן שאטו מארגו. הסיור נעשה בקבוצה קטנה ואינטימית והמחיר הוא 70 יורו לאדם.
במהלך הטיול הזה תסיירו בשני יקבים משפחתיים ותשמעו את סיפורן של משפחות שמייצרות יין מתוך אהבה ותשוקה לנושא. מעבר לסיור בכרמים ונסיעה ב”דרך הטירות של מדוק” תזכו גם לטעום כמה מהמעדנים של האזור כולל גבינות מקומיות ונקניקים. המחיר מעט יקר יותר מהסיור הקודם והוא עולה 94 יורו לאדם.
שני נהרות חוצים את איזור בורדו: הגארון והדורדון ושייט בנהרות הללו זו דרך נפלאה להכיר את בורדו ואת סביבתה. זוהי אופציה טובה במיוחד אם בימים ובשעות שקדמו לשייט טיילתם לא מעט ברגל ועכשיו אתם רוצים לנוח מעט אבל להמשיך ולהנות מהנוף.
זוהי האופציה הזולה ביותר (12.5 יורו לאדם) והיא מאפשרת לכם לצפות על חלק גדול מהמונומנטים של העיר בורדו מצד נהר הגארון. השייט נמשך כשעה ועל הדרך ללמוד על ההיסטוריה של העיר ועל דרך היין.
מה שהבאתי לכם כאן הוא רק מבחר של פעילויות ואטרקציות. אולם יש עוד לא מעט פעילויות שלא הזכרתי כאן ולכן אם תרצו לבדוק עוד אופציות אני ממליץ לכם להיכנס לקישור הזה ולקבל את מלוא אפשרויות הבילוי בבורדו וכפרי היין שמסביבה.
מחפשים מלון מומלץ בבורדו או דירת נופש?
אספתי בשבילכם בפינצטה את המלונות הכי מומלצים ואת דירות הנופש הטובות ביותר על מנת למנוע מכם נפילות. תוכלו למצוא אותם בכתבה לינה בבורדו.
מחפשים מסעדות מומלצות בבורדו?
כל הסיורים הללו עשו אותכם רעבים ואתם מחפשים מקום ממש טוב לאכול? אני וחבורה של פרנקופילים שאוהבים את בורדו מצאנו בשבילכם כמה מסעדות נהדרות שמתאימות לכל כיס. תוכלו למצוא אותן בכתבה מסעדות מומלצות בבורדו.
אם אתם נמצאים כבר כמה ימים בפריז ומבקשים לשנות אווירה, לבקר באזור ללא היסטוריה, ללא כנסיות, ללא אמנות עתיקה וללא סיפורי מלכים, אך עם אדריכלות מודרנית מעניינת ומבט שונה על פריז של המאה ה-21, אתם מוזמנים לגיחה של חצי יום ברובע לה-דפאנס.
זהו רובע מנהטן של פריז, במערבה של העיר ליד הרובע ה-17 ויער בולון, המכיל קריית עסקים של גורדי שחקים הגדולה מסוגה באירופה. האזור הוגדר כאחד הפרויקטים השאפתניים ביותר בעולם בתחום תכנון ערים – עולם הארכיטקטורה והעסקים של המחר.
בנייני המשרדים בני 40 קומות ויותר שונים באופן קיצוני מן הבניינים עתיקי היומין של פריז הקלאסית. אתם נמצאים למעשה במדרחוב עצום ממדים אשר מתחתיו נמצאות תשתיות הכבישים, החניונים ומסילות הברזל. המקום הוגדר גם כ”במת בטון” ענקית הבנויה מעל הכביש הראשי. הרובע משמש כמובן גם כרובע מגורים נגיש ונוח.
האזור החל להבנות בשנות ה-60 של המאה הקודמת בסגנון אולטרה מודרני. מקור שמו ההיסטורי של הרובע הוא במלחמת 1870 כאשר הצרפתים הגנו בחירוף נפש על האזור מפני התקפות הפרוסים. במקום עובדים היום קרוב ל- 200 אלף בני אדם. חלקם מועסקים על ידי החברות הגדולות ביותר בצרפת אשר משרדיהן ממוקמים כאן.
ההגעה לרובע באמצעות קו 1 של המטרו ו/או עם ה-RER קו A ולרדת בתחנת LA DEFENSE GRANDE ARCHE
הגראנד-ארש
הגראנד-ארש. צילם: יואל תמנליס
בולטת מעל הכל קוביה חלולה לבנה ענקית עשויה משיש לבן ומזכוכית – הגראנד-ארש (השער הגדול) אשר מראשו נשקף נוף מרהיב על העיר מגובה של 110 מ’. גודלו הפנימי של השער סמלי: 100 מטר על 100 מטר, בדיוק כמו הקור-קארה של מוזיאון הלובר. הברזנט המתוח בתוך חלל השער הענק מסמל ענן גדול.
השער מכיל 4,000 חלונות ו-35 קומות. כדי להמחיש את גודלו של השער נאמר כי אם היו לו עוד 6 מטרים בגובה וברוחב הוא יכול היה להכיל את כנסיית הנוטר-דאם בשלמותה. גרסה אחרת טוענת שגם כך השער יכול להכיל את הכנסייה.
השער תוכנן על ידי האדריכל הדני אוטו פון ספרקלסן, נבנה בשנות ה-80 של המאה הקודמת, נחנך בשנת 1989 לציון חגיגות ה-200 למהפכה הצרפתית, הפך לסמל לחזון הקדמה של שנות השמונים של הנשיא פרנסואה מיטראן.
צורתו של השער מסמלת חלון פתוח אל העולם. שוכנים בו משרדי ממשלה, חברות ומשרדים פרטיים. בפחות מדקה אחת ניתן לעלות באחת מארבע המעליות השקופות אל תצפית פנורמית נהדרת מגג המבנה. במרפסת הגג מתקיימות מדי שנה תערוכות צילום עיתונות. אולם אין חובה לעלות שכן גם ממעלה מדרגות השער ניתן לראות את הציר המלכותי של פריז שמתמשך בקו ישר לשער הניצחון, דרך השאנז-אליזה, כיכר הקונקורד, גני הטווילרי ומסתיים בשער הניצחון הקטן של הקרוסל ובנין הלובר הסמוך אליו.
קניון לה דפאנס
המרכז המסחרי. צילום: יואל תמנליס
למרגלותיהם של גורדי השחקים לצד השער הגדול נבנה מרכז קניות ענק ‘ארבע עונות’ QUATRE TEMPS הגדול ביותר בפריז ובו למעלה מ-300 חנויות. הקניון שנחנך בשנת 1981 מכיל מספר קומות של חנויות ביגוד, אלקטרוניקה, מסעדות, בתי קפה, בתי קולנוע ובוטיקים.
קניון ארבע העונות הוא מקום מצוין למי שמבקש לעשות קניות. למעשה יש בו הכל כולל סופרמרקט ענק בשם אושון המשתרע על פני שתי קומות, בקומה הראשונה דברי מאכל ובשנייה: מחלקה גדולה של צעצועים לילדים, נעליים, דברי ספורט, ספרים, בגדים, מחשבים, טלפונים, תיקים ועוד ועוד והכל במחירים זולים יחסית. כמו כן מיוצגות כאן רוב הרשתות הבינלאומיות כמו A&C המחזיקה כאן חנות גדולה בשתי קומות ובמחירים זולים למדי.
בשעת הפסקת הצהריים של עובדי הרובע נוצר כאן עומס רב, בעיקר על מסעדות המרכז המשרתות בשעה זו אלפי עובדים בו זמנית.
מרכז CNIT
מרכז CNIT – “המרכז לתעשיות חדשות ולטכנולוגיות” מכונה גם ארמון הדפאנס, הוא מבנה אדריכלי מיוחד במינו דמוי צדף הפוך משמש בין היתר כמרכז מסחרי נוסף ובו מספר חנויות יוקרה וסניף גדול של רשת FNAC. מרכז זה היה המבנה הראשון להיבנות בלה-דפאנס ונחנך עוד בשנת 1958. הוא בולט בגודלו העצום ובאדריכלות הנועזת והמיוחדת שלו. במהלך השנים עבר מספר שיפוצים נרחבים. המבנה נתמך בשלוש נקודות תמיכה בלבד המחוברת ביניהן מתחת לקרקע.
דום אימקס
ה- DOME IMAX שוכן במבנה מעוגל עשוי זכוכית, נבנה בשנת 1992 ומשמש כאולם קולנוע בין 460 מושבים עם מסך הקולנוע החצי כדורי (180 מעלות) הגדול ביותר בעולם. הוא נמצא משמאל לשער הגדול, שטחו 1144 מ”ר, מוקרנים כאן בעיקר סרטי פעולה וסרטים דוקומנטריים, ולצופים יש תחושה שהם לוקחים חלק באירועים המוקרנים על המסך.
מוזיאון המכוניות
אטרקציה נוספת באזור תמצאו במוזיאון המכוניות הסמוך לבית הקולנוע בו מוצג אוסף מרשים של למעלה מ-100 מכוניות עתיקות, בעיקר של חברות צרפתיות. התצוגה עוקבת אחר התפתחות המכוניות מראשית הדרך ועד היום.
הטיילת
הטיילת. צילם: יואל תמנליס
בין תחנות המטרו LA DEFENSE ו- ESPLANADE DE LA DEFENSE תמצאו את הטיילת הצבעונית על שם הגנרל דה-גול, בה משולבים פסלים מודרניים מגוונים, חלקם פרי עבודתם של אמנים מפורסמים, כמו: סזאר, חואן מירו, מורטי, אלכסנדר קאלדר והישראלי יעקב אגם שמציג כאן מזרקה ססגונית ובא שילוב מודרני של צבע ומים.
ציר הטיילת הוא המשכו של הציר ההיסטורי המשתרע ממוזיאון הלובר ועד לשער הגדול בלה-דפאנס. תוך כדי הליכה בטיילת, בין מגדלי הענק שחלקם מצופים זכוכית בצבעים שונים ובהם משתקפת היטב הסביבה הקרובה, תוכלו לראות בין היתר את מגדל פיאט בעל 45 הקומות, בנין המראות, מגדל מנהטן המיוחד, מגדל גאן בצבע ירוק והמשמש מספר חברות ביטוח גדולות, מגדל אסה, מגדל חברת הדלק ELF הצבוע כחול אשר גווניו משתנים בהשפעת אור השמש. המגדלים משמשים משכן למשרדיהן של קרוב ל-1,000 חברות, חלקן מהמובילות בשוק הצרפתי והעולמי.
מגדלים ופסלים בלה דפאנס. צילם: יואל תמנליס
כמה מילים על יואל תמנליס
יואל הוא פרנקופיל שמתגורר כיום במודיעין. מעבר להיותו עיתונאי הוא גם צלם ואם אתם מעוניינים להנות מתצלומי פריז היפהפיים שלו אתם מוזמנים להציץ בדף פריז דרך הזום. במידה ואתם רוצים לקרוא את הכתבות שהוא פירסם באתרכנסו לקישור הזה.
מזג האוויר בפריז הוא אחד הנושאים שחוזרים ועולים בלא מעט פורומים שעוסקים בבירת צרפת, דוגמת קבוצת הפייסבוק פריז ואיל דה פראנס. והאמת שבצדק. להבדיל מישראל שיש לה לרוב רק שתי עונות (קיץ, וקיץ חם פחות עם קצת גשם) בפריז עצמה יש ארבעה עונות כשלכל אחת מאפיינים משל עצמה.
המטרה של הכתבה הזאת היא כפולה. ראשית לענות על השאלה מה הולך להיות מזג האוויר בפריז בשבוע הקרוב והשנייה היא לנסות לספק לכם מעט מידע לגבי מה מומלץ לעשות בכל עונה בפריז.
אביב היא תקופה פשוט נהדרת לבקר בפריז. הפרחים בפארקים מתחילים לפרוח והאוויר מתמלא בריח של תקווה והתחדשות. תוסיפו לזה את העובדה שבפריז אלוהים לא רואה שאכלתם בפסח באגט ותקבלו אקסודוס של ישראלים בעיר האורות במהלך אפריל ומאי (תלוי כמובן איך יצאו החופשים).
מה הוא מזג האוויר באביב של פריז?
במילה אחת: הפכפך. בשתי מילים: מאוד הפכפך.
מזג האוויר הממוצע בפריז נע בין 21-5 מעלות צלזיוס אבל כאן הסטטיסטיקה בהחלט משקרת. במרץ ולרוב גם בתחילת אפריל מזג האוויר עדיין קר ומזכיר את חודשי החורף. לרוב במחצית השנייה של אפריל המצב משתפר ובמאי מזג האוויר מתחיל להתחמם אולם בכל יום עלול מטר של גשם לתפוס אותכם ברחובות פריז, אז קחו את זה בחשבון.
מרץ בפריז
טמפרטורות ממוצעות ((במעלות צלזיוס): 12-5.
מספר ימים גשומים בחודש: 14
אפריל בפריז
טמפרטורות ממוצעות (במעלות צלזיוס): 16-7.
מספר ימים גשומים בחודש: 14
מאי בפריז
טמפרטורות ממוצעות (במעלות צלזיוס): 20-11.
מספר ימים גשומים בחודש: 12
מה מומלץ ללבוש במהלך האביב בפריז?
מכיוון שכאמור מזג האוויר במהלך האביב בפריז הוא מאוד כאוטי תצטרכו לקחת בגדים שיתאימו לכל אפשרות (אלא אם אתם נוסעים למספר ימים מועט ואז הצצה בתצוגת מזג האוויר שנמצאת בתחילת הפוסט תאפשר לכם לדעת בדיוק מה לקחת).
בגדול מומלץ לקחת ז’קט טוב לערבים שיכולים להיות מאוד קרים ובמקביל גם חולצות קלות יחסית כך שלא תמותו מחום כשתכנסו למסעדה או מוזיאון. כמו כן, אם אתם נוסעים במרץ אז מומלץ לשקול לקחת גם הלבשה תחתונה טרמית (למקרה שאתם מאוד סובלים מקור).
מה צריך להיות הפסקול שלכם לאביב בפריז?
אין שיר יותר שיקי ויותר אביבי מאשר שירה של ורוניק סנסון (Veronique Sanson): האביב הוא כאן (le printemps est là) אז החלטתי לאמץ אותו.
אביב בפריז: מה מומלץ לעשות?
האמת, בעיני אין שום צורך לעשות משהו מיוחד בפריז במהלך האביב. היופי והצמיחה נמצאים בכל מקום ואם תסתובבו בפריז תוך שימוש במסלולי הטיול שלי בפריז מובטחת לכם הנאה מושלמת. אולם אם אתם מחפשים הצעות יותר קונקרטיות אז הנה כמה רעיונות.
ביקור בפארקים של פריז
אביב זה הזמן המושלם לראות הפארקים של פריז כאשר העצים מתחילים ללבלב והפרחים מפיצים ניחוחות שאנל 5 (או אולי היו אלו הפריזאיות שיצאו להגיד בונז’ור לפרחים?). אז אם החלטתם ללכת על הרעיון הזה כל מה שנותר לכם זה לקרוא את הכתבה 15 פארקים, גנים ויערות בפריז שאתם מוכרחים להכיר. אם אתם מחפשים לבקר בפארק ידוע אז הרשו לי להמליץ על מסלול הטיול בגני לוקסמבורג שיואל תמנליס ואני בנינו בשבילכם.
ביקור בגן החיות של פריז
אפרופו פארקים, אין זמן טוב יותר מאשר לבקר בגן החיות המקסים בפריז מאשר באביב (במיוחד אם באתם לשם עם ילדים). אז אם החלטתם לעשות זאת כנסו לקישור הזה בו תמצאו מידע על המקום ואפוציות לקניית כרטיס.
קיץ בפריז (יוני-אוגוסט)
קיץ בפריז על גדות הסיין. צילם: יואל תמנליס
נכון, במהלך הקיץ (במיוחד בחודשים יולי ואוגוסט) נוטשים חלק גדול מהפריזאים את עיר האורות ויוצאים לווקאנס המפורסם. כתוצאה מכך חלק גדול מהאנשים שתפגשו ברחוב יהיו תיירים כמוכם. האם זה כל כך גרוע? לא דווקא.
במהלך יולי ישנם מבצעים לא מעטים בכל הקשור לשופינג ואילו באוגוסט מחירי המלונות בפריז יורדים מה שיכול לאפשר לכם למצוא לא מעט מציאות. ומה עם יוני? חודש נפלא (ולא רק בגלל שבחודש הזה אני חוגג את יום הולדתי) שבו מזג האוויר עדיין מרגיש אביבי למדי. תוסיפו לזה שבמהלך יולי-אוגוסט ישראל הופכת לכבשן אחד גדול ושממילא אין לכם מה לעשות עם הילדים בזמן חופשת הקיץ וככל הנראה תמצאו את עצמכם בפריז בעונה הזאת.
מה לצפות מבחינת מזג האוויר במהלך הקיץ בפריז?
בהחלט יכול להיות חם, אפילו חם מאוד בפריז בתקופה הזאת ולכן אם אתם שוכרים דירה בפריז אתם חייבים לוודא שיש לה מזגן (לרוב בתי המלון בפריז כבר יש). אולם לרוב מזג האוויר נא בין 25 מעלות צלזיוס ביום ועד 13 במהלך הלילה.
יוני בפריז
טמפרטורות ממוצעות (במעלות צלזיוס): 23-14.
מספר ימים גשומים בחודש: 11
יולי בפריז
טמפרטורות ממוצעות (במעלות צלזיוס): 25-16.
מספר ימים גשומים בחודש: 11
אוגוסט בפריז
טמפרטורות ממוצעות (במעלות צלזיוס): 25-16.
מספר ימים גשומים בחודש: 10
מה כדאי ללבוש בפריז בתקופת הקיץ?
אפשר בהחלט לקחת טי-שרטים, מכנסיים מבד נושם ובגדים קלים, אולם מומלץ לקחת איזה שריג קל או ז’קט בשביל הערב. רק תעשו טובה, זה שקיץ בחוץ זה לא אומר שצריך להיראות כמו שלוכים ולהכנס ללובר בקרוקס. בסדר?
איזה פסקול נאמץ בשביל טיול לפריז בקיץ?
הימים בקיץ ארוכים מאוד (השמש שוקעת בסביבות 21:00-22:00). לכן הזמן היחידי שבו פריז תהיה רק שלכם (או כמעט רק שלכם) הם שעות הבוקר המוקדמות שבהם פריז מתעוררת אחרי עוד לילה מלא אקשן. ואפרופו, פריז מתעוררת, אין כמו שירו של ז’אק דוטרון בעל אותו שם על מנת ללוות אותכם במסעיכם לעיר האורות במהלך הקיץ.
מה מומלץ לעשות במהלך הקיץ בפריז?
במובן מסויים הרבה דברים שכתבתי על האביב, כגון ביקור בפארקים השונים רלוונטיים גם לקיץ ולכן לא אחזור עליהם. אם בכל זאת אתם מחפשים דברים נוספים לעשות אז הנה כמה רעיונות.
חגיגות יום הבסטיליה
במידה ואתם נמצאים בפריז במהלך ה-14 ביולי תוכלו להנות ממופע זיקוקי הדינור המסורתי. ניתן לעשות זאת על ידי הידחקות עם המוני הצרפתים והתיירים באיזור הטרוקדרו. לחלופין, אפשר לעשות זאת בסטייל על ידי הצטרפות לשייט מיוחד על הסיין שיאפשר לכם לצפות בזיקוקי הדינור מהסירה מבלי שהמוני אנשים יפריעו לכם.
ביקור לאור נרות בטירת וו לה ויקומט (Vaux le Vicomte)
במהלך הקיץ ועד סוף הסתיו טירת וו לה ויקונט (הטירה שגרמה ללואי ה-14 לזרוק את שר האוצר שלו לכלא ולבנות את ארמון ורסאי) מקיימת סיורים לאור נירות כל שבת. עשיתי את החוויה הזאת בעבר ואין ספק שמדובר באחת החוויות הכי מיוחדת שעברתי בצרפת. במידה ואין לכם מכונית אתם מוזמנים לקחת טיול מודרך לטירה שיוצא מפריז. במידה ואתם רוצים ללכת עד הסוף אתם מוזמנים לעשות את אותו דבר אבל עם לימוזינה (זה יקר להחריד אבל מדובר בחוויה של פעם בחיים).
ודרך אגב, הקיץ זו עונה נפלאה לצאת מפריז לא רק לכיוון וו לה ויקונט אלא גם לעבר טירות ועיירות אחרות. תוכלו למצוא עליהם מידע בכתבה יום מחוץ לפריז.
שופינג קיצי
החל מסוף יוני ועד תחילת אוגוסט ישנם לא מעט מבצעים בכל החנויות של פריז ולכן זו אחת העונות הטובות ביותר לחובבי השופינג (העונה השנייה היא החורף ועליה נדבר מאוחר יותר). כל המידע על המבצעים, כולל תאריכי הסיילים המדויקים, ניתן למצוא בכתבה של גל שטיינר שופינג בפריז, הסיילים שאסור להחמיץ.
בילוי על “חוף הים”
אם אתם נמצאים בפריז ביולי אוגוסט אתם מוזמנים ללכת לגדות הסיין על מנת לצפות בתופעה אנטרופולוגית מרתקת: פריזאים משחקים ב”נדמה לי” או יותר נכון ב”נדמה לי שאנחנו בים”. החל משנת 2002 מביאה עיריית פריז כל קיץ ערמה של חול וכסאות נוח ופורסת אותם על גדות הסיין. כך יכולים הפריזאים שלא נסעו להם לחופי הים של ניס והריביירה הצרפתית להרגיש כאילו הם בים.
זהו מראה משעשע ביותר ואם פתאום באמצע הטיול בפריז מתחשק לכם להתרגע על כיסא נוח ולמלא את נעליכם בחול זה הזמן והמקום לעשות זאת.
אין ספק שהסתיו היא העונה הרומנטית ביותר בפריז בזכות השלכת, שמכסה את העיר במרבד אדמדם. אם הייתי צריך לבקר בפריז רק בעונה מסויימת אין ספק שהייתי בוחר בעונה הזאת. לצערי, לא מעט אנשים חושבים כמוני ולכן תגלו שבספטמבר ואף אוקטובר המחירים עולים. אולם בנובמבר המחירים מתחילים לרדת מעט וזה זמן מעולה לבקר בעיר האורות.
מה הוא מזג האוויר בסתיו בפריז?
הממוצע נע בין 17 מעלות צלזיוס ביום ו 8 מעלות בלילה. אולי הסטטיסטיקה משקרת. בספטמבר מזג האוויר לרוב עדיין חם כמעט כמו בקיץ. הוא מתחיל להתקרר באוקטובר ובנובמבר כבר אפשר לצפות גם לכמה ימים גשומים וקרים.
ספטמבר בפריז
טמפרטורות ממוצעות (במעלות צלזיוס): 21-13.
מספר ימים גשומים בחודש: 11
אוקטובר בפריז
טמפרטורות ממוצעות (במעלות צלזיוס): 16-10.
מספר ימים גשומים בחודש: 13
נובמבר בפריז
טמפרטורות ממוצעות (במעלות צלזיוס): 11-6.
מספר ימים גשומים בחודש: 15
לבוש סתווי מומלץ לפריז
מכיוון שמזג האוויר בתקופה הזאת יכול להיות מתעתע מומלץ לבדוק את תחזית מזג האוויר לשבוע הקרוב שנמצאת בתחילת הכתבה ואז להחליט מה לקחת. בגדול, אם אין גשם אז ז’קט טוב ואולי סוודר חמים יעשו את העבודה. אם מזג האוויר מתחיל להתקרר מומלץ לקחת גם מעיל, כובע וכפפות.
איזה שיר מומלץ לקחת אתכם לפריז בסתיו?
טוב, זה ממש קל. “עלי שלכת” של איב מונטאן כמובן!
מה מומלץ לעשות בפריז בסתיו?
טוב, זה פשוט: לכו ברחובות פריז והפארקים שלה. אנשים כמוני פשוט יצאו מהמלון וילכו לאן שהעיניים לוקחות אותם אך בשביל אנשים מסודרים יותר יצרתי סדרה של מסלולי טיול שניתן לאמץ. אולם אם אתם מחפשים פעילויות יותר ספציפיות אז הנה כמה רעיונות:
ביקור בארמונות פריז במסגרת “ימי המורשת”
פריז מלא בארמונות יפהפיים בהם לא תוכלו לבקר מכיוון שהם שייכים לאנשים פרטיים או שוכנים בהם משרדי ממשלה. אולם פעם אחת בשנה,בתחילת ספטמבר, כל הארמונות הללו נפתחים לקהל הרחב. אז אם אתם אוהבים היסטוריה ואומנות אתם פשוט חייבים להיות בפריז בתקופה הזאת. תוכלו למצוא מידע נוסף על התאריכים ואילו ארמונות יהיו פתוחים בקישור הזה.
ביקור במוזיאונים של פריז וצפייה בתערוכות החדשות
אכן המוזיאונים בפריז פתוחים כמעט כל השנה והם רלוונטיים במיוחד בחורף כשקר וגשום בחוץ. אולם, במהלך הסתיו מושקות תערוכות חדשות וכל המוזיאונים מתחדשים. אז אם תרצו לדעת מה הן התערוכות החדשות שעלו אתם מוזמנים להיכנס לדף תערוכות מומלצות.
חורף בפריז (דצמבר-פברואר)
חורף בפריז. צילום: יואל תמנליס
אנשים רבים מפחדים לנסוע לפריז בחורף בגלל הקור וחבל. נכון, יכול לרדת גשם ואפילו שלג (במיוחד בינואר-פברואר) אולם אין זה אומר שכל הזמן קר וגשום, לפעמים אפילו יכול להיות מאוד נעים. כך זכור לי למשל כיצד ידידי היקר יואל תמנליס נסע לפריז בפברואר 2006 וסיפר לי כיצד טייל לבוש בחולצה עם שרוולים קצרים במהלך היום ולבש סוודר במהלך הערב.
מה הוא מזג האוויר בחורף של פריז?
באופן ממוצע הטמפרטורה נעה בין 8-3 מעלות צלזיוס ובימים קרים במיוחד היא יכולה לרדת גם מעט מתחת לאפס. כמות הימים הגשומים במהלך החופש נעה בממוצע בין 13-14 ימים בחודש.
דצמבר בפריז
טמפרטורות ממוצעות (במעלות צלזיוס): 8-3.
מספר ימים גשומים בחודש: 15
ינואר בפריז
טמפרטורות ממוצעות (במעלות צלזיוס): 7-3.
מספר ימים גשומים בחודש: 14
פברואר בפריז
טמפרטורות ממוצעות (במעלות צלזיוס): 8-3.
מספר ימים גשומים בחודש: 13
מה מומלץ ללבוש בפריז בחורף?
אני ממליץ לקחת מעיל גשם טוב ובגדים טרמיים לימים קרים במיוחד (או למי שסובל מקור באופן מיוחד). תוסיפו לזה כובע, צעיף, כפפות ונעליים חסינות גשם ונראה לי שאתם מסודרים. שימו לב רק שהחימום במסעדות בפריז ובאטרקציות שלה הוא די חזק. לכן מומלץ ללבוש כמה שכבות שאותן יהיה קל להסיר בכל פעם שאתם נכנסים למקום סגור.
מה צריך להיות הפסקול שלכם לטיול חורפי בפריז?
אין ספק שהזמרת שהכי מתאימה לימים חורפיים בפריז (ובשאר העולם) היא ברברה. קול חם, מלטף ומחמם מלווה במעט מלאנכוליה הכרחית, הופך אותה פשוט למושלמת. הבעיה היא שלברברה יש כל כך הרבה שירים יפים וחורפיים שמאוד קשה לבחור. אם הייתם נוסעים לנאנט זה היה קל.
אולם מכיוון שאתם נוסעים לפריז הרשו לי להמליץ על שירה האלמותי Ma plus belle histoire d’amour c’est vous. בחרתי בו גם בגלל כל הסיבות שציינתי קודם וגם בגלל שבפברואר חל יום האהבה (למניינם) וזהו שיר האהבה המושלם בעיני:
מה מומלץ לעשות בפריז בחורף?
אז החלטתם שאתם לא מפחדים מקצת גשם והחלטתם לנצל את מחירי הטיסות והמלונות הזולים של החורף? מעולה. מכיוון שיש כל כך הרבה דברים לעשות. הנה כמה רעיונות:
במהלך דצמבר מציג היורו דיסני מופעים אורקוליים מיוחדים ברוח הכריסמס. תוכלו ללמוד עליהם עוד בקישור הזה (בתנאי שאתם נכנסים לשם בכמה החודשים שלפני חג המולד).
וולנטיינס בפריז
פריז היא הרי העיר הכי רומנטית בעולם ואם אתם לא מפחדים מקצת קיטש אז אין מקום טוב יותר לחגוג את אהבתכם מאשר בעיר האורות. אז קודם כל מצאנו בשביל האוהבים 17 מקומות רומנטיים בפריז בהם ניתן להציע נישואים (לכו לשם גם אם כבר הצעתם וגם אתם מתכוונים להישאר חופשיים לנצח). אם אתם מעוניינים להשקיע עוד יותר בבן/בת הזוג הרשו לי להמליץ לכם על הפלגה מיוחדת על הסיין או ארוחה מיוחדת. תוכלו למצוא כמה רעיונות מעניינים בקישור הזה.
שופינג חורפי
ינואר הוא החודש שבו כל החנויות בפריז פוצחות במבצעים מטורפים. אז אם רציתם לקנות תיק לואי ויטון במחיר שלא ידרוש מכם למכור כיליה, זה הזמן בשבילכם לנסוע לפריז. תוכלו למצוא מידע על עונת המבצעים בפריז בכתבה של גל שטיינר שופינג בפריז, הסיילים שאסור להחמיץ.
להנות מהגשם והשלג
האמת שכיף לא נורמלי לצאת לרחוב בפריז דקה אחרי שהגשם הסתיים ולנשום את האוויר הנקי והריחני. אולם אם אתם אלרגיים לגשם אל דאגה. יש לי כמה רעיונות בשבילכם אותם אספתי בכתבה חורף בפריז: 5 טיפים לגבי מה לעשות כשיורד גשם וקר.
פריז היא אחת הערים שבה הכי נוח להתנייד ממקום למקום. הסיבה לכך היא העושר הרב של אמצעי התחבורה השונים, רמתם הגבוהה ומחירם הזול יחסית. אולם העושר הזה יכול לבלבל את התייר הממוצע ויעידו על כך השאלות הרבות בנושא התחבורה בפריז, אשר עולות בקבוצות הפייסבוק השונות.
לכן החלטתי ליצור כתבה העוסקת בכל סוגי התחבורה הציבורית בפריז ואשר תעזור לכם למצוא בקלות את כל המידע שתחפשו החל ממוניות והסעדות משדה התעופה וכלה בהשכרת אופניים.
מוניות זה עסק לא זול ועם תחבורה ציבורית יעילה, כמו זו של פריז, לרוב גם לא נחוץ ברוב המקרים. היכן כדאי מאוד לקחת מונית? כשנוסעים משדה התעופה בפריז ובחזרה.
תראו, אם אתם אנשים צעירים עם מלא זמן פנוי, לא הגעתם בלילה ואתם מתגוררים ליד אחת התחנות של RER B (עוד על המטרו ורכבות הפרברים בהמשך), אתם בהחלט יכולים לקחת רכבת למלון או לדירה שלכם. מצד שני, אם לפחות אחד מכל התנאים הללו לא מתקיים, תעשו לעצמכם טובה וקחו מונית.
מוניות שירות משדה התעופה הן לא יקרות והמחיר הוא לרוב 35 יורו לזוג ו-30 ליחיד. המונית תקח אותכם ממש עד המלון או הדירה ותחסוך לכם המון כאב ראש של הסתובבות במטרו עם מזוודות (שלא לדבר על הגב התפוס). אומנם ניתן למצוא מוניות שירות בנמלי התעופה אך אם אתם מעוניינים בנהג דובר עברית אזי צריך להזמין את המונית מראש.
מכיוון שיש כל כך הרבה שירותי הסעה משדה התעופה בוודאי תשאלו אותי על מי אני ממליץ. לי יש תשובה חד משמעית בנושא:
עובדיה הסעות
ודאי תשאלו אותי מדוע אני ממליץ דווקא על עובדיה? כל מה שתצטרכו לעשות זה לקרוא את הפוסט הזה ולהבין בעצמכם:
עובדיה הסעות מספק שירותי הסעה משדה התעופה שארל דה גול (ספיישל ושירות) ואורלי (רק ספיישל) והוא גם יכול להסיע אותכם ליורודיסני, ארמון ורסאי או לפארק אסטריקס.
אז אם אתם רוצים להזמין הסעה עם עובדיה כנסו בבקשה לקישור הזה.
נהגי מוניות דוברי עברית נוספים
במידה ועובדיה הסעות אינם פנויים הנה עוד כמה נהגי מוניות דוברי עברית ששמעתי שהם טובים:
ליון היא בירת הקולינאריה הצרפתית והיא נפלאה לביקור בזכות ארכיטקטורת הרנסאנס שלה. כמו כן זהו מקום נהדר לטיולי כוכב בסביבה הקרובה (בורגונדי, האלפים הצרפתיים וכו’).
כמו בכל טיול, החלק החשוב ביותר אחרי מציאת טיסה זולה הוא למצוא מלון טוב שיספק תמורה מקסימלית למחיר ויהפוך לבסיס נעים ומפנק לטיולים שלכם. על מנת לעזור לכם להימנע מנפילות אספתי בשבילכם שורה של בתי מלון לכל תקציב. החל ממלונות זולים מאוד ועד למלונות מפנקים במיוחד.
מכיוון שהמחירים בליון הם זולים יחסית לאלו של פריז, החלטתי לחרוג ממנהגי ולהוסיף יותר מלונות בדרגות של ארבעה וחמישה כוכבים מבדרך כלל. ככה תוכלו להתפנק במחיר פשוט מעולה יחסית לחווית השהיה שלכם. ואם אתם מכירים מלון מעולה שלא נמצא ברשימה הזאת אתם יותר ממוזמנים להגיב ולרשום לי אותו על מנת שאוכל להוסיף אותו לרשימה שלי.
אז אחרי כל ההקדמה הזאת: בואי נצא לדרך ונמצא לכם מלון מעולה!
מלון 2 כוכבים קטן וחמוד הממוקם לא רחוק המוזיאון של ליון. במלון ישנה מעלית (חשוב מאוד לאנשים מבוגרים או לכאלו במתקשים בהליכה) והחדרים המודרניים מכילים בדיוק את מה שצריך (מקלחת בכל חדר, טלויזיה וכו’).
המלון מנוהל על ידי משפחה ומרגישים את החמימות והנעימות בכל רגע. בקיצור, מלון מומלץ מאוד לאנשים בעלי תקציב צנוע שמחפשים נמלון פונקציונלי ושירות לבבי.
מלון זול מאוד ופשוט במיקום המלון מעולה. המלון נמצא במרחק הליכה מכל מקום כמו המדרחוב המקסים על חנויותיו היפות, הכיכרות, הגנים. המלון במרחק הליכה מהעיר העתיקה על סימטאותיה, המסעדות והמוזאונים, וגם במרחק הליכה מתחנת הרכבל העולה למבצר.
החדרים במלון קטנים אך נקיים. היחס של הצוות מצויין ואפילו ארוחת הבוקר טובה בסך הכל, עיסקה טובה תמורת מחיר צנוע מאוד.
מלון שלושה כוכבים מודרני, נוח ונקי מאוד הממוקם על גדת נהר הסאון (Saône), כשלושה ק”מ ממרכז ליון.
המלון מספק לאורחיו חדרים נוחים וממוזגים (חשוב במיוחד אם מטיילים בליון בקיץ) ושירות ידידותי. שימו לב שכפי שאמרתי, המלון לא נמצא ממש במרכז העיר אך יש לא מעט מסעדות וחנויות בסביבה. כמו כן הוא מספק חנייה חינמית במקום וזה מושלם למקרה שהחלטתם לטייל בסביבה עם מכונית.
מלון בוטיק שנמצא באחת הכיכרות היפות של ליון – ככר סלסטן (Célestins) שליד ככר בלקור (Place Bellecour). החדרים מעט קטנים אך בעלי אווירה חמימה ונעימה והשירות מעולה.
מלון מצויין למי שרוצה להתגורר קרוב למרכז העיר במחיר סביר בהחלט.
Okko Hotels Lyon Pont Lafayette. מקור צילום: BOOKING.COM
מלון 4 כוכבים מצויין הממוקם בלב הרובע השישי בליון (כ-20 דקות הליכה ממרכז העיר אך המלון קרוב גם לתחבורה ציבורית לטובת אלו שלא מעוניינים ללכת את המרחק הזה).
החדרים במלון מפנקים ומכילים את כל מה שתצטרכו כולל מכונת קפה ואינטרנט מהיר במיוחד. המלון מגיש לאורחיו בכל יום ארוחת בוקר מצויינת העשויה ממוצרים אורגניים. תוסיפו לזה צוות ידידותי מאוד והנהלה שמאוד קשובה לצרכי האורחים ותקבלו מלון ארבעה כוכבים נהדר.
מלון עתיק ואלגנטי שנמצא ליד הכיכר המרכזית של ליון קרוב לעיר העתיקה.
החדרים במלון לא גדולים, אבל מאוד נעימים. המיטה גדולה ונוחה, וישנם מלא פינוקים במקלחת, כולל חלוק ונעלי בית. ארוחת הבוקר במלון טובה מאוד ומגוונת. השירות בכל המלון פשוט נפלא. ממש במרמה של חמישה כוכבים.
מלון אולטרה מודרני הממוקם בשכונת ה-Confluence הטרנדית במרחק 3 ק”מ ממרכז העיר העתיקה.
החדרים במלון נוחים מאוד ומודרניים ולאורחי המלון אף יש גישה למחשבי iMac ומדפסות (אם למישהו התחשק פתאום לכתוב שם את עבודת הדוקטורט שלו). כמו בכל מלון ברמתו תמצאו גם כאן חדר כושר מצוייד היטב ואם תזדקקו למידע נוסף על העיר תוכלו לקרוא במלון לא מעט ספרות על האיזור.
בקיצור מלון מצויין ומפנק שמתאים במיוחד למשפחות ומספק לאורחיו שירות מפנק במחירים סבירים מאוד (לדוגמא: 120 יורו לחדר זוגי לא בעונה).
Hôtel Silky by HappyCulture. מקור צילום: BOOKING.COM
מלון בוטיק, מעוצב וממש לא יקר שמספק תמורה מצוינת למחיר.
מלון נמצא במרכז העיר ליון ב Presqu’île וניתן למצוא בסביבה אין סוף חנויות ובתי קפה. המלון נבנה אומנם ב 1860 אך בעקבות השיפוץ האחרון עיצוב הפנים עודכן והפך למודרני מחד ונוח מאוד מאידך.
צוות המלון נחמד להפליא והמלון ידידותי מאוד למשפחות ומאפשר לקחת חדרים לשלושה ולארבעה ואף מיטת תינוק אם צריך.
האם תמיד חלמתם להתגורר במין ארמון רנסאנסי? המלון הזה יעזור לכם להגשים את הפנטזיה.
זהו ארמון מפואר הנמצא בבניין מהמאה ה-14 ממש בלב העיר העתיקה של ליון. המלון מכיל ספא מפנק, חדר כושר ומספק לאורחיו שירותי קונסיירז’.
החדרים של המלון פשוט מפאורים ואני ממליץ ללחוץ על התמונה על מנת לראות עוד דוגמאות. למלון ישנה מסעדה מעוטרת כוכבי מישלן בשם Les Loges וארוחת בוקר הנהדרת של המלון מוגשת בחצר והיא מאוד מומלצת.
בקיצור: מלון לא זול בכלל אך גם לא במחיר שלא ניתן להרשות כי מדובר באמת בפינוק של פעם בחיים.
מעוניינים בפינוק האולטימטיבי וכסף לא מהווה שיקול? זה המלון בשבילכם.
מלון וילה מאיה ממוקם על גבעת Fourvière הצופה על כל ליון ונמצאת כ-10 דקות הליכה ממרכז העיר העתיקה. מעבר לנוף נהדר המלון מציע לאורחיו בריכה מחוממת, מרכז ספא עם כל הפינוקים האפשריים וכמובן חדר כושר מצוייד היטב (למזוכיסטים שביננו).
כל החדרים מצויידים בכל שצריך לשהות מהנה במיוחד החל מטלוויזיה שטוחה וכלה במיני בר על חשבון המלון. המלון מציע לאורחיו ארוחת בוקר הכוללת, בין השאר, ביצים אורגניות מהחוות שבסביבה. תוסיפו לזה שירות קשוב וידידותי מעין כמותו לתקבלו את המלון המושלם לחופשה מפנקת בליון.
עוד מלון 5 כוכבים הממוקם גם הוא על גבעת גבעת Fourvière.
תמצאו כאן בריכה חיצונית, שהמים שלה חוממו לחום של 29 מעלות צלזיוס, הצופה אל העיר. אליה מצטרפים ג’קוזי מפנק סאונה ואפילו שזלונג מחומם עליו ניתן לשכב בעצלות ולצפות אל העיר.
בחדרים תמצאו מים מינרליים, פירות ואפילו מכונת קפה עם קפסולות של Café Richard.
שימו לב שמסעדת המלון Les Terrasses de Lyon נחשבת לאחת הטובות בעיר והיא מציאה ארוחות עסקית במחיר של כ-40 יורו לאדם (לא כולל יין כמובן). ממש מציאה שאסור להחמיץ!
Hotel Le Royal Lyon – MGallery by Sofitel. מקור צילום: BOOKING.COM
מלון בוטיק יוקרתי משנת 1895 בו התגוררו בעבר השחקנית סופיה לורן ואפילו להקת הביטלס.
מלון ממוקם על כיכר בלקור במרחק של כ-10 דקות הליכה ממרכז העיר. עיצוב הפנים של המלון פשוט מהמם והוא מעשה יצירתו של מעצב הפנים המפורסם פייר איב רושון, אשר עיצב גם מלון היוקרה הפריזאי Georgre V.
שימו לב שמסעדת המלון מתפקדת גם בתור בית ספר לבישול ותוכלו לקחת בה קורסים בני חצי יום.
כל המלונות שהמלצתי עליהם תפוסים?
אל דאגה! תוכלו למצוא מלונות מצויינים נוספים בקישור הזה.
מחפשים דירת נופש בליון?
אתם מוזמנים להיכנס להיכנס לקישור הזה ולמצוא שורה של דירות מצויינות.
מצאתם מלון בליון ועכשיו אתם מחפשים מה לעשות?
מצויין! כבר עשיתי את עבודת המחקר בשבילכם ומצאתי לכם שורה של פעילויות מרתקות ולא יקרות החל מסיורים רגליים, דרך סיורים קולינאריים וכלה בשייט על נהרות הרון (Rhône) והסאון (Saône). תוכלו לקרוא על כל הפעילויות הללו ועוד בכתבה מה לעשות בליון.
ליון היא אחת הערים הכי מתויירות בצרפת ובצדק רב. מעבר להיותה עיר יפה עם היסטוריה מעניינת, מדובר במרכז הקולינארי החשוב ביותר של צרפת.
מכאן שאין זה מפתיע שלתייר בליון יש לא מעט מה לעשות, בין אם זה לטייל ברחובות העיר העתיקה, ללמוד על התרבות הקולינארית של העיר או להרווח על כסא בספינה ולראות את המונומנטים של העיר בזמן השקיעה. מכיוון שמבחר הפעילויות והאטרקציות בעיר הוא לא קטן בכלל, החלטתי לעזור לכם ולהציע כמה מהאטרקציות שלדעתי מספקות את התועלת הרבה ביותר עבור מחירן.
נתחיל את הכתבה לא עם אטרקציה מסויימת אלא אם כרטיס שפותח בפניכם את הדלת ללא מעט אטרקציות. מדובר ב Lyon city card, אשר מאפשר לכם גישה לקרוב ל-20 מוזיאונים בחינם. אולם כאן התועלת של הכרטיס רק מתחילה מכיוון שהוא מאפשר לכם גם גישה חופשית לתחבורה ציבורית, סיורים חינמיים ואפילו שייט על נהר הרון (Rhône) והסאון (Saône).
המחיר של הכרטיס פשוט מצחיק בעיניי, יחסית למה שהוא מספק (החל מ 25 יורו ליום ועד 55 יורו ל 4 ימים) ולכן אני ממליץ בחום רב לרכוש אותו. כמו כן, אם אתם מגיעים בטיסה מישראל לליון אזי מומלץ לכם לשקול לקנות את כרטיס המוזיאונים שמכיל בתוכו גם הסעה משדה התעופה (הוא יקר יותר ועולה 42 יורו אז תעשו את החישוב אם זה משתלם).
לדעתי הדרך הכי טובה לגלות מקום היא באמצעות סיור מודרך עם אדם שמכיר היטב את ההיסטוריה של המקום. כמו כן כשמדובר בליון, בירת הגסטרונומיה הצרפתית, נוסף גם היבט קולינארי חשוב. אז אם החלטתם לשעות לעצתי ולקחת לכם סיור מודרך בליון אז הנה כמה אופציות לא רעות בכלל.
סיור פרטי ממש לא יקר (החל מ 30 יורו לאדם לסיור בן שעתיים) שבהחלט מספק החזר מצויין על ההשקעה. המדריך המקומי יבוא אליכם למלון וביחד תצאו לגלות את סודותיה של ליון.
במהלך הסיור תלמדו לא רק על ההיסטוריה של העיר אלא גם על החיים בה ותקבלו לא מעט טיפים מועילים לגבי מסעדות, מקומות בילוי וקניות.
סיור מומלץ מאוד שמשלב ביקור ברובע העתיק של ליון יחד עם לימוד המורשת הקולינארית שלה.
במהלך הסיור תטעמו 17(!) מאכלים ומוצרים שמאפיינים את העיר והאזור ותכירו כמה מהיצרנים המפורסמים ביותר של האוכל הליונזי.
המחיר הוא לא זול (70 יורו לאדם) אולם הוא לא יקר כל כך בהתחשב בכך שאתם מקבלים סוג של ארוחת צהריים משולבת בהדרכה. מהניסיון שלי מסיורים קולינאריים דומים בפריז, מסיור כזה לא ניתן לצאת רעבים ולא משנה מה הקיבולת שלכם…
זהו סיור בין שעתיים וחצי במהלכו תטעמו לא מעט מאכלים מאיזור ליון. תלמדו שם על הגבינות , הנקניקים המיוחדים וכמובן היין של האזור. הסיור נעשה בקבוצה אינטימית של עד 8 אנשים ולכן הוא מעט יקר (80 יורו) אך הוא בהחלט שווה את ההוצעה.
זוהי דרך מצויינת להכיר את ליון והמונומנטים שלה מזווית קצת אחרת. קיימים מספר סוגים של שייט על נהרות הרון והסאון, אשר משלבים בתוכם גם הסבר היסטורי על העיר. המהדרין יכולים להזמין שייט קולינארי שיאפשר לכם לא רק לראות את העיר אלא גם להנות מכמה מהמאכלים המפורסמים שלה בעודכם יושבים על הספינה וצופים על העיר.
עוד דרך מצויינת לראות את ליון מבלי להתעייף (או במקרה ואתם נמצאים בה זמן קצר בלבד) היא באמצעות אוטובוס התיירים הזה. לאוטובוס הזה ישנן 14 תחנות והוא מביא אותכם לכל המקומות הכי חשובים בעיר ליון. ניתן לרדת בכל תחנה ואז לחזור לאוטובוס הבא (האוטובוס מגיע כל שעה).
כמובן שלא מדובר רק בתחבורה ציבורית כי אז המחיר (21 יורו לאדם) היה קצת גבוה מידי. כשתעלו על האוטובוס תקבלו גם מדריך אלקטרוני ואפילו תהנו מוויפיי חינמי (אם זה מה שחסר לכם בזמן שהמונומנטים היפים של ליון חולפים לכם מול העיניים).
למקרה והגעתם לליון ליותר מכמה ימים ואתם מעוניינים לצאת מעט מהעיר על מנת “להתאוורר” מעט, זו יכולה להיות אופציה לא רעה בשבילכם.
במהלך הסיור הזה תבקרו בדרום מחוז בוז’ולה ותזכו לטעום כמה מהיינות המפורסמים שלו ותבינו שבוז’ולה הוא הרבה יותר מהמשקה החמוץ והנוראי הזה הנקרא “בוזו’לה נובו“. הטיול נעשה בקבוצות קטנות, נמשך כחצי יום וכולל גם סיור בכפר המקסים Oingt.
ישנם לא מעט טיולים ופעילויות בליון. מה שהבאתי לכם עד כה זה רק מבחר של פעילויות שהכי אהבתי. אולם אם אתם מעוניינים לבדוק אופציות לפעילויות נוספות דוגמת טיול בסגווי ברחבי ליון, אתם מוזמנים להיכנס לקישור הזה.
מחפשים מלונות מומלצים בליון?
אספתי בשבילכם בפינצטה מספר בתי מלון מעולים שיתאימו לכל סוג תקציב. תוכלו למצוא אותם בכתבה מלונות מומלצים בעיר ליון.
ליון היא בירת הגסטרונומיה של צרפת על כך אין ויכוח. מכאן שביקור במסעדות של ליון נעשה לא רק לצורך מיגור הרעב אלא כהשתתפות פעילה במסורת קולינארית שקיימת כבר מאות רבות של שנים.
באופן לא מפתיע קיימות לא מעט מסעדות בליון ומכיוון שהזמן קצר ומלאכת האכילה מרובה כדאי מאוד לבחור רק מסעדות טובות, על מנת להימנע מנפילה קולינארית. בדיוק בשביל זה נוצרה הכתבה הזאת בה אספתי בפינצטה שורה של מסעדות מעולות מכל סוגי המחירים. כאן תמצאו הכל החל מ”בושון” פשוט ועד מסעדות מכוכבות מישלן, כאשר המשותף לכולן היא האיכות והתמורה למחיר. מכיוון שלרובנו הגדול ישנו תקציב מוגבל השתדלתי להביא לא רק מסעדות לא יקרות יחסית אלא גם כאלו, אשר מקנות הנחה באמצעות אתר The Fork (פרטים על האתר ומידע נוסף ניתן למצוא בסוף הכתבה).
Boucherie Trolliet Grand Hotel Dieu. מקור צילום: THE FORK
מטבח: בשרים
מסעדה פשוטה במובן הטוב של המילה. לא תמצאו כאן אוכל צרפתי מפונפן אלא רק דבר אחד: בשר איכותי. זוהי מסעדה מצויינת לארוחת ערב קלה עם פלטת בשרים קרים או למשהו קצת יותר רציני (האנטריקוט פה לא רע בכלל). המחירים פה נמוכים מאוד ואם זה לא מספיק אז לעיתים ניתן לקבל 20% הנחה על התפריט (אם מזמינים שולחן דרך הקישור באתר).
לא פשוט למצוא בליון, שמתמחה בבשר, מסעדה צמחונית טובה אבל הנה מצאתי לכם אחת. תמצאו כאן מנות מכל העולם בגרסתן הצמחונית (לדוגמא לזניה צמחונית) ואפילו חומוס. המחירים פה ממש זולים ואם זה לא מספיק אז תוכלו לקבל עוד 20% הנחה על התפריט אם תזמינו דרך הקישור באתר.
מסעדה צרפתית סולידית עם שירות טוב שמגישה אוכל פשוט יחסית אך מצויין. המחירים במסעדה הזאת נוחים מאוד וישנן עסקיות שמתחילות החל מ 13.5 יורו לאדם בצהריים ביום חול ו21.5 יורו לאדם בערב או בסופ”ש. מעבר לזה ניתן להזמין גם מהתפריט הרגיל ולקבל בין 30%-40% הנחה, בתנאי שמתשמשים בקישור באתר, מה שהופך את הארוחה פה למשתלמת במיוחד.
מסעדה בסגנון צרפתי קלאסי של השף פרדריק תריו (Frédéric Therriaud), אשר בונה את התפריט על פי מה שמצא באותו יום בשוק. למרות שמדובר במטבח מוקפד עם דגש על אוכל טרי הרי שהמחירים פה לא יקרים. תוסיפו על זה 30% הנחה על התפריט שניתן לקבל אם מזמינים דרך הקישור באתר הזה ותקבלו עסקה פשוט מצויינת.
Les Demoiselles de Rochefort. מקור צילום: THE FORK
מסעדה עם אוכל צרפתי קלאסי, אשר נקראת על שם אחד הסרטים הצרפתיים הכי קלאסיים שאי פעם נוצרו (בכיכובה של קתרין דנב האחת והיחידה). האוכל פה טעים אולם הסיבה העיקרית לבוא לכאן הוא העיצוב האקלקטי והאווירה הרומנטית. גם המחירים פה סבירים לחלוטין ואם תזמינו מקום דרך האתר תקבלו עד 20% הנחה על תפריט ה אה-לה-קארט.
מסעדתו של השף ז’אן סטיב (JEAN STEEVE) מגישה אוכל ליונזי קלאסי באווירה נעימה. מומלץ בחום רב לנסות כאן את הפואה גרא ואת הקוקי סן ז’אק. המסעדה נמצאת במדרג העליון של המסעדות הזולות יחסית, אולם ניתן לקבל עד 30% הנחה על התפריט, במידה ומזמינים שולחן דרך האתר.
מסעדה מצוינת של השף אנרי בלאנד (Henri Balland) המגישה אוכל צרפתי קלאסי ומוקפד. תוכלו לאכול כאן “א-לה-קארט” או בארוחות עסקיות שמחירן נע בין 46-61 יורו. שימו לב שזוהי מסעדה קטנה יחסית ולא פשוט למצוא בה שולחנות פנויים. לכן מומלץ בחום רב להזמין מקום מראש דרך הקישור באתר.
מסעדה קטנה המגישה אוכל צרפתי יצירתי מאוד. אהובה מאוד על המקומיים בזכות האוכל המוקפד, האווירה הרומנטית והשירות המצויין. מומלץ מאוד לנסות את תפריט הטעימות.
שימו לב: לא קל למצוא את המסעדה הזאת שקצת “נחבאת אל הכלים” (תרתי משמע) אבל היא שם 🙂
מסעדתו של השף ניקולא גיוטון (Nicolas Guilloton) מתמחה באוכל ליונזי קלאסי עם טוויסט מודרני ועושה זאת מצוין. דרך אגב, אם אתם סובלים מרגישות לגלוטן בוודאי תשמחו לשמוע שחלק גדול מהמנות הן נטולות גלוטן ויש להם אפילו לחם מיוחד נטול גלוטן שהם אופים בעצמם.
L’Alexandrin – Laurent Rigal. מקור צילום: THE FORK
מטבח: ליונזי
כשהמטבח הליונזי המסורתי פוגש את היצירתיות של השף לורן ריגל (Laurent Rigal), אשר עבד אצל פול בוקוז. הדגש כאן הוא על ירקות, בשר ודגים באיכות הגבוהה ביותר, אשר יוצרים מנות צבעוניות ונדיבות (מומלץ מאוד לנסות את מנת העוף מברס המוגש כאן עם רביולי פטריות שמפניון וירקות בדבש).
המסעדה, באופן טבעי לא זולה כלל אולם יש שם תפריט של 60 יורו וזהו מחיר הוגן בהחלט לחוויה הקולינארית שהמסעדה מספקת.
Les Trois Dômes – Christian Lherm. מקור צילום: THE FORK.
מטבח: צרפתי עילי
מסעדתו של השף כריסטיאן לרם (Christian Lherm) בעלת כוכב מישלן אחד מתמחה בדגים ופירות ים, אם כי בהחלט ניתן למצוא שם גם יונים מבורגונדי ומאכלי בשר אחרים. המסעדה לא זולה אולם אם תגיעו בצהריים ותזמינו מקום מראש באמצעות הקישור באתר, תוכלו לקחת התפריט העסקי שעולה רק 49 יורו. וזו, גבירותיי ורבותיי, עסקה מאוד מוצלחת!
המסעדה בעלת כוכב מישלן אחד של השף אנטוני בונה נמצאת באחד המלונות היפים ביותר בליון, עליו כתבתי בכתבה מלונות מומלצים בעיר ליון. המטבח כאן מתאפיין ביצירתיות וביופי המנות שלו (כפי שניתן לראות בתמונה בכתבה). המחירים כאן מאוד לא זולים (כמו מחיר החדרים במלון בוא המסעדה נמצאת), אולם ישנן ארוחות עסקיות ב 105 יורו לאדם וזהו בעיניי מחיר סביר למסעדה ברמה הזאת.
Le Gourmet de Sèze – Bernard Mariller. מקור צילום: THE FORK.
מטבח: צרפתי עילי
מסעדה מצויינת בעלת כוכב מישלן אחד של השף ברנאר מארייה (Bernard Mariller) שקיימת מאז 2002. מארייה התלמד אצל כמה מהשפים הגדולים ביותר וביניהם ז’ואל רובושון והאחים טרואגרו עד שפתח את המסעדה שלו בליון.
במסעדה ניתן למצוא אוכל צרפתי משובח המורכב מהמוצרים הטובים ביותר (למשל את צדפות הקוקי סן ז’אק הוא מביא היישר מ Saint Brieuc שבחבל ברטאן). המחירים, כפי שניתן לצפות, ממש ממש לא זולים, אולם ישנן ארוחות עסקיות החל מ 40 יורו ושווה בהחלט לבדוק אותן (פרטים נוספים בקישור שבאתר).
כמה מילים על The Fork או La Fourchette
אתר The Fork, הידוע בצרפת גם בתור La Fourchette, הוא אחד הסודות הכי שמורים של כל מי שחי בפריז. מדובר בשירות המאפשר להזמין שולחנות במסעדות שונות בעיר האורות ובחלק גדול מהמקרים אף לקבל עד 50% אחוזי הנחה על התפריט (בכפוף לתנאים).
מה שכל כך טוב לגבי השירות הזה הוא שגם אם המסעדה הספציפית לה הזמנתם מקום לא נותנת הנחה, הרי שכל הזמנה תקנה לכם נקודות הנקראות Yums. אם תצברו מספיק נקודות תוכלו לקבל הנחה על הארוחה הבאה שלכם בכל מסעדה שנמצאת באתר, בלי קשר אם היא נותנת הנחה על התפריט או לא. מכאן שאם אתם פרנקופילים ותיקים שאוהבים לחזור לפריז פעם אחר פעם, הרי שבסופו של דבר תוכלו לזכות בלא מעט הנחות ולחסוך לא מעט כסף.
זאת הסיבה מדוע אני ממליץ לכם בחום להשתמש בקישורים שנמצאים בדף הזה ולהזמין את השולחן דרך השירות המעולה הזה.
טיול בצרפת עם הילדים הוא חוויה נפלאה. אתם מבלים זמן איכותי כמשפחה וזוכים להיות אחד עם השני שלא במסגרת העייפה של גן-בי”ס- שיעורי בית- חוגים ועבודה. זה הזמן שלכם להתנתק לרגע, לחוות מציאות חדשה, תרבות חדשה, אוכל שונה ופינוקים ובילויים שבד”כ בארץ אתם לא מגיעים אליהם.
עם זאת, בילוי משפחתי בצרפת צריך להיות מתוכנן נכון. יש להתחשב בהמון גורמים שלפעמים נראים לנו חסרי חשיבות או אפילו בנאלים, אבל במדינה אחרת יכולים להשפיע מאד על ההנאה שלכם. אנסה להסביר מנסיוננו על הנקודות שכדאי לשים לב אליהן כאשר מטיילים בחו”ל עם ילדים ומתבגרים. נתחיל מהבסיסי ונמשיך למורכב.
למה חייבים לדאוג כשמטיילים בצרפת עם מתבגרים?
תזונה טובה
כאשר ילדים רעבים (ובמיוחד מתבגרים) כל הסביבה מרגישה את זה. צריך לדאוג לאוכל אמיתי ומזין, ולא סתם מאפים וקינוחים. אם אתם יודעים שהילד/ה לא אוהבים להתנסות באוכל שונה נסו מראש למצוא מקומות שמתאימים להם בכל יום במהלך החופשה.
שינה טובה
אם הילד שלכם לא קיבל את שעות השינה להן הוא זקוק הוא יהיה עצבני וחסר סבלנות, דבר שישפיע על כל מהלך היום. אם אתם כבר בחופשה, פרגנו להם בוקר מאוחר. לא צריך לקום וישר לרוץ לאיזה מוזיאון, תנו להם להנות מאחד התחביבים האהובים עליהם (רק שלא יקומו בשתיים, כן?).
היגיינה ושירותים
באירופה הכל נגיש כמעט כל הזמן – בתי מרקחת וסופרים נמצאים בכל פינה. בספרד יתנו לכם להכנס כמעט בכל בר אם אתם צריכים לשירותים, בפריז זה קצת יותר בעייתי. אגב, זה לא משהו שהם עושים בכוונה לתיירים, גם הצרפתים סובלים מאותה בעיית נגישות. הפתרון הכי טוב הוא לקנות אספרסו או בקבוק מים ולגשת לשירותים.
אירופה הצעירה סיור עם תום ליד מרכז פומפידו.
הגיינה נשית
אפשר למצוא בכל מקום, אבל חשוב שתקחו גם עליכם רזרבה קטנה, במקרה והמתבגרת החליפה תיק או שכחה במלון.
מתבגרים צריכים מרחב
מתבגרים צריכים את “הספייס” שלהם. זהו צורך אמיתי. הם לא מתפנקים, הם לא אנטיפתים כי בא להם והם לא עושים “דווקא” . בחופשה משפחתית הם תקועים כל היום עם המשפחה – לכל מקום צריך ללכת ביחד, לישון באותו חדר מלון ביחד , לאכול במסעדות ביחד…
לאן שהם לא יפנו הם יתקלו בהורים ובאחים הקטנים. ועוד הם צריכים לחייך בכל התמונות, כי זה נראה שהם לא נהנים. זו נקודה מאד חשובה שלפעמים מולידה הרבה ריבים ולחץ. הרי אתם השקעתם המון בטיול, ולמה הם לא יכולים להתאמץ קצת.
אז קודם כל תדעו שזה לא קשור למשפחה, זו פשוט המציאות שלהם כרגע.
איך אפשר לפתור את זה (או לפחות קצת להקל):
סמכו עליהם
תנו להם להיות אחראים על עצמם ועל הסובבים אותם. הרשו להם לארוז את המזוודה שלהם לבד. הם יחליטו מה לקחת ומה להשאיר. אפשר לתת להם קצת טיפים (למשל מזג האויר שצפוי להיות ובמה כדאי להצטייד), אבל לא לעמוד להם על הראש. אם הם שכחו משהו, לא נורא. אתם מטיילים באירופה ולא בבוליביה, אפשר לקנות ולהשלים כל מה שיהיה חסר.
תנו להם להזמין את האוכל שלהם במסעדה, לשלם פה ושם על דברים, לשאול לבד איפה השירותים, ואפילו משימות קטנות שיראו שאתם סומכים עליהם ושזקוקים ליכולות שלהם במארג המשפחתי. (ללכת לבד לקנות משהו בסופר, לבקש מידע בדלפק המלון ועוד ועוד).
עצמאות
אם הם לא רוצים להצטרף אליכם ערב אחד לבילוי, תנו להם להיות קצת לבד. תביאו איתכם אוכל מהמסעדה או תשאירו להם כסף לקנות משהו למטה. אל תעשו מזה ביג דיל.
אירופה הצעירה סיור עם עינב.
חברים
מומלץ לדאוג לאיזשהו קו תקשורת ישיר עם החברים בארץ. אולי הם ירצו קצת לקטר ואולי גם לשתף בחוויה נהדרת שעברו באותו היום. מתבגרים מאד קשורים לחברים שלהם, והיכולת לתקשר איתם יכולה לשפר להם פלאים את מצב הרוח.
חלוקה
אם אתם מטיילים בהרכב של שני מבוגרים וכמה ילדים אני ממליצה לתכנן מספר בילויים מפוצלים. נכון שהגעתם לחופשה משפחתית, אבל זה לא משהו שאתם רגילים אליו. בבית אתם לא נמצאים אחד עם השני 24 שעות ביממה, וגם בחופשה לא חייבים להיות דבוקים אחד לשני.
בדר”כ מהיום השלישי ואילך מתעורר צורך לקצת היפרדות, וזה טבעי ביותר. נסו מראש להחליט על כך בתכנון הטיול. יכול להיות שהבת רוצה ללכת למוזיאון והבן רוצה לקנות ציוד ספורט שאין בארץ. נסו שיהיו מספר משבצות זמן קטנות לאורך החופשה שבהן כל אחד יוכל לבחור מה הוא עושה (בליווי אחד המבוגרים). תוכלו להצטייד בשני כרטיסי סים / שתי חבילות מהארץ כך שתוכלו להיות בקשר תמידי. זה לא מסובך וזה תורם המון.
תוכן החופשה המשפחתית
חופשה משפחתית, בשונה מחופשה זוגית, לא יכולה להיות ספונטנית. עליכם לתכנן טוב טוב את הימים שלכם – מקומות ואתרים שתרצו לראות, שווקים מיוחדים, שעות פעילות של כל אתר ואתר, דרכי הגעה, וכמובן מקומות לאוכל בכל איזור ואיזור. בטיול זוגי אתם יכולים להרשות לעצמכם להיות מופתעים או “ללכת לאיבוד” בסמטאות הציוריות של העיר העתיקה… עם ילדים זה יעלה לכם בדם. להלן כמה הצעות:
תכנון דמוקרטי
דברו עם הילדים שלכם בזמן תכנון הטיול, תנו להם להשמיע את רצונם. גם אם לכם נראה חשוב יותר ללכת לאיזו קתדרלה במקום חנות מיוחדת לסקייטבורד, זה עדיין גם הטיול שלהם. נסו לשלב בין המקומות שלכם נראים חשובים ומעניינים, לבין המקומות שמדברים אליהם.
אירופה הצעירה סיור עם דוד בברצלונה.
תכנים מותאמים
הסטוריה, אמנות, אדריכלות, תרבות חדשה. כל אלה הם דברים מופלאים. נסו למצוא דרך להנגיש אותם גם לילדים ולמתבגרים שלכם . אלו הם לא נושאים משעממים אלא לב ליבה של ההוויה שלנו. אפשר דרכם להעשיר את עולמם של ילדכם, ללמד רעיונות חדשים, ללמוד על אנשים ונשים שעשו דברים גדולים, לקבל השראה.
לקנות כרטיס למוזיאון ולהסתובב בין הקומות לא יעשה את העבודה. אתם צריכים למצוא דרך שתדבר אליהם, בשפה שלהם, כל אחד בהתאם לאופי שלו.
קצת שלווה ורוגע
נסו לאמץ גישה קלילה יותר כלפי החופשה. אמנם אתם מבקרים לפרק זמן קצר, והעיר היא אכן מאד גדולה, אבל אל תנסו “להספיק” כמה שיותר. התמסרו למקום בו אתם מבקרים, נסו להנות ממנו באמת, גם אם זה רק לשבת על ספסל עם מאפה ולהסתכל על הכיכר. כי בסופו של דבר, ועל זה אני חותמת, שבועיים לאחר החופשה אתם כבר לא תזכרו אם ביקרתם בכנסייה היפה של סן סוורין או בכנסייה (היפה לא פחות) של סן אטיאן דה מונט.
אתם כן תזכרו רגעים קטנים ומיוחדים שנהנתם מהם כמשפחה. הרי להתרוצץ מנקודה לנקודה בעיר, לעלות על המטרו, להחליף קו, לחפש את היציאה הנכונה לרחוב, לסובב את המפה 8 פעמים…כל אלה דורשים מכם זמן, מאמץ והרבה פוקוס. זה מאד מעייף, גם אתכם וגם את הילדים. אני ממליצה להוריד הילוך.
אין דבר כזה אתרי חובה בפריז
ולסיום. הערה קטנה, ואני מתנצלת מראש על חילול הקודש, אבל אין באמת “אתרי חובה” בפריז, או בכל עיר אחרת. לא האייפל, לא שער הנצחון, לא הלובר וגם לא הגלידה הכי טעימה באיל סן לואי. יש אתכם במרכז. את עולמכם הפנימי העשיר, את התחביבים ותחומי העניין של כל אחד ואחת מכם ואת הקצב הנכון לכם כמשפחה.
אתם רוצים להנות מהזמן שלכם ביחד, להשאר עם טעם של עוד ולהעלות זכרונות וחיוכים גם הרבה זמן אחרי שתחזרו לארץ.
שתהיה לכולכם חופשה נפלאה!
כמה מילים על עינת נהרי
הכותבת היא מנהלת שותפה בחברת אירופה הצעירה, חברה המתמחה בסיורים מיוחדים לילדים ובני נוער בערי אירופה השונות (ובנוסף גם אמא לשני בנים חובבי קרבות הסטוריים ומיתולוגיה יוונית..)
במוזיאון מיול מתקיימת עתה, עד 21 ביולי, תערוכה מתחלפת המציגה את אוספו של יצרן הנשק הגרמני אמיל בירלה, שנולד בגרמניה אך חי, החל מ-1924 ועד מותו, בציריך. אמיל בירלה, שנולד ב-1890 בגרמניה ונפטר ב-1956 בשוויץ, רכש כשש מאות תמונות, כשהוא הולך ומגביר את קצב הרכישה עד יום מותו.
ארבע שנים לאחר פטירתו הפתאומית מהתקף לב בגיל 66, הקימו אלמנתו (1896-1979), בנו (1921-2012) ובתו (1926-2014), בבית הסמוך ליד הבית שבו גרה המשפחה, מוזיאון שבו הציגו את האוסף לקהל הרחב. בעקבות הסכם בין משפחת האספן (בנו של הבן דיטר ובנה של הבת הורטנזה) לעיריית ציריך, יעבור האוסף בשנה הבאה למוזיאון לאמנויות יפות של העיר, לאגף שתוכנן על ידי האדריכל הבריטי דיוויד צ’יפרפילד. יש לציין שבשנותיו האחרונות תמך אמיל בירלה במוזיאון לאמנוית יפות בציריך בתרומות של כספים (לצורך הרחבתו שכללה בניית אולם תצוגה נוסף) וכן של תמונות (שני ציורי נימפיאות של קלוד מונה).
הליכי המעבר למוזיאון העירוני הואצו בעקבות שוד מזוין שבוצע ב-2008 במוזיאון המשפחתי ובמהלכו נגנבו ארבע יצירות חשובות של האוסף בשווי של כ-180 מיליון פרנקים שווייצריים. התמונות שנשדדו הן: “הנער באפוד האדום” של סזאן, “הרוזן לודוביק לפיק ובנותיו” של דגה, “שדה פרגים ליד ותיי” של מונה, “ענפי עץ ערמון בפריחה” של ואן גוך.
שתי התמונות האחרונות נמצאו שבוע לאחר השוד במכונית על ידי שומר מגרש החנייה של המרפאה הפסיכיאטרית האוניברסיטאית של ציריך, שתי האחרות נמצאו בבלגרד בפשיטה שערכו כוחות המשטרה ב-2012. המוזיאון המשפחתי, שלא היה מצויד באמצעי בטיחות משוכללים, נסגר ב-2015 והאוסף עבר לתצוגה בפונדסיון דה לרמיטאז’ בלוזאן.
בשנה שעברה הוצג האוסף בשלושה מוזיאונים ביפן (טוקיו, פוקואוקה, נגויה) ונהנה מביקורם של כשבע מאות שמונים אלף צופים. ועתה, כאמור, נגיש האוסף בפריז עד סוף יולי. אם תחמיצו את התצוגה, תוכלו תמיד לראות אותה בציריך, החל מ-2020, וזאת באגף החדש של המוזיאון לאמנויות יפות במרכז עיר.
אמיל בירלה שרד את מלחמת העולם הראשונה שבה שרת כקצין ונשא לאישה ב-1920 את בתו של בנקאי מצליח. חותנו סידר לו עבודה בבית חרושת למכונות, שהיה אחד מבעליו, בעיר מגדבורג. ב-1924 נשלח בירלה על ידי ההנהלה ממגדבורג לפקח על בית חרושת אחר שקנתה בארליקון, רובע בצפונה של ציריך.
בירלה החל לייצר נשק ורכש את זכויות הפטנט של תותח מהיר נגד מטוסים בקוטר עשרים מ”מ, שפותח על ידי המהנדס הגרמני ריינולד בקר. בשקט בשקט סייע בירלה לגרמניה ומכר לה תותחים למרות איסור ההתחמשות שחל עליה במסגרת חוזה ורסאי מ-1919.
בד בבד מכר היצרן והסוחר המצליח את מרכולתו, תותחים נגד מטוסים וכמו כן אמצעי לחימה נגד אוניות וצוללות, גם לצבא הבריטי והצרפתי. כסף זה כסף. החל מ-1940 הקליינט היחיד שלו היה, בתוקף הנסיבות, הצבא הנאצי שלו סיפק תותחים ואמצעי לחימה אחרים, תחת עינם האוהדת של שלטונות הקונפדרדציה השוויצרית, שהעניקו לו שלוש שנים קודם לכן אזרחות מקומית.
מה שבטוח בטוח. תוך ארבע שנים הגדיל אמיל בירלה, הודות למלחמה, את רווחי בית החרושת, שבינתיים קנה את כל מניותיו ונעשה בעליו הבלעדיים, ממאה ארבעים אלף פרנקים שוויצריים למאה עשרים ושבעה מיליון… אמיל בירלה הפך להיות האיש העשיר ביותר בשוויץ ואף באירופה, עשיר אך שנוא.
בשנות החמישים הרחיב אמיל בירלה את עסקיו גם מחוץ לאירופה, גיוונם והגיע עד לארה”ב, הודו וצ’ילי. עם זאת, המשיך את פעילותו כיצרן נשק וסיפק, הוא ובנו אחריו, מערכות טילים מהדור החדש של אז לארה”ב, לקנדה, לאנגליה, לשוויץ, לנאט”ו.
אחרי פטירתו של אמיל בירלה המשיך לנהל את החברה בנו דיטר וזאת במשך 34 שנה. פעילותו הלא חוקית גרמה לו צרות עם השלטונות השוויצריים והכתימה לעד את שמו: ב-1970 נידון דיטר בירלה למאסר על תנאי ולקנס על יצוא נשק שלא כחוק לדרום אפריקה, לאירן ולניגריה.
על אף שהקים בתי חרושת נוספים בהודו ובמצרים והרחיב עוד ועוד את פעילות החברה, מכירת נעלים ותיקים (רכישת המותג “באלי”), ביטוח ומלונאות, לא הצליח למנוע את הידרדרותה. מערך ההגנה האווירי “אדטס” שנכשל רוקן את קופותיה.
בתחילת שנות השמונים פוטרו כעשרת אלפים עובדים (מתוך שלושים ושבעה אלף שמנתה החברה בשיאה) ובנה של הורטנזה, אחותו של דיטר, נטל לידיו את הפיקוח. אך נכדו של אמיל בירלה לא הגשים את התקוות שתלתה בו אמו. לאחר שנכשל בהחזרת העטרה ליושנה, קנו ב-2005 אנשי עסקים אוסטריים את החברה שספגה הפסדים כבדים כל יום. גם הם לא הצליחו לשקמה. כך בא הקץ על מפעלו השנוי במחלוקת של אמיל בירלה.
בירלה רוכש “אומנות מנוונת”
יצרן הנשק החל לרכוש תמונות כדי לקשט את הבית הגדול אליו עבר לגור עם משפחתו ב-1936. את רוב רכישותיו ביצע דרך גלריות שמושבן היה בשוויץ. בזמן מלחמת העולם השנייה רכש בירלה כמאה תמונות, שלוש עשרה מהן התגלו בזמן ההוא כרכוש שנגזל מיהודים.
בירלה טען שלא ידע דבר על הגזל והציע לבעליהן לרכוש אותן פעם שנייה. תשעה בעלים, ביניהם סוחר האמנות היהודי, סבה של העיתונאית אן סנקלר, פול רוזנברג, הסכימו לעסקה. ארבעה בעלים אחרים קיבלו את תמונותיהם חזרה. בירלה קנה מרוזנברג ארבע תמונות, שהיוו חלק מהרכוש שנגזל.
מהלכים אלה התרחשו ב-1948. ב-1951 תבע בירלה למשפט את הגלריה השוויצרית בלוצרן, גלריית תיאודור פישר, שמכרה לו את התמונות שנגזלו ואף זכה בו. גלריית פישר החזירה לו את הסכומים ששילם בעד התמונות הגזולות.
ההיסטוריונית עמנואל פולק, שפרסמה זה עתה את ספרה “שוק האמנות תחת הכיבוש” (1), מסבירה שגלריית פישר סיפקה להרמן גרינג, יד ימינו של היטלר, יצירות קלאסיות וכתמורה קיבלה ממנו את מה שכינו הנאצים “אמנות מנוונת”, דהיינו תמונות אימפרסיוניסטיות שנבזזו מיהודים.
גלריית פישר אף נאותה לערוך מכירה פומבית בה הציעה ב-1939 למכירה 125 “תמונות מנוונות” שנבזזו על ידי הנאצים בצרפת. הרווחים נועדו למימון הוצאות הצבא של גרמניה הנאצית. יצירות אלה מכרה הגלריה לאמיל בירלה, שבזמן תקופת המלחמה רכש כמאה תמונות.
עמנואל פולק היא גם אוצרת התערוכה, ששמה הוא ככותר הספר, במוזיאון השואה בפריז (2). התערוכה ממחישה באופן סצנוגרפי את מחקרה של עמנואל פולק, הערוך בצורת ספר. בזיזתם של היהודים, בעלי גלריות ואנשים פרטיים, שתמונותיהם הוחרמו, רוכזו במוזיאון ז’ה דה פום בגן הטווילרי והובלו לגרמניה, הייתה אחד מהשלבים הראשונים במסגרת תוכניתם של הנאצים לגרש את כל היהודים מהחיים הפוליטיים, החברתיים והכלכליים ולהביא להשמדתם הפיזית.
עמנואל פולק מצרה על כך שהתערוכה לא מסבירה באופן מפורט את סיפורי התמונות שנבזזו. “הקוראת” של קורו, למשל, נקראה במקור, כשהייתה ברשותו של פול רוזנברג, “אישה בחולצה אדומה”. לאחר שנגזלה על ידי הנאצים, שונה שמה כדי לטשטש את הגניבה. כך נמכרה לבירלה תחת השם “הקוראת”.
קמי קורו, הקוראת (אישה בחולצה אדומה), 1845/50.
אירן קהאן מאנטוורפן
סיפורה של התמונה של רנואר, “אירן קהאן מאנטוורפן” (“אירן הקטנה”), אף טרגי יותר. סוחר האמנות פול רוזנברג הצליח להינצל מציפורני הנאצים אך גורל משפחות קהאן, דה קמונדו וריינק לא שפר עליהם כגורלו. סיפורה של התמונה התחיל ב-1880, כאשר לואי קהאן, בנקאי ואספן אמנות צרפתי מאנטוורפן, הזמין אצל רנואר תמונה של בתו הבכירה, אירן (1872-1963).
התמונה, הנחשבת ליצירת מופת, לא מצאה חן בעיני משפחת קהאן. גם אירן לא אהבה אותה. הבנקאי ואשתו, הוריה של אירן, התמהמהו בתשלומם לרנואר, שאף צייר תמונה נוספת, של שתי בנותיהם הצעירות יותר. גם תמונה זו לא מצאה חן בעיני המשפחה. רנואר עזב את ביתם, שכרו בכיסו, אך מאוכזב, ממורמר, זועם ופגוע. כיום אין עוררים על כך ששתי התמונות, שבהן צייר רנואר את בנות קהאן, הן יצירות מופת.
אוגוסט רנואר, אירן קהאן מאנטוורפן (אירן הקטנה), 1880
אירן קהאן גדלה ונישאה ב-1891 למואיז דה קמונדו, בנקאי ואספן אומנות, כאביה. לזוג נולדו שני ילדים, נסים (1892-1917) וביאטריס (1894-1944). זמן קצר לאחר הולדת בתה ביאטריס, התאהבה אירן ברוזן איטלקי יפה תואר שבעלה שכר את שירותיו כדי שיאמן את סוסי חוותו. מואיז דה קמונדו היה לא רק חובב אמנות נלהב אלא גם חובב סוסים מושבע.
הזוג התגרש ואירן התנצרה, נישאה לסייס האיטלקי, ילדה בת נוספת ונפרדה מבעלה השני. ילדיה מנישואיה הראשונים, נסים וביאטריס, המשיכו לגור עם אביהם בבתיו השונים. ב-1910 נתנה אמה של אירן את הציור של רנואר לנכדתה ביאטריס.
נסים נהרג כשמטוסו הופל בקרב אווירי במלחמת העולם הראשונה בעודו בן 25 בלבד. אביו הפך את האחוזה העירונית שבנה ליד פארק מונסו, ברחוב מונסו 63, למוזיאון על שמו של בנו, מוזיאון נסים דה קמונדו, הוריש אותו למדינה ולא פסק מלהעשירו בשכיות חמדה עד יום מותו ב-1935 (3).
הציור של אירן, שהיה בבעלותה של ביאטריס, הועבר, יחד עם אלפי ציורים אחרים, על ידי מנהלי המוזיאונים הצרפתים הלאומיים בפריז ובצפון, לטירת שמבור, שנראתה בעיניהם כמקום בטוח יותר מפני הפצצות הגרמנים ומוראות המלחמה. ב-1941 נבזז הציור מהטירה על ידי הרמן גרינג.
ליאון ריינק, בעלה של אירן ממנה התגרש ב-1942, מחה נמרצות בפני השלטונות הצרפתים על גניבת תמונה זו בפרט ועל הגניבות בכלל. יש אומרים שצעדו זה החיש את סופה המר של המשפחה. ליאון, גרושתו אירן ושני ילדיהם, פאני בת ה-23 וברטרן בן ה-20, נתפסו, נעצרו, הובלו לדראנסי ומשם לאושוויץ. פאני נרצחה מייד ב-1943 בעוד שביאטריס מתה שבועיים לפני שחרור המחנה. ליאון וברטרן מתו מאפיסת כוחות באושוויץ בתחילת 1944.
לאחר תום הכיבוש, ב-1946, זיהתה אירן את תמונתה, שכונתה “הילדה הקטנה בסרט הכחול”, בתערוכה שנקראה “יצירות מופת צרפתיות שנמצאו באוספים בגרמניה”. היא דרשה וקיבלה אותה חזרה מבעליה – אמיל בירלה שקנה אותה בתקופת המלחמה מאיש קשר של הרמן גרינג. אך אירן, ששנאתה לתמונה לא פחתה, החליטה למכור אותה שוב וכך חזרה התמונה ב-1949 לאוספו של לא אחר מאשר אמיל בירלה (4).
ספר נוסף, בגרמנית, “הספר השחור של בירלה, אמנות גנובה במוזיאון לאמנויות יפות בציריך?”, שנכתב על ידי שני היסטוריונים, בוחן חלק מהיצירות שקנה בירלה כמו גם את אישיותו הבעייתית (5). הספר מצהיר שתמונות נוספות מאוספו של בירלה, מלבד אלה שמוצאן נחקר, נמכרו על רקע עכור. כמאה תמונות קנה בירלה בתקופת המלחמה ורק מקור חלק מהן נחקר כהלכה.
“הספר השחור של בירלה” בוחן תשע עשרה מתמונות אלה. איך, למשל, שואל הספר, עברה התמונה “השולטנית” של מאנה מידיו של היהודי הגרמני מקס זילברברג ב-1933 לידיו של אמיל בירלה ב-1953? נתיב היסורים של מקס זילברברג החל ב-1933 והסתיים ברציחתו באושוויץ. קטלוג קרן בירלה מעלה גרסה שונה לחלוטין ומטיל ספק בבעלותו של מקס זילברברג על התמונה.
אדואר מאנה, השולטנית, 1871
שדה פרגים ליד ותיי
סוגייה כאובה נוספת, שעליה עומד הספר, היא אותן תמונות שנמכרו במחיר נמוך משוויין האמתי על ידי בעליהן היהודיים שנאלצו לעזוב בחיפזון את גרמניה הנאצית או את אירופה הכבושה. “שדה פרגים ליד ותיי” של מונה, תמונת הדגל של התערוכה במוזיאון מיול, נתבעת על ידי הצ’יליאני חואן קרלוס אמדן, הטוען שאביו נאלץ למכרה במחיר נמוך, שלושים אלף פרנקים שוויצריים, לסוחר האמנות פריץ נתן, לפני שברח מגרמניה הנאצית לאמריקה הלטינית.
פריץ נתן, סוחר יהודי ממינכן שמצא מקלט בשוויץ, מכר את התמונה בשלושים וחמישה אלף פרנקים שוויצריים לאמיל בירלה. קרן בירלה מצידה טוענת שאמדן ניהל משא ומתן ראוי ואף דחה הצעה של בנק שוויצרי לרכישת התמונה בטענה שמחירו נמוך מדי. כמו כן טוענים צאצאיו של אמיל בירלה שאביו של חואן קרלוס אמדן, בנו של מקס אמדן, לא איבד את השליטה בהונו במשך כל תקופת המלחמה.
חואן קרלוס מצידו נעזר בעורכי דין מומחים ומתכונן להיאבק כדי להחזיר לרשותו את התמונה. מדובר בתמונה שנקנתה ב-1920 על ידי איש העסקים, אייל חנויות הכלבו והאספן היהודי מהמבורג, מקס אמדן, סבו של חואן קרלוס. שווייה כיום מוערך בעשרים וחמישה מיליון פרנקים שוויצריים.
קלוד מונה, שדה פרגים ליד ותיי, 1879
אוסף מושלם
האם כיפר אמיל בירלה על האופן שבו עשה את הונו באופן שבו השתמש בו? כל אחד ודעתו שלו. אמיל בירלה מכר נשק לנאצים, זוהי עובדה. אמיל בירלה קנה תמונות גנובות מיהודים דרך אנשי קשר מקורבים לגורמים נאצים, זאת גם עובדה, אך אלה המגינים על שמו חוזרים על טענתו ואומרים שבירלה לא ידע מה מקורן של התמונות שרכש. אך אם אישיותו של האספן ופועלו מעוררים ובצדק שאלות ותהיות קשות ביותר, על איכות האוסף אין עוררים. סוחר המוות הממולח היה אספן חד עין. לפנינו אוסף מושלם, אחד מהיוקרתיים בעולם כולו, שכל מנהל מוזיאון היה חפץ בו.
תקצר היריעה מלתאר את התערוכה המהממת, פנורמה של האמנות הצרפתית במאה ה-19 ובתחילת המאה ה-20, מה גם שהסברים חכמים ומפורטים מפארים את קירותיה. מומלץ לשריין לפחות שלוש שעות, אם ברצונכם ליהנות ולהשכיל כהלכה. מייעצת לפסוח על האוסף הקבוע של המוזיאון, יצירותיו המהממות של האמן הרב תחומי אריסטיד מיול, כדי לחזור אליו פעם נוספת. מיול, כמו האוסף של בירלה, ראוי לביקור בפני עצמו.
בצעירותו, למד אמיל בירלה פילולוגיה וספרות באוניברסיטת פרייבורג והיסטוריה של האמנות באוניברסיטת מינכן. בביקור בגלריה הלאומית בברלין ב-1913 ראה את האימפרסיוניסטים בפעם הראשונה ונרעש. בירלה העיד על עצמו שהיה רוצה להיות צייר, שהרי לולא כך, לא היה נעשה אספן. הביקור במוזיאון בברלין ישפיע על כל ימי חייו. חלק גדול מהתערוכה מוקדש אכן לאימפרסיוניזם אך ניכר רצון עז של האספן להבין את לידתו של הזרם מתוך תקופות קודמות יותר.
התערוכה ממחישה את התפתחות זרמי הציור זה מתוך זה ובד בבד את תרומתו האישית של כל צייר להיסטוריה של האמנות. אמיל בירלה הבין באמנות ובהתפתחותה לאורך הדורות, גם על כך אין עוררים. הוא נהג לומר שדומייה הוביל אותו לרמברדנט ומאנה לפרנס הלס. וכך מוצגות לפעמים היצירות בזוגות, צמד ציורים של שני אמנים שונים, לשם השוואה, או צמד ציורים של אותו צייר עצמו.
ניכרת אכן הנטייה להבין את ההתפתחות שעוברים הציירים הם עצמם במשך תקופת יצירתם. ובירלה הבין במפנים וזעזועים וידע לבחור את התמונות שקנה. מהדרמה של המתאבד בירייה על המיטה של מאנה לגן המרהיב של בלווי שבו יושבת זוגתו, מהאימפרסיוניזם של גוגן לעבר האקזוטיזם בטהיטי, מסלול נדידותיו של ואן גוך בכמה תמונות בלבד – כל אלה מרשימים את הצופה.
חמישים ושבע יצירות מוצגות במוזיאון מיול, מאדואר מאנה ועד פבלו פיקאסו. ועוד: אימפרסיוניסטים: מונה, פיסארו, רנואר, סיסלי, דגה פוסט אימפרסיוניסטים: סזאן, גוגן, לוטרק, ואן גוך ציירים מקבוצת הנאבי (מ-נביא, בעברית): ויאר, בונאר קוביסטים ופוביסטים: בראק, דראן, ולמנק
כדי להרחיב את תקופות הזמן, מבט מהיר לעבר הקדומים – תמונה של אלברט קויפ ההולנדי מהמאה ה-17 ותמונה של פרנצ’סקו גארדי הוונציאני מהמאה ה-18, כמו גם הצצה לעבר המודרניים – דראן אחד, בראק אחד ושני פיקאסו.
רבות הן יצירות המופת האבסולוטיות המפארות את האוסף, וביניהן נזכיר את “המתאבד” ו”פינה בגן בלווי” של מאנה, “המעיין” של רנואר, “הרקדנית הקטנה בת ה-14” של דגה, “מסלין” של לוטרק, “המנחה” ו”חמניות על כורסה” של גוגן, “הנער באפוד האדום”, “הגנן ולייה”, “הפיתוי של סנט אנטואן” של סזאן, “ארוחת הצהרים” של בונאר, “יום של שלג בלובסיין” של פיסארו, “הזורע בשקיעה” של ואן גוך.
התרגעות
תוכלו לפרוק את המתח, להתרווח ולהתרגע בישיבה באחד מבתי הקפה/מסעדות שמציע הפסאז’ החדש, מקדש גסטרונומי בלב הרובע ה-7, “בופסאז'”, ביציאה מהמוזיאון (6). פייר ארמה, אן-סופי פיק, טיירי מארקס, יאניק אלנו הם חלק מהכוכבים המציעים אוכל, גם כריכים, ושתייה. מדובר במתחם מודרני הכולל גם בוטיקים, סופרמרקטים ואולם ספורט לנוחיות דייריו, על פני עשרת אלפים מטרים רבועים, שהצריך שלוש שנות עבודה, עם ארבעה פסלים, כולל יער הקרטון המפורסם של אווה ז’וספן.
ובעודכם עוזבים את המקום במעבר הצר לאורך עשרים מטר, שיוביל אתכם לבולבר רספיי, בין גזעי העץ מקרטון בפס הוויטרינה לבין פס המראה מולו שבו הם משתקפים, זיכרו להגיד תפילת הודייה קצרה על המזל שנפל בחלקכם לפקוד מקומות מופלאים וייחודיים כאלה.
(1) Emmanuelle Polack, Le marché de l’art sous l’Occupation, Tallandier, 2019
(2) Le marché de l’art sous l’Occupation 1940-1944
Mémorial de la Shoah
https://quefaire.paris.fr/75140/le-marche-de-l-art-sous-l-occupation-1940-1944
(3) קישור לאתר מוזיאון נסים דה קמונדו
https://madparis.fr/francais/musees/musee-nissim-de-camondo/
(4) על קורות משפחת דה קמונדו כתב הביוגרף פייר אסולין בספרו, “האחרון לבית קמונדו“, שיצא לאור בהוצאת שוקן, בתרגומה של עדינה קפלן, ב-2004
הספר במקור:
Pierre Assouline, Le dernier des Camondo, Gallimard, 1997
http://www.gallimard.fr/Catalogue/GALLIMARD/Blanche/Le-dernier-des-Camondo
(5) Thomas Buomberger, Guido Magnaguagno, Schwarzbuch Bührle:
Raubkunst für das Kunsthaus Zürich? Rotpunktverlag, 2015
אורנה ליברמן היא חוקרת תנ”ך, ספרות ותרבות המתגוררת בצרפת. אתם מוזמנים לבקר בבלוג שלה לשון המקרא – אור חדש על שפה עתיקה, המוקדש בעיקרו לביאור התנ”ך דרך שפתו, אך כולל לא מעט רשומות על תרבות צרפת.
המלצת הפרנקופיל
מחפשים אוכל טוב בפריז? כנסו לדף המסעדות שבו תמצאו מסעדות מעולות בכל רובע ובכל מחיר, שאספתי בשבילכם בפינצטה. רוצים לטייל ולאכול? פנקו את עצמכם בסיור קולינארי. עשיתי בשבילכם עבודת מחקר רצינית ומצאת את הסיורים הטובים ביותר במחיר השפוי ביותר.
לעיר העתיקה מדינה ולרבאט (השכנה שלה) ישנה היסטוריה של יותר מ 2000 שנה (ויש אף שיאמרו 3000). זוהי היסטוריה מרתקת שכוללת כיבושים ומלחמות לצד בנייה, אומנות והתפתחות התרבות המלטזית. במידה מסויימת ההיסטוריה של מדינה ורבאט היא ההיסטוריה של מלטה כולה. לכן אם החלטתם לבקר שם מומלץ מאוד להכיר ולו מעט את ההיסטוריה מכיוון שכשתטיילו שם תוכלו לזהות אותה מכל עבר.
מכיוון שאנחנו חיים בעולם שבו לכולנו ישנה טווח קשב וריכוז של דג זהב ניסיתי לקצר ולהביא לכם רק את העובדות החשובות ביותר. אז לפני שנתחיל לפרט הנה סרטון שדי מסכם את ההיסטוריה של מדינה בכמה דקות:
העת העתיקה – פאולוס מנצר את מלטה
העיר שאתם רואים היום היא השביעית בשרשרת הערים שהתקיימו כאן. ככל הנראה שמדינה החלה בתור כפר ניאוליטי ובוודאות כמעט מוחלטת הייתה כאן גם מושבה פיניקית. אולם מי שיצר את העיר ה”רצינית” הראשונה היו הרומאים והם קראו לעיר מליטה (Melita), שפירושו דבש. בתקופה זו התרחש האירוע המכונן בתולדות מלטה שקבע את אופייה לדורות.
שאול התרסי, המוכר לנו יותר בתור פאולוס, נשלח לרומא להישפט על כך שניסה להפיץ את הנצרות אך בדרך האונייה נקלעת לסערה ועולה על סרטון. פאולוס וצוות הספינה מצליחים לשחות לחופי מלטה שם פוגשים אותם המלטזים ומביאים אותם אל פובליוס, אשר באותה עת שלט במלטה מטעם רומא. במלטה מתרחשים שני ניסים.
הכנסייה בנבנתה על המקום בו התגורר פאולוס הקדוש ברבאט.
הנס הראשון מתרחש כאשר פאולוס ננשך על ידי נחש אך לא קורא לו כלום (ועל פי האמונה המקומית מאז אין במלטה נחשים). הנס השני קורה, כאשר פאולוס מצליח לרפא את אביו של פובליוס מקדחת. כתוצאה מכך תושבי מלטה כולם מתנצרים ופובליוס עצמו הופך להיות הבישוף הראשון של האי.
זוהי הסיבה מדוע גם אחרי מאות ואלפי שנות היסטוריה הבישוף של מלטה ממשיך לשבת במדינה ולא בשום עיר אחרת ומדוע ישנן לא מעט כנסיות ורחובות ואפילו חג אחד על שם פולביוס (שבנתיים גם קיבל את התואר “קדוש”).
כאשר האימפריה הרומית מתמוטטת במהלך המאה ה-5 לספירה עוברת מלטה לידי האימפריה הביזנטית. אולם בשנת 870 כובשים את מלטה הערבים, אשר הגיעו מסיציליה, אותה כבשו יותר מ-30 שנה קודם לכן. הערבים מחליטים לחלק את העיר מליטה לשניים. כ-30% אחוז מהעיר הם מקיפים חומה ובונים מסביבה חפיר על מנת להגן עליה טוב יותר. לחלק הזה הם קראו מדינה (Mdina) שפירושה עיר מבוצרת. ואילו לפרבאר שלה הם קראו רבאט (Rabat).
במהלך המאה ה-11 מאבדים הערבים את אחיזתם בסיציליה ובשנת 1090 פולש למלטה דוכס סיציליה הנורמני רוז’ה ה-1 (Roger I 1031-1101) ומכריח את שליטי מלטה הערביים להפוך לוסאלים שלו. אולם אין זה מספיק ובשנת 1127 בנו רוז’ה ה-2 (1095-1154) מגרש את הערבים ממלטה וכל מה שנשאר מהם זו ההשפעה העצומה על השפה המלטזית (כ-70% ממנה באה מערבית).
פלאצו סנטה סופיה במדינה, אחד המבנים העתיקים ביותר במדינה שעוד קיים (הקומה הראשונה היא מהמאה ה-13).
במהלך מאות השנים שבאו אחר כך מלטה עוברת מיד ליד ומשושלת לשושלת, כאשר מי ששולט בסיציליה שולט גם במלטה (אפשר לומר שמלטה היא סוג של פרבר של סיציליה). השושלת הנורמנית באה לקיצה בשנת 1194 ובעקבותיה מגיעה שושלת הוהנסטאופן (1194-1266) ששלטה הן בסיציליה והן באימפריה הרומית הקדושה. השושלת הבאה היא שושלת בית אנז’ו אך היא מגורשת הן מסיציליה והן ממלטה כבר ב 1282 בעקבות אירועי “תפילת ערבית של סיציליה”.
השליטים הבאים של מלטה היו בית ארגון, אשר שלט עד שנת 1479, עת התחתנו פרדיננד מארגון ואיזבלה מקסטיליה ומלטה נשלטה על ידי קסטיליה שהפכה אחר כך לממלכת ספרד. בשנת 1492, בעקבות גירוש ספרד גורשו גם יהודי מדינה, אשר התגוררו שם במשך מאות רבות בשנים והיוו כרבע מאוכלוסיית העיר
1530-1798 ההוספיטלרים מגיעים למלטה (ונוטשים את מדינה)
עד שנת 1530 מדינה הייתה הבירה הבלתי מעורערת של מלטה אולם באותה שנה המצב משתנה באופן דרסטי. אחרי שגורשו מארץ הקודש, קפריסין ורודוס מקבל מסדר האבירים ההוספיטלרי היזדמנות נוספת, כאשר הקיסר קארל ה-5, מחליט לתת להם את מלטה בתמורה לכך שיגנו על הספינות הנוצריות בים התיכון. דמי השכירות, אם שאלתם, היו בז אחד בשנה שאבירי מלטה היו צריכים להביא לקיסר.
מכיוון שמדינה נמצאת במרכז מלטה רחוק מהים, היא לא כל כך התאימה לאבירי מסדר סן ג’ון (שהפכו בנתיים לאבירי מלטה). את מדינה החליפה העיר בירגו (Birgu), אשר נמצאת במפרץ הראשי של מלטה ומאוחר יותר עברה הבירה לוואלטה.
הקתדרלה של מדינה ביום סגרירי משהו.
למרות כל זאת שמרה מדינה על חשיבותה מכיוון שישב בה הבישוף של מלטה ורוב אצילי מלטה המשיכו להתגורר בה. בשנת 1693 מתרחשת במדינה רעידת אדמה קשה וכתוצאה מכך חלקים גדולים ממנה נהרסים. כתוצאה מכך ראש מסדר אבירי מלטה ראמון פרלוס (Ramon Perellos y Roccaful 1637-1720) מחליט להשקיע לא מעט כספים בשיפוץ מדינה ובונה את הקתדרלה שלה מחדש כך שתהיה יותר מפוארת מאי פעם.
1798 ועד ימינו: צרפתים, אנגלים ומלטזים
בשנת 1798 מגיע נפוליאון למלטה ומצליח לכבוש אותה בלי לירות כדור אחד. משם ממשיך נפוליאון למצריים וארץ הקודש אך משאיר במלטה חיל מצב. על פי פקודתו החלו הצרפתים לבזוז את כנסיות מלטה מה שגרם להתמרמרות רבה בקרב התושבים המקומיים שהיו קתולים אדוקים. כתוצאה מכך התמרדו המלטזים וקראו את האנגלים לעזרה. לאחר כשנתיים של מצור נאלצו הצרפתים להיכנע ולעזוב את האי.
בין השנים 1800-1964 הייתה מלטה תחת השלטון אנגלי. במהלכו עברו מעט מרכזי הממשל שעוד נשארו במדינה אל וולטה ומדינה הפכה לעיר מנומנמת ויפה. למזלה הגדול מדינה לא הופצצה באופן מאסיבי על ידי הגרמנים בזמן מלחמת העולם השנייה ולכן רוב רובה נשמר לדורות הבאים.
בשנת 1964 קיבלה מלטה עצמאות מבריטניה ומדינה מהווה את אחת הערים החשובות ביותר בה. למרות מה שרבים חושבים זוהי עיר חיה ונושמת למרות שנראה שהזמן קפא בה לפני כמה מאות שנים. בקרוב מאוד אפרסם מסלול טיול שבעזרתו תוכלו לגלות את מדינה בעצמכם ולעשות מסע קצר בהיסטוריה.
המלצת הפרנקופיל
מחפשים מה לעשות בפריז? כנסו לדף האטרקציות בפריז ותמצאו את כל המוזיאונים והאטרקציות הכי שוות בכל רובע (כולל מסלולי טיול). רוצים לטייל יום אחד מחוץ לעיר האורות? כנסו לדף אטרקציות מחוץ לפריז ותמצאו שלל של אפשרויות שאת חלקן הגדול אפילו לא הכרתם.
איזו מדינה, איזו מדינה, איזו מדינה מיוחדת במינה… א. לוזון
מדינה (מבטאים אם-דינה) היא ללא ספק היהלום שבכתר המלטזי. עיר עתיקה ויפהפיה בת יותר מאלפיים שנות היסטוריה. אין אחד שנותר אדיש למראה החומות, הסמטאות והארמונות ולכן אין זה מפתיע שלא מעט סרטים ואפילו פרקים מ”ממשחקי הכס” צולמו כאן.
על מנת לעזור לכם להכיר את העיר הקסומה הזאת החלטתי ליצור מסלול טיול שיעזור לכם לגלות את סודותיה. מכיוון שהתייר הולך על קיבתו הוספתי גם כמה המלצות על מסעדות לא רעות בכלל בסביבה. ולבסוף אם במקרה יתחשק לכם להתגורר שם, אז יש לי גם המלצה בנושא הזה. אז בקיצור, אחרי שתקראו את הכתבה הזאת תהיו מכוסים לחלוטין.
אחרי שלמדנו מעט על ההיסטוריה של מדינה הגיע הזמן להתחיל לטייל בה. אך על מנת לעשות זאת צריך קודם כל להגיע אל מדינה. ניתן לעשות זאת בזול מאוד (פחות מ 2 יורו לכרטיס) באמצעות תחבורה ציבורית. אולם נסיעה כזאת תיקח לכם כשעה.
אם תרצו להגיע למדינה יותר מהר אז אני ממליץ בחום לשכור רכב (ההמלצה החד משמעית שלי היא דרך אתר Expedia שמציע לרוב את המחירים הזולים ביותר). לחלופין תוכלו להשתמש ב Bolt (שירות המזכיר את אובר ופעיל במלטה) וזה יעלה לכם כ-20 יורו או אף פחות. שתי האופציות הללו יקחו אותכם למדינה מוולטה או סלימה בתוך כ-20 או 25 דקות.
אם הגעתם למדינה באמצעות Bolt בקשו מהנהג שיקח אותכם אל השער הראשי ששם יתחיל הסיור שלנו (אם הגעתם עם אוטו שכור עליכם למצוא חנייה ברבאט הסמוכה).
השער הראשי של מדינה וארמון ראש המסדר
השער הראשי של מדינה
אנחנו ניכנס אליה דרך השער הראשי שנבנה על ידי ראש מסדר אבירי מלטה מנואל דה וילנה (Manoel de Vilhena 1663-1736). זה שער בארוקי יפה, עליו ניתן לראות את סמלו של ראש המסדר. כנסו דרך השער ותגיעו לכיכר בה ניתן לראות כמה וכמה דברים מעניינים.
מגדל הדגל (Tower of the standard)
מגדל הדגל ליד השער הראשי של מדינה
המגדל נמצא משמאלכם (בהנחה שאתם עם הגב לשער) ובוא נמצאת היום לשכת התיירות של מדינה. המגדל נבנה בראשית המאה ה-16 והוא שימש להזהרת אנשי האזור מפני פירטים שנהגו לפלוש למלטה, לחטוף איכרים ולמכור אותם לעבדות. כיצד זה נעשה? בכל פעם שהחייל הצופה היה מזהה ספינה של פירטים מתקרבת הוא היה מדליק מדורה. את המדורה היו רואים במגדלים אחרים במלטה וככה מעבירים את המסר.
הארמון של וילנה (Vilhena’s Palace)
הארמון של וילנה. מעל השער הראשי של הארמון ניתן לראות את הפסל של מנואל דה וילנה, בכבודו ובעצמו.
מצד ימין תוכלו למצוא את הארמון שבנה בשנת 1730 ראש מסדר אבירי מלטה, מנואל דה וילנה, אשר בנה גם את השער דרכו נכנסתם. אומרים על דה וילנה שהוא לא נבחר להיות נסיך אלא נולד להיות נסיך ואכן הארמון שלו הוא בהחלט מפואר מספיק כדי לשכן בתוכו נסיכים וחדי העין שביניכם יגלו השפעה צרפתית על העיצוב (הארמון בהחלט מזכיר חבילה עירונית פריזאית כמוה ניתן למצוא ברובע המארה).
היום ניתן למצוא בתוך הארמון את מוזיאון הטבע של מדינה והוא מכיל לא מעט דוגמאות של מאובנים, פרפרים, ציפורים וכדומה. אותי הנושא קצת פחות מעניין כך שעדיין לא יצא לי לבקר בפנים. אולם אם תכנסו תגלו בדרך למשרד הכרטיסים מסך טלוויזיה שמראה לכם קטעים מסרטים שצולמו במדינה (כולל משחקי הכס כמובן) וזה בעיני שווה ביקור.
הצינוק של מדינה
מסכות בושה מוצגות בצינוק של מדינה
ממש ליד הכניסה למוזיאון הטבע ישנה גם הכניסה לצינוק של מדינה. מדובר בבית כלא מהמאה ה-15 שמציג את ההיסטוריה של מלטה דרך סוגי העינויים והעונשים שהיו מקובלים בכל תקופה. אחרי ביקור כאן תגלו שאין כמו עינויים ועונש מוות על מנת להוציא את מיטב היצרתיות מבני האדם.
אולם למרות התצוגות הדי זוועתיות הייתי ממליץ לשקול ביקור במקום (אם לא מטיילים עם ילדים קטנים כמובן), לא רק בגלל המחיר השווה לכל נפש (כמה יורו בודדים) אלא בגלל הידע שהמקום מוסיף בכל הקשור להיסטוריה של מדינה בפרט ומלטה בכלל.
הקפלה של אגתה הקדושה ובית משפחת אינגואנז
המשיכה ישר ובצומת פנו שמאלה ואחר כך ימינה אל רחוב Villegaignon. תמצאו כאן הקפלה המקודשת לאגתה הקדושה. הכנסייה המקורית נבנתה בסביבות שנת 1410 אולם בשנת 1694 היא נבנתה מחדש בעקבות רעידת האדמה שהתרחשה שנה קודם לכן. את הכנסייה בנה האדריכל המלטזי המפורסם לורנצו גאפה (Lorenzo Gafà 1638-1703), אשר בנה גם את הקתדרלה של מדינה ושורה ארוכה של כנסיות אחרות במלטה.
הקפלה של אגתה הקדושה
ממול לכנסיה ניתן למצוא את בית משפחת אינגואנז (Casa Inguanez). זהו בניין מהמאה ה-14 ובו גרה משפחת אינגואנז, משפחת האצולה הותיקה ביותר במדינה. בשנת 1432 התגורר כאן המלך אלפונסו ה-5 מארגון וכ-500 שנה אחר כך עצר כאן לכמה ימים המלך אלפונסו ה-13.
בית אינגואנז שבמדינה
המנזר של פטר הקדוש
ממש ממול לבית משפחת אינגואנז תמצאו את המנזר הבנדיקטיני על שם פטר הקדוש. המנזר הזה הוקם בשנת 1418 ושופץ במהלך המאה ה-17 וקיבל את צורתו הנוכחית. זהו אחד המנזרים עם הכללים הקשוחים ביותר במלטה ואולי בכלל בעולם הקתולי.
לאף גבר אין זכות להיכנס לכאן ללא אישור של הבישוף להוציא הרופא של מדינה. כמו כן לנזירות אסור לצאת משטח המנזר הן בזמן חייהן והן אחרי מותן (הן נקברות במקום). למרות כל התנאים הללו ישנן היום כ-10 נזירות שעוסקות בתפילה ורקמה בחצר הגן הפנימי שבמנזר.
ממש בסמוך למנזר תוכלו תוכלו למצוא את הכנסייה שלו ובה יצירות של מתיאה פרטי (Mattia Preti 1613-1699), אומן איטלקי, אשר התפרסם בזכות עבודתו על כנסיית יוחנן הקדוש בעיר וואלטה.
ודבר אחרון לפני שנמשיך, שימו לב לדלתות ברחוב הזה. המרתוקים (התקנים בעזרתם מקישים על הדלת) פשוט יפהפיים.
אחד המרתוקים היפים של דלתות מדינה.
ביתו של המרקיז מסן וינצ’נזו פררי וה”עירייה” של מדינה
המשיכו ברחוב Villegaignon ותראו מימנכם בית שנקרא Casa Testaferrata (שימו לב למרתוקים). הבית היה שייך למרקיז מסן וינצ’נזו פררי (San Vincenzo Ferreri) שקיבל את התואר שלו ממלך ספרד פיליפ ה-5 בשנת 1716.
Casa Testaferrata שבמדינה.
בפינה הימנית של הרחוב (רגע לפני סמטת פאולוס הקדוש) עומד הבניין המרשים Banca Giuratale. כאן שכנה ה”אוניברסיטה” של מדינה. שימו לב שלא מדובר במוסד להשכלה גבוהה אלא מעין פרלמנט שניהל את מלטה לפני שאבירי סן ג’ון הגיעו לשם.
בשנת 1798 בעת המרד כנגד הצרפתים החליטו המורדים לקבוע בבניין הזה את מקום מושבם ומשם הם שלחו מכתב לנלסון בו הם מבקשים מאנגליה לבוא ולעזור להם כנגד צרפת (מה שהחל את תקופת הכיבוש הבריטי שנמשכה קרוב ל 170 שנה).
חלקה העליון והמרשים של הדלת ב Banca Giuratale.
כיכר פאולוס הקדוש
אחרי שסיימתם להתפעל מהדלת של בניין ה Banca Giuratale המשיכו מעט קדימה ותגיעו לכיכר פאולוס הקדוש שם עומדת הקתדרלה המפורסמת של מדינה. בעבר הכיכר הייתה קטנה בהרבה ממה שהיא היום אולם אחרי רעידת האדמה היא הורחבה על מנת להציג את הקתדרלה במלוא הדרה.
קתדרלת סן פול במדינה ביום חורפי.
אני יודע שאתם רוצים לרוץ קדימה ולהיכנס אבל הרשו לבקש מכם לחכות מעט. אנחנו עוד ניכנס לכנסיה אבל מאוחר יותר. בנתיים בואו נמשיך בטיול שלנו ברחוב Villegaignon.
פלאצו סנטה סופיה והכנסייה הכרמליטית
בעודכם ממשיכים ברחוב הסתכלו על הבניין הגדול והמרשים לשמאלכם. זהו פלאצו סנטה סופיה (Palazzo Santa Sofia), הבניין העתיק ביותר במדינה (הקומה הראשונה היא מהמאה ה-13).
פלאצו סנטה סופיה במדינה, אחד המבנים העתיקים ביותר במדינה שעוד קיים (הקומה הראשונה היא מהמאה ה-13).
בניינים כאלו נבנו סביב חצרות פנימיות כאשר השער פונה לרחוב. שימו לב שכל הרחובות במדינה הם צרים ונמצאים בזווית של 90 מעלות זה לזה. יש לכך שתי סיבות. ראשית הרחובות הצרים נועדו להתמודד עם השמש הקופחת של הקיץ המלטזי. הסיבה השנייה היא בטחונית. אם האויב מצליח לפרוץ את חומות מדינה ולהיכנס פנימה יהיה לו קשה מאוד להסתובב במסות גדולות ברחובות ובזמן הזה הוא יהיה נתון לאש בלתי פוסקת שבאה מהצדדים או מלמעלה.
המשיכו קדימה והציצו בפסל המדונה והרחוב שלידה. אין ספק שמדובר בפוטו אופ מפואר כפי שהתמונה למטה תראה לכם:
פסל המדונה והסמטה במדינה.
המשיכו מעט קדימה וכנסו לכנסיית הכרמליטים, אשר נבנתה בשנת 1659. זוהי כנסייה מפוארת עם קפלות ותקרה יפהפייה.
התקרה של הכנסייה הכרמליטית.
לכנסייה יש גם חשיבות היסטורית מכיוון שכאן החל המרד כנגד הצרפתים. הסיבה למרד היה הניסיון שלהם לבזוז את חפצי הקודש של הכנסייה וזה היה הקש ששבר את גב הגמל מבחינת המלטזים, שהם קתולים אדוקים (עד היום הכנסיות שלהם מלאות בשעות התפילה, להבדיל מכנסיות במדינות אירופאיות אחרות).
פלאצו פלסון (Palazzo Falzon)
אחרי שיצאתם מהכנסייה המשיכו ברחוב עד שתגיעו לפלאצו פאלסון, אשר נבנה בשנת 1495 על ידיד אדמירל ספרדי בשם פאלסון. המקום זכה לארח את ראש מסדר האבירים הראשון שהגיע למלטה (Philippe Villiers de L’Isle-Adam) ובמוזיאון שנמצא בבניין תמצאו לא מעט יצירות אומנות מעניינות ובהן מדליות, ציורים מהמאות ה-17 וה-18 ועוד. כמו כן הארמון עצמו מאוד יפה בעיני ולכן בהחלט שווה לבקר בו.
אחרי שביקרתם בפלאצו פאלסון אתם מוזמנים להמשיך קדימה ותגיעו במהרה לכיכר המצודה של מדינה ממנה נשקף נוף יפה (תוכלו לזהות את הכיפה הענקית של הקתדרלה של מוסטה ולראות היטב את הים). כאן עמד בית הכנסת של יהודי מדינה עד אשר היהודים גורשו משם כחלק מגירוש ספרד (מלטה הייתה שייכת לבית המלוכה הספרדי). במקום בית הכנסת נבנה מנזר בשנת 1494 ואחרי כן הפך המנזר לבית פרטי עם השם הצרפתי Beaulieu.
בניין Beaulieu בכיכר במצודה במדינה.
ועוד דבר אחרון לפני שממשיכים, בפינת בניין Beaulieu עם רחוב Villegaignon ישנה גלידריה ממש ממש לא רעה.
פונטנלה וביקור בקתדרלה של מדינה והמוזיאון שלה
המשיכו לאורך החומות ותראו משמאלכם את פונטנלה (Fontanela), מסעדה הידועה בעוגות שלה ובנוף המקסים הנשקף ממנה (אותו נוף שראיתם בכיכר המצודה).
עוגת הדובדבנים של פונטנלה.
המשיכו היישר בסמטא עד הסוף ואז תפנו ימינה ושמאלה כך שתצאו לכיכר הקתדרלה. זה הזמן לבקר בקתדרלה אולם בשביל זה יש צורך לרכוש כרטיס במוזיאון הקתרלה שנמצא לצידה. במוזיאון עצמו תמצאו לא מעט תשמישיי קדושה עשויים מכסף וזהב (קצת מזכיר את היודייקה שלנו אבל של הנוצרים), תעודות היסטוריות ותמונות. אישית, לא ממש התלהבתי מהמוזיאון הזה, אולם לשמחתי בקומה השנייה הייתה תערוכה מתחלפת על המוזיקה של מלטה שהייתה מצויינת (התערוכה עד יולי 2019).
מוזיאון הקתדרלה של מלטה.
הקתדרלה עצמה היא כבר סיפור אחר לחלוטין. מדובר בכנסייה יפהפייה, שנייה רק לקתדרלת סן ג’ון שבוואלטה. על פי המסורת הקתדרלה נבנתה על המקום בו עמד ארמונו של פובליוס עליו ניתן לקרוא בכתבה העוסקת בהיסטוריה של מדינה. הכנסייה נבנתה ונהרסה מספר פעמים והגרסא שאתם רואים כיום נבנתה אחרי רעידת האדמה של 1693.
בתוך הקתדרלה תמצאו אין סוף שכיות חמדה מהמאות ה-18 וה-19 ושימו לב במיוחד למצבות היפות למטה ולפרסקאות של התקרות למעלה.
הכיפה של הקתדרלה של מדינה.
Corte Capitanale
אחרי שביקרתם בקתדרלה ובמוזיאון שלה אתם מוזמנים להמשיך בסמטה שנמצאת לצידו של מוזיאון הקתדרלה. המשיכו ישר עד שתגיעו לכיכר. ממולכם תראו מרפסת יפהפייה השייכת לאולם בית המשפט שהוא חלק מארמון וילנה שראינו בתחילת הטיול.
המרפסת של ה Corto Capitanale.
כפי שאתם רואים מצד ימין ניתן לראות את הצדק ומצד שמאל את הרחמים שלפי מוזיאון העינויים, עליו דיברתי קודם, לא טרח להגיע לבתי המשפט במדינה.
אחרי שסיימתם להתבונן במרפסת היפה הזאת אתם מוזמנים להמשיך עם הרחוב ואחר כך לפנות שמאלה. הגעתם לשער הראשי וכאן מסתיים הטיול שלנו. מקווה שנהנתם!
סיור מודרך במדינה
אומנם כיף מאוד לטייל לבד במדינה, אולם אם הייתם רוצים להכיר את מדינה וההיסטוריה המרתקת שלה יותר לעומק אז עליכם לקחת סיור מאורגן. הנה שתי אופציות מומלצות:
זהו סיור רגלי בן שעתיים שעולה 15 יורו (ממש לא יקר). הסיור הזה יביא אותכם אל הבניינים היפים ביותר של מדינה (חלקם לא נמצאים במסלול שלי מפעת חוסר מקום) וילווה בלא מעט מידע פיקנטי על ההיסטוריה של העיר.
זהו סיור של יום שלם שכולל בתוכו את מדינה, רבאט, כפר האומנים של תא-אלי (Ta Qali) ועוד. הסיור עולה 50 יורו לאדם אך הוא כולל בתוכו הסעות וארוחת צהריים מה שהופך את המחיר להרבה יותר מסביר.
אתר פרנקופילים אנונימיים אוסף את כתובות המייל של מי שביקש להצטרף לרשימת התפוצה והכניס את כתובת המייל שלו בטפסי ההרשמה השונים באתר (טופס הרשמה כללי, פופ אפ או הרשמה למפות)..
מטרת איסוף המיילים הינה אך ורק כדי לשלוח למנויים לרשימת התפוצה דיוורים במייל ובהם התראה על פוסטים חדשים, סיורים, אירועים, המלצות ועוד נושאים הקשורים לפעילות הבלוג.
לא יישלחו מיילים למי שלא בחר להצטרף לרשימת התפוצה.
אני , צבי חזנוב, הבעלים הבלעדיים של המידע שנאסף באתר. מידע זה לא יימכר, יוחלף, יועבר, או יינתן לאף גורם שלישי בשל כל סיבה שהיא.
אם בשלב כלשהו תעדיפו להסיר את עצמכם מרשימת התפוצה, על מנת שלא לקבל אימיילים בעתיד, בתחתית כל אימייל ישנה אפשרות נוחה להסרה מרשימת התפוצה.
מערכת WordPress והתוספים השונים עשויים לאסוף נתונים כגון כתובת IP, כתובת אי-מייל וחשבון גרוואטר, במעמד כתיבת תגובה בבלוג או שיתוף פוסט. הנתונים הנאספים במסגרת זו משמשים למטרת כתיבת התגובה ע״י הגולש, אפשרות השיתוף ולסינון ספאם. הנתונים לא יאספו ולא יעשה בהם כל שימוש אחר מכל סיבה שהיא.
כחלק מפעילות האתר אני משתמש בשירותים חיצוניים של גוגל אנליטיקס (מעקב אחר מספר הגולשים באתר וניתוח מקורות הגעה לאתר) שאף הוא אוסף נתונים על הגולשים כגון כתובת IP ו/או כתובת אי-מייל. אתם מוזמנים לקרוא את מדיניות הפרטיות של הגוף הזה כאן:
בעת גלישה בבלוג אתם עשויים להתקל בתוכן מוטמע מאתר חיצוני (כגון: סרטונים מיו טיוב). הקלקה ושימוש בתוכן הנ״ל כמוהו כגלישה באתר המדובר, בכך הנכם כפופים להצהרת הפרטיות המוגדרת על ידי האתר החיצוני.
הסכמה
באמצעות שימוש באתר שלנו, את/ה מסכימ/ה למדיניות הפרטיות שלנו.
תנאי שימוש
הגלישה והשימוש באתר ‘פרנקופילים אנונימיים’ (להלן ‘החברה’ או ‘האתר’) מותנית בהסכמה לתנאי השימוש המפורטים להלן:
1. הסכמה לתנאי השימוש
1.1. השימוש באתר ובתכניו, לרבות השימוש באתר באמצעות מכשירי קצה שונים וקריאת מידע, הודעות או מודעות המתפרסמות בו, מעידה על הסכמתו של המשתמש ואישורו לאמור בתנאי השימוש כפי שיתעדכנו על ידי החברה מעת לעת. השימוש באתר מותנה בכך שהמשתמש יקרא תנאים אלו בעיון ובקפידה בטרם השימוש באתר, ויעמוד בתנאים ובמגבלות המפורטים בהסכם זה.
1.2. הסכם זה יהא מחייב ויפעל לטובת הצדדים, נציגיהם, יורשיהם וכל נציג מורשה אחר שלהם.
1.3. הסכם זה מהווה את הבסיס המשפטי הבלעדי לכל התדיינות משפטית בנושא השימוש באתר בין המשתמש לבין האתר או בא כוחו. השימוש באתר מעיד על כך שהמשתמש קרא, הבין והסכים לכל התנאים שלהלן במלואם.
1.4 תנאי השימוש באתר מנוסחים לפרקים בלשון זכר מטעמי נוחות בלבד, והם מתייחסים לשני המינים.
2. מהות האתר
2.1 רואה עולם הוא בלוג ומגזין דיגיטלי בנושא תיירות ותרבות
3. שימוש באתר
3.1 המשתמש אינו רוכש ואינו מקבל זכויות כלשהן באתר ו/או בזכויות היוצרים ו/או בזכויות אחרות הטמונות ו/או קשורות בו, למעט זכות השימוש בו כמפורט בהסכם זה, והוא אינו רשאי לעשות כל שימוש באתר, יישומיו, ובמידע המופיע בו מעבר לשימוש פרטי ואישי בהתאם לתנאי השימוש, וכן אינו רשאי לדרוש שהתכנים יפורסמו או שיוסיפו להתפרסם.
3.2 השימוש באתר מורשה לצרכים פרטיים בלבד וחל איסור לעשות שימוש בכל מידע המופיע בו לצרכים מסחריים שלא אושרו מראש ובכתב על ידי החברה.
4. זמינות האתר
4.1. האתר אינו מתחייב שהשימוש באתר לא יופרע ויתאפשר ללא הפרעות. המשתמש מסכים לכך שהאתר לא יהא אחראי לכל נזק, ישיר או עקיף, שייגרם למשתמש עקב כך.
5. שימושים אסורים
5.1. המשתמש מסכים שלא לעשות באתר כל שימוש שאינו חוקי וכן כל שימוש המנוגד לתנאי השימוש, ובכלל זאת שימוש שעלול להביא לפגיעה או השבתה של האתר או לפגיעה בחוויית המשתמש של משתמשים אחרים באתר. כמו כן, המשתמש מסכים שלא להשיג או לנסות להשיג מידע או חומר הכלול באתר בכל אמצעי אחר מלבד האמצעים שמספק האתר למשתמשיו, וכן שלא לאסוף כל מידע על משתמשים אחרים ללא הסכמתם.
5.2. המשתמש אינו רשאי להמחות, להעניק ברישיון משנה או להעביר בדרך אחרת או בכל אופן שהוא, זכות כלשהי מזכויותיו או מהתחייבויותיו על פי הסכם זה ביוזמתו, אלא באישור מראש ובכתב של החברה.
6. אתרים מקושרים
6.1. באתר עשויים להופיע קישורים לאתרים אחרים (לרבות קישורים לאתרים של שיווק שותפים) ו/או להופיע מודעות פרסומת של צדדים שלישיים ו/או תכנים פרסומיים ממומנים. אתרים ו/או מודעות אלה אינם נתונים לשליטתו של האתר והוא אינו נושא בשום אחריות לתכנים המופיעים בהם או להסתמכות על אותם תכנים.
7. פרסומת של צדדים שלישיים
החברה או מי מטעמה לא תישא באחריות לכל תוכן פרסומי או מידע מסחרי אחר שיפורסם באתר והאחריות הבלעדית ביחס לכל תוכן פרסומי או מידע מסחרי חלה על הגוף המפרסם בלבד.
8. הסכמה לקבלת דיוור מהאתר וממשתמשים אחרים
8.1. הרישום לאתר מהווה בין היתר הסכמה לקבלת עדכונים או חומר שיווקי באמצעות הדואר האלקטרוני בתדירות הנתונה לשיקול דעת האתר. המשתמשים יכולים לבקש בכל עת להפסיק את קבלת הדיוורים באמצעות לחיצה על לינק ‘הסרה’ בתחתית כל דיוור או באמצעות פניה לחברה בבקשה להפסיק את משלוח הדיוורים.
9. קניין רוחני
9.1. כל זכויות הקניין הרוחני בתכנים המופיעים באתר, לרבות לוגו, שם האתר, עיצוב האתר, תמונות, קבצים גרפיים, יישומים, קוד מחשב, טקסט ו/או כל חומר אחר, שייכות לחברה או לצד שלישי שהתיר להחברה לעשות בהם שימוש.
9.2. אין להעתיק באופן מלא או חלקי, להציג בפומבי, להפיץ, לבצע בפומבי, להעביר לרשות הציבור, לשנות, לעבד או ליצור יצירות נגזרות, למכור או להשכיר כל חלק מהתכנים הנ”ל, בכל אמצעי ומדיה שהיא, בלי הסכמה בכתב ומראש מצד בעלי הזכויות. חל איסור על כל שימוש בתכנים הנ”ל ובסימני מסחר המופיעים באתר ו/או לוגו האתר ללא אישור ברור ובכתב מהחברה.
10. הגבלת אחריות האתר ו/או מי מטעמו
10.1 באתר מתפרסם מידע ונתונים שונים אודות ספקי שירות בתחום התיירות. כל המידע מוגש כשירות לציבור והחברה משקיעה מאמצים רבים על מנת לספק למשתמשי האתר תוכן אמין ומדויק. עם זאת, יש לציין כי ייתכן שתיפולנה טעויות בתהליך עיבוד ופרסום תכני האתר. האתר אינו אחראי לכל מידע הכלול בתוכן ולא יהיה אחראי לכל פגיעה שעלולה להיגרם כתוצאה משימוש בתוכן הנמצא באתר. החברה ממליצה לכל המשתמש במידע לבדוק את תכנו באופן עצמאי; האמור באתר אינו מהווה תחליף להתייעצות עם מומחה ו/או לבדיקה עצמאית של המשתמש.
10.2 במקרה של טעות כאמור לעיל לא תעמוד למשתמש הזכות ליהנות מהטעות בכל צורה שהיא. האתר ו/או החברה אינם אחראים לשום נזק שייגרם כתוצאה מהסתמכות על תוכן זה וכל הסתמכות עליו הינה על אחריות המשתמש בלבד. האתר ו/או החברה לא יהיו מחויבים לפצות את המשתמש בגין כל נזק או הפסד שאירע לו כתוצאה מהשימוש באתר. המשתמש מוותר על כל טענה או תביעה כלפי האתר הנובעת משימוש בתוכן האתר או הסתמכות אליו.
11. שיפוי
11.1 המשתמש באתר מתחייב לשפות את החברה, עובדיה, המנהלים בה או מי מטעמה בגין כל נזק, אובדן-רווח או הוצאה שייגרמו להם עקב הפרת תנאי שימוש אלה על ידו, לרבות הוצאות משפטיות. אין בשיפוי כדי לגרוע מכל סעד שהחברה או מי מטעמה זכאים לו על פי דין.
11.2 המשתמש יפצה וישפה את החברה, מנהליה, שליחיה/סוכניה, מורשיה, עמיתיה, שותפיה האחרים, עובדיה ונציגיה, בגין כל טענה, תביעה ו/או דרישה ו/או נזק ו/או הפסד, אובדן רווח, תשלום או הוצאה, עלויות וחבויות, לרבות תשלומי ריבית ותשלום שכר טרחה סביר לעורכי דין והוצאות משפט, אשר ייגרמו להחברה ו/או למי מטעמה על ידי המשתמש כתוצאה מכך שהמשתמש לא יקיים הוראות הסכם זה ו/או יפר הוראות דין כלשהן ו/או זכויות צד ג’ כלשהן, ו/או כתוצאה ממחדליו של המשתמש, כפי שבאו לידי ביטוי באופן ישיר ו/או באופן עקיף.
11.3 המשתמש נותן בזאת את הסכמתו כי התחייבותו זו לשיפוי תחול בין אם החברה או מי מטעמה הם צד רשמי לתובענה משפטית ובין אם לאו.
11.4 מבלי לפגוע בכלליות האמור לעיל, ישלם המשתמש את סכומי הנזק הנובעים מאחריותו, כאמור לעיל, מיד עם הידרשו לכך בכתב על ידי החברה. דרישת תשלום כנ”ל של החברה תשמש כראיה מכרעת שאין אחריה ולא כלום לגבי הצורך בשיפויה של החברה בגין הנזק שנגרם לה באותו עניין.
11.5 המשתמש יהיה מנוע מלהעלות כל טענה ו/או דרישה כלפי החברה ו/או מי מטעמה, בכל הקשור לגבולות האחריות של המשתמש לנזק כאמור.
11.6 החברה תפעל ככל האפשר לעדכון המשתמש אודות השינויים בתנאי השימוש, וזאת באמצעות פרסום הודעה באתר, שתכלול את נוסח התנאים המתוקנים, או תפנה אליהם.
11.7 באחריותם הבלעדית של משתמשי האתר לבדוק מעת לעת האם חלו בו שינויים, והאם שינויים אלה רלוונטיים לגביהם.
11.8 למשתמש לא תהיה כל טענה, תביעה ו/או דרישה כלפי החברה ו/או מי מטעמה, בגין ביצוע שינויים כאמור ו/או תקלות שיתרחשו (אם יתרחשו) אגב ביצועם.
המלצת הפרנקופיל
מפחדים ליפול על מלון גרוע בפריז או איזו דירה מעופשת? אל דאגה! אספתי בשבילכם בפינצטה מלונות ודירות מעולים בכל רובע ולכל תקציב.