פריז פריז, נראה לי שאיזו עננת נאחס יושבת מעליך בשנה האחרונה ולא ממש רוצה לזוז. הכל התחיל במרץ 2019 כאשר כנסיית הנוטרדאם עלתה באש וכל המתחם מסביבה נסגר. זמן קצר אחר כך הגיעו הפגנות האפודים הצהובים לשיא ופתאום נהיה מפחיד להסתובב בשדרות השאנז אליזה. רק התאוששנו מזה ואיגודי העובדים הצרפתים החליטו לחסל את התיירות סופית ופצחו בשביתת תחבורה. ועכשיו, כשסוף סוף השביתה הזאת הסתיימה הגיעה הקורונה…
אז מה עושים? האם צריך לבטל את הטיול שתכננתם לפריז? מה באמת קורה שם? איך הצרפתים מגיבים למכה התיירותית הזאת? בכתבה הזאת אנסה, יחד עם ידידתי היקרה מרים אדרי שמתגוררת בפריז, לענות על כל השאלות הללו ועוד. מכיוון שנושא הקורונה הוא מאוד דינאמי ומשתנה כל הזמן החלטתי להפוך את הכתבה הזאת ל"כתבה מתגלגלת", דהיינו כתבה שמתעדכנת בכל פעם שישנן חדשות משמעותיות בתחום. לכן, כל עוד נושא הקורונה נמשך מומלץ לחזור לכתבה הזאת שוב ושוב ולראות מה התחדש.
אז חבשו מסכה ובואו נצא לדרך!
מה הוא וירוס הקורונה?
לפני שנתחיל לדבר על מה קורה בפריז הנה כמה מילים על וירוס הקורונה, למי שעוד לא זכה להכיר אותו.
וירוס הקורונה שייך למשפחה של נגיפים שעד לאחרונה לא גרמה לתחלואה בקרב בני אדם. אולם החל מדצמבר 2019 החל נגיף זה לגרום לדלקת ראות קשה בקרב תושבי העיר וואהן שבסין. משם החל הנגיף להתפשט בכל סין במהירות גבוהה מאוד ודי מהר יצא מגבולות המדינה בתחילה למדינות שכנות ואחר כך לשאר העולם.
כיצד ניתן להידבק בקורונה?
ישנה סברה שבני האדם הראשונים שנדבקו בנגיף באמצעות נגיעה בבעלי חיים ופירות ים או אכילתם. התיאוריה הזאת נשענת על העובדה שראשוני החולים בקורונה עבדו או ביקרו בשווקים בוואהן שמכרו פירות ים וסוגים שונים של בעלי חיים. אולם, נכון לעכשיו, לא הצליחו להוכיח את התיאוריה הזאת מכיוון שלא זוהה בוודאות בעל החיים, אשר מעביר את החיידק הזה לאנשים.
מה שבטוח הוא שהדרך הקלה ביותר להידבר בקורונה היא באמצעות חשיפה להפרשות מדרכי הנשימה בעת עיטוש או שיעול. כתוצאה מכך המחלה מדבקת לא פחות, ואולי אף יותר, משפעת ויתכן מאוד שאנשים עלולים להיות מדבקים גם בזמן תהליך הדגירה, כאשר עדיין לא מופיעים שום סימנים.
מה הם הסימפטומים של המחלה?
הסימפטומים של הקורונה דומים מאוד לאילו של מחלת השפעת, קרי שיעול, קשיי נשימה וחום. המחלה עלולה להתדרדר לדלקת ראות קשה ומשם לקריסת מערכות הגוף ומוות. מכיוון שאלפי אנשים כבר נדבקו בנגיף ורק מעטים יחסית מתו ממנו, קשה לדעת כיום מי הן קבוצות הסיכון שמצבם הרפואי יתדרדר במהירות ומי בסך הכל ירגיש כאילו קיבל שפעת קלה.
כמו כן, בגלל הדמיון בין תסמיני הקורונה לאלו של השפעת קיים כיום קושי מסויים לאבחן אנשים שלקו במחלה ולא במחלה אחרת עם תסמינים דומים. זאת הסיבה שקיימת דרישה מאנשים שהחלו לפתח סימפומים של שפעת להישאר בבידוד, לפחות עד שבדיקות הדם יאשרו או ישללו באופן ודאי את מחלת הקורונה אצלם.
