בתצוגת הקבע של מוזיאון ישראל תלויה תמונה גדולה ומרשימה המתארת את חורבן בית המקדש השני ובזיזתו על ידי הרומאים.
התמונה צויירה על ידי ניקולה פוסן .
ניקולה פוסן מוערך כאחד האומנים החשובים בכל הזמנים. הוא היה נציג מובהק וחשוב של הזרם הקלסיציסטי במאה ה – 17, זרם שהשפיע על דורות של אומנים עד ימינו.
ניקולה פוסן (1594 – 1665) Poussin, Nicolas

פוסן נולד בסביבתה הכפרית של העיירה לז אנדלי ( Les Andelys) שבנומנדי. מאז ילדותו החל לצייר. לאחר שהיה תלמיד של צייר מקומי מספר שנים, ברח מביתו והגיע לפריז כדי ללמוד אומנות. בפריז חי חיי דלות. הוא צייר תחריטים שהיו העתקים של יצירות אומני הרנסנס האיטלקיים.
ב 1622 פגש בג'יובני באטיסטה מארניני שהיה משורר החצר של מארי דה מדיצ'י שהזמין מפוסן איורים עבור מהדורה של " מטמורפוזות" של אובידיוס.
כשמארניני חזר לרומא ב 1623 הוא הזמין את פוסן להגיע לשם בעקבותיו. פוסן עזב את צרפת והגיע לרומא. מארניני המליץ עליו בפני הקרדינל פרנצ'סקו ברבריני, אחיינו של האפיפיור אורבנוס השמיני. האפיפיור היה אספן ופטרון אומנות ידוע. הקרדינל ברבריני הזמין מפוסן את הציור " חורבן בית המקדש השני ובזיזתו על ידי הרומאים " ( 1625 – 1626 ).
הציור נשלח לצרפת, כמתנה לקרדינל רישלייה, האיש החזק בחצרו של לואי ה 13. הציור פרסם את שמו של פוסן בבית המלוכה הצרפתי. הקרדינל רשלייה, לאחר שקבל את התמונה העביר אותה לבת אחותו.בשלב מסויים התמונה נעלמה לחלוטין.
פוסן נשאר ברומא ונעשה חבר בחוג האומנים שהתנגדו לסגנון הברוק של תקופתם, והציבו לעצמם כמטרה להתחקות אחרי האומנות העתיקה של יוון ורומא.
ב – 1640 נתבקש פוסן על ידי המלך לואי ה 13 והקרדינל רישליה לשוב לפריז כדי לפקח על הקישוטים שנעשו בארמון הלובר. הוא זכה לכבוד וקיבל מהמלך קצבה שנתית, אך נתקל בקנאה מצדם של אומני פריז.
הוא חזר לרומא ב 1643 ונשאר שם עד יום מותו.
כיצד הגיע הציור " חורבן בית המקדש ובזיזתו " למוזיאון ירושלים ?
הנה סיפור אמיתי שאירע בשנת 1995. ארנסט אוֹנְיַאנְז, בעל חווה במזרח אנגליה עסק באספקת מזון לחזירים. הוא נודע כתימהוני, ותחביבו היה איסוף אמנות. הוא נהג להגיע למכירות פומביות באזור מגוריו, ולהציע מחירים נאים לתמונות שנמכרו, בייחוד לתמונות ישנות. לאורך השנים צבר יותר מחמש-מאות בדים. הם היו רבים מכדי שיוכל לתלות את כולם על קירות ביתו הצנוע יחסית. לכן ערם אותם זה על גב זה. את חלקם שמר בלולי התרנגולות שלו.
ילדיו לא היו שותפים לאהבתו. הם ידעו שהוא מוזר. הוא נהג להתלבש ברישול. כדי להרחיק מביתו פורצים חומדי אמנות הוא בנה בעצמו מערכת אזעקה מצוֹפָרים, מוזנת במצברי מכוניות ישנים, וישַן עם רובה טעון תחת מיטתו. כשהלך לעולמו העמידו ילדיו את הציורים למכירה בבית המכירות הלונדוני סותבי'ז. כמו לפני כל מכירה גדולה הדפיס סותבי'ז קטלוג, לעיונם המקדים של קונים פוטנציאליים.
מומחה האמנות הדגול סר דניס מאהון (1910–2011) עיין בקטלוג הזה, ותמונה אחת צדה את עינו. בתצלום שבקטלוג, גודלו כגודל בול דואר, נראה אספסוף מתפרע מצית בניין ובוזז אותו. אוניאנז קנה את התמונה במכירה ביתית, בשנות הארבעים, ב-12 ליש"ט בלבד. בקטלוג ניתן לתמונה השם "ביזת קרתגו", וצוין שצייר אותה אמן לא מפורסם במיוחד בן המאה ה-17, פייטרו טֶסטָה. הקטלוג העריך את שוויה ב-15 אלף ליש"ט.

פרט אחד בתמונה, הבחין מאהון, לא הלם את הכותרת. אחד הבוזזים נשא מנורת שבעת קנים. מה למנורה כזו ולקרתגו, תהה מאהון. התמונה, הבין מיד, אינה מתארת את חורבן קרתגו, אלא מאורע אחר: חורבן בית המקדש בידי הרומאים. ואם התמונה איננה "ביזת קרתגו", הצייר כנראה אינו פייטרו טסטה.
מאהון זכר שהצייר הדגול בן המאה ה-17 ניקולא פּוּסַן צייר שתי תמונות של חורבן בית שני. אחת מתנוססת במוזיאון לאמנות בווינה. השנייה, שהוא צייר ב-1626 בשביל הקרדינל ברבריני, נעלמה מעין הציבור במהלך המאה ה-18. איש לא ידע מה עלה בגורלה. מאהון הנדהם הבין שהוא חוזה בתמונה האבודה של פוסן.
הוא הגיע למכירה והציע לרכוש את התמונה. כשדמות בסדר הגודל של סר דניס מציעה מחיר לתמונה, יתר הקונים הפוטנציאליים מבינים שהוא יודע דבר-מה שהם אינם יודעים, ומציעים מחיר משלהם. לבסוף הצליח סר דניס לקנות את התמונה ב-155 אלף ליש"ט. כעבור שנים אחדות מכר אותה ללורד רוטשילד במחיר היאה לה, 4.5 מיליון ליש"ט, והקונה תרם אותה למוזיאון ישראל בירושלים והקדישה לזכר סר ישעיה ברלין.
כיצד מתאר פוסין את האירוע הדרמטי , חורבן בית המקדש השני?

התאור של פוסין מסתמך על תיאורו של יוספוס פלביוס, ההיסתוריון היהודי שעבר לצד הרומי והיה עד לכיבוש ירושלים ולחורבן בית המקדש. יוספוס כתב את ספריו לאחר החורבן, כשחי ברומא תחת חסותו ובמימונו של טיטוס הקיסר. לאור זאת לא יפלא שיוספוס מתאר את טיטוס הקיסר כאיש מוסר נאור שרצה להציל את העיר הקדושה בפני חורבן :
ואיש אחד רץ לבשר את הדבר [דבר שריפת המקדש] לטיטוס […] הקיסר קפץ כמו שהוא מעל משכבו ומיהר במרוצה אל ההיכל לעצור את האש… וכראות הקיסר כי אין לאל ידו לכבוש את כעס אנשי צבאו המתהוללים והאש מוסיפה לאכול סביב, בא עם שרי צבאותיו אל הבית לפני ולפנים […] בראותו, כי לא נגעה עוד הלהבה עד ההיכל לפנים […] עלתה בלבו מחשבה נכונה, כי עוד יוכל להציל את הבניין, ומיהר החוצה וניסה בעצמו לדבר על לב אנשי הצבא כי יכבו את האש […] אולם חמת אנשי־הצבא ושנאתם ליהודים גברו על הכבוד אשר כיבדו את הקיסר, ועל יראת העונש מידו […] רבים נמשכו אחרי תאוות בצעם […] ככה היה בית המקדש למאכולת אש על אף הקיסר ועל חמתו.
(תולדות מלחמת היהודים ברומאים, ספר ו, ד, ו־ז)
על פי הנרטיב שמציג יוספוס לא רק שטיטוס אינו אשם בחורבן המקדש, אלא להיפך, הוא ניסה להצילו מידי החיילים הפורעים ולא הצליח. טיטוס של יוספוס ושל פוסן הוא גיבור הרואי המנסה לבלום בגופו את חורבן המקדש. יוספוס מנסה להכשיר את דמותו של טיטוס ואת ההנהגה הרומית בעיני הרומאים שסלדו מהברבריות שבהשחתת מקדשים של עמים זרים, ונראה שגם רצה לרכך את דמותו של טיטוס בעיני היהודים.
פוסן ששהה תקופה ארוכה בחייו באיטליה, שאב את השראה מן הפיסול והאדריכלות הרומיים הקלסיים. האירוע המתואר מתרחש " כאילו " בעיר רומית. בגדי החייילים לקוחים מסרקופגים רומים.
דמותו של טיטוס שואבת את השראתה מאנדרטת הפרש של מרקוס אורליוס המוצגת היום במוזיאון הקפיטוליני ברומא.

צורת המנורה שאולה מזו שבתבליט הידוע שעל קשת טיטוס ברומא :

חזית בית המקדש מזכירה את חזית הפנתיאון ברומא

את הציור הזמין החשמן פרנצ'סקו ברבריני, והוא נתן אותו במתנה לחשמן רישלייה, ראש ממשלת צרפת באותה עת. ברבריני עמד אז בראש משלחת מטעם האפיפיור שביקשה ללא הועיל לפייס בין צרפת וספרד, מדינות שהיו שרויות באותה עת במלחמה עקובה מדם. פוסן מצייר את ברבריני שוחר השלום בתפקיד טיטוס, הקיסר הנאור אשר לפי פירושו החזותי ביקש גם הוא למנוע הרס ושפיכות דמים אך נכשל. כך יצק פוסן רובד פוליטי־אקטואלי לציור ההיסטורי.
המשמעות הדתית שהנצרות רואה בחורבן בית המקדש מהווה רובד פרשני נוסף ביצירותיו של פוסן. לפי פרשנות זו טיטוס “הטוב“ רוכב על סוסו הצחור, ראשו המוטה כלפי מעלה יוצר תחושה שהוא קשוב לבשורה משמים המדברת על העונש שמקבלים היהודים, ומרמזת על התחליף הנוצרי שיבוא בעקבות מפלת היהודים. פוסן משתמש ביצירה כדי להאדיר את דמות החשמן ברבריני, להציג את התוצאות הטרגיות של המלחמות באשר הן, ולהצדיק את התיאולוגיה הנוצרית.
ולסיום…
אחרי מותו של החשמן רישלייה, עברה התמונה ידיים רבות ולבסוף הגיעה לאנגליה. שם אבדו עקבותיה מסוף המאה ה-18 ועד שנת 1995, ואז נתגלתה מחדש קרועה ומלוכלכת. היא שוחזרה והושבה למצבה המקורי, וב-1998 הגיעה אל תחנתה האחרונה במוזיאון ישראל, בירושלים בירתה של מדינת ישראל במרחק לא רב מן המקום שבו התרחשו האירועים המתוארים בה.
צדק פואטי…
כמה מילים על רונית גרומן
רונית גרומן, בעלת תואר ראשון במדעים ( ביולוגיה ) תואר שני במנהל חנוך. הייתה מורה , מחנכת ומנהלת בית ספר תיכון.
ואם אתם כבר מבקרים במוזיאון ישראל…
מומלץ מאוד להגיע לסלון רוטשילד, חדר שלם מהמאה ה-18, אשר הועבר כמו שהוא מפריז לירושלים. תוכלו לקרוא עליו עוד בכתבה סלון רוטשילד במוזיאון ישראל ירושלים – סיור וירטואלי עם רונן סאס.
Last Updated on 10/11/2020 by צבי חזנוב