כיצד ניתן להתמגן כנגד נגיף הקורונה?
על פי הנחיות משרד הבריאות מומלץ לעשות את הדברים הבאים על מנת להקטין את סיכויי ההדבקות בנגיף:
- לא לבקר בשווקים בהם מוכרים בעלי חיים (לפחות עד שתיאוריית הדבקת בני האדם על ידי בעלי חיים תאושש או תופרך).
- להקפיד על שיעול או עיטוש למרפק.
- לא לבקר בבתי חולים אם יש אופציה אחרת.
- לשמור על היגיינה (שטיפת ידיים במים וסבון, שימוש בג'ל אלכוהול לצורך חיטוי וכו').
למידע נוסף על נגיף הקורונה מומלץ להיכנס לאתר משרד הבריאות שמתעדכן באופן תדיר.
מה קורה בצרפת?
הנתונים הנ"ל מעודכנים לתאריך 1.3.2020.
עד לפני כשבועיים התגלו בצרפת אך ורק 12 נשאים, כאשר אחד מהם, תייר סיני בן 80, מת מהמחלה. אולם עם התפשטות הוירוס באיטליה עלה מספר מקרי הקורונה ליותר מ 50. נכון לעכשיו רוב רובם של אלו שנדבקו במחלה נשארו בחיים. המחלה התגלתה נכון לעכשיו בעיירות Oise ו Annecy, שם נדבקו אנשים מתייר שחזר מאיטליה. נכון להיום נוסף עוד אדם לסטטיסטיקת המתים מהמחלה (מורה צרפתי בן 60).
היום (1.3.2020) התגלו עוד מקרים וכמות החולים עלתה ל 100 (מתוכם 9 במצב קשה). בעקבות זאת הוציא משרד הבריאות הוראה שיש לשטוף היטב את הידיים במים וסבון כאשר יוצאים מהשירותים (מסתבר שעל פי סקר שהביא ד"ר אורנה ליברמן, כ-30% מהצרפתים לא עושים זאת).
בקרוב מאוד נעלה סרטון בלעדי שבו מרים אדרי מספרת לנו על מה שקורה בעיר. אתם כמובן מוזמנים לחזור ואם אתם נמצאים כבר בעיר האורות ורוצים להכיר אותה לעומק, אני מזמין אותכם להיכנס למדריך המלא על פריז שיצרתי במיוחד בשבילכם ובו תמצאו את כל המידע הרלוונטי על עיר האורות.
האם מומלץ לבטל את הטיול המתוכנן שלכם?
ראשית חשוב לי לציין לפני שאתחיל שאיןלי שום סמכות לייעץ בנושא מכיוון שאינני איש משרד הבריאות.אחרי שאמרתי זאת, נראה לי, ממה שאני קורא שנכון לעכשיו עושה רושם שמגפת הקורונה לא משפיעה באופן ישיר על החיים בצרפת (להוציא מספר העיירות בהן התגלה הנגיף). למרות השמועות נכון לעכשיו כל האתרים, כולל דיסנילנד פריז ומגדל אייפל פתוחים למבקרים. כמו כן לא נצפתה שום בהלה או אגירת מזון ברחובות פריז מכאן שכרגע נראה שהעניינים שלהם ממשיכים כרגיל.
מצד שני עצם הטיסה והמעבר בשדות תעופה עלול להיות למסוכן מכיוון ששם ניתן למצוא אנשים שמגיעים מכל מיני מקומות בעולם. לכן אם עוד קניתם כרטיס ולא הזמנתם דבר אז בהחלט שווה לחכות שבהלת הנגיף תעבור. אם כבר הזמנתם טיסה ומקומות ולא ניתן לבטל אותם אז המצב מסובך יותר. ההמלצה היחידה שיש לי כרגע היא להמשיך ולעקוב אחרי הכתבה הזאת ואמצעי התקשורת, לראות אם משהו השתנה ולהחליט בהתאם.
ולבסוף אשמח מאוד לשמוע את דעתכם. האם כדאי לנסוע לצרפת בימים אלו על מנת להנות ממחירים זולים ומהיעדר תיירים או שזה מסוכן מידי? מוזמנים לענות לי בתגובות למטה